Kirjoittaja Aihe: Lintujen ja luonnonasioiden bongausta  (Luettu 145111 kertaa)

Tammikuu 30, 2018, 12:35:27 ip
Vastaus #45

Jaakko Latvanen

  • Vieras
Isoveli valvoo...

No joo, kaikilla kameramerkeillä on oma tapa antaa kuvatiedostolle nimi.  Sen voip halutessaan muuttaa esimerkiks wintoosassa mikskä vaan, mutta sitä lopun .jpg tai vastaavaa ei piä mennä muuttamaa.  Jos siulla ois ollu siinä vaikka tulkku.jpg, en mie ois tienny kamerasta mittää, joku muu ois voinu vieläkii selvittää. Muutetun nimen tiedostoo ei sitte taas välttämättä sonyn mukana mahollisesti tullu kuvanmuokkausohjelma tunnista, että saattaa kannattaa säilyttää alkuperäset nimet omassa konneessa, ja käyttää halutessaan muutettua nimeä vaan jakeluun menevässä. Tuossa kamerassa lienee gps-tiedotkin, ainakin kuvan exif-tiedoissa? Jos kuvvaa kotinsa tai kesämökkisä seinältä Helene Shjerfbeckin taulun ja laittaa kuvan nettiin, kannattannee ottaa sen sijaintitiedon tallennus tai ainakin jakelu pois päältä... mennee muute rosmojoukkueen miesten maailma turhan helpoks.

jv

Ps. Aika paljo ois miultakii rahaa jääny menemään johonkin muuhun yhtä tarpeettomaan, jos oisin päätyny järkkärin sijasta tuollaseen cybershottiin.

Edit. Sillanpää kerkeskii jo. Kyllä siitä voip miun käsityksen mukkaan vähentää mukana kulkevaa tietoa? Muistaaksein lightroomissa ainakin pääsee muuttamaan niitä. Ammattikuvaajat ainakin sen paikkatiedon jakamisen yleensä estää.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 30, 2018, 13:02:22 ip kirjoittanut Jaakko Latvanen »

Tammikuu 30, 2018, 12:38:03 ip
Vastaus #46

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
No en tuotakaan olisi tiennyt,jos
eilen olisin kuollut...

Nyt pari kuvaa lisää.

t. Markku

[ylläpito on poistanut liitteen]

Tammikuu 30, 2018, 12:45:19 ip
Vastaus #47

Jaakko Latvanen

  • Vieras
Ko millo jaksat, opettele vaikka googlen driven käyttö. Jos siulla on gmail-sähköposti, on googlen tili, ja 15 gigaa ilmasta pilvee. Kuvat sinne, ja tänne palstoille linkki. Myö nähhää kuvat täystarkkoina, eivätkä vie tillaa palstalla. Helppoo ko, niin no...

Nyt on jo viis lajia todistetusti!

jv

Ps. Miun käsityksen mukkaa tuo pilven käyttö hävittää mahollisuuden kenenkään päästä niihin kuvan exif-tietoihin käsiks?

Ps2. Ku lintu on tumma ja kuvassa paljo lunta, valotusautomaatti laittaa yleiskuvan mukkaa arvot. Linnun mukkaa vois olla korjausta puolen tai jopa koko aukon verra kirkkaammaks. Sen voip toki nostaa jälkeepäikii käsittelys...
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 30, 2018, 12:51:02 ip kirjoittanut Jaakko Latvanen »

Tammikuu 30, 2018, 13:19:03 ip
Vastaus #48

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Jo tokkiinsa!

Tämä kuvien käsittely on sitten oma lajinsa.

On mulla se "punainen kissa"=IrfanView kuvaohjelmana-
mutta enhän mie poloinen osaa edes rajata sillä...Siis
osasuurennosta tehdä-saatika mitään muutakaan juuri.

Pitäisikö sitä jopa vanhoilla päivillä alkaa pilvihommiin?

t. Markku

Tammikuu 31, 2018, 13:07:02 ip
Vastaus #49

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Tulipa taas pari..kolme kuvaa.
Tiklit oli kuvattava ikkunaklasin läpi.

t. markku

[ylläpito on poistanut liitteen]

Tammikuu 31, 2018, 14:27:04 ip
Vastaus #50

Jaakko Latvanen

  • Vieras
No vot!  Tuo tikli taitaa olla miulle kohtaamaton olio.  Ja kuvat nyt sitä luokkaa, että oispa mukava nähä ihan täysillä resoilla.  Onkos noihin urpon kuviin jo naksautettu valotukseen plussaa pykälä tahi pari?  Siitä vaan tilaisuuden tullen kokkeilemmaan, eli kuva ja naksu, kuva ja naksu, kuva ja naksu, ni alkaa selviimään, paljoko on oikia korjaus milloinkin... filmi on halpaa!

Nuo urpalaisen kuvat on nyt kyllä jo sen verran tunnistettavia, että oispas mukava kuulla ihan jonkun oikean ornin arvio, ovatko turpoja vai urpoja.  En ite väittäis suuntaan enkä toiseen, mutta en mie orni olekaan.  Yhestä keskustelusta muuten luin, että Ruotsin ornit on tullu siihen tulokseen, että urpiainen, ruskourpiainen ja tundraurpiainen ovat edelleen sama laji, on vaan eri kasvualustoilla tullu pikkusen värivivahteisiin eroja.  Mutta ovat edelleen keskenään lisääntymiskelposia ja niitten jälkeläisetkin ovat.  Ja vaellusvuosina kannat aina sekottuu jossain määrin.  Suomessa gurut edelleen pittää kaikkia kolmea eri lajina.

Kumpikos kanta täällä vmpk:n palstalla päätetään lopullisesti oikeaksi?

jaakkovaakko

Tammikuu 31, 2018, 15:07:21 ip
Vastaus #51

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Joo-siinä kameran laidassa on semmoinen pikkuinen pyörä,
jolla voi valotukseen vaikuttaa-sitä käytin ja hiukan valovoimaa
lisäsin.

Kyllä tuo pikkuhiljalleen alkaa jo hiukan sujua. Tuo kuva,jossa on se tikli
ja toinen tirppa maassa-se taittaa olla tavallinen urpo se toinen-eri
lintu ainakin kun tuo pörrökasa.

t. Markku

Helmikuu 01, 2018, 11:45:47 ap
Vastaus #52

Jaakko Latvanen

  • Vieras
Eilen menin oikein ulos kameran kanssa; ettei oo sitä kolminkertasta, ylimäärästä lasia eessä, mikä ei varsinaisesti kuitenkaan paranna kuvia.

Meijän rouva kantaa talven mittaan varmaan satasilla siementä, pähkinää ja talipötkylää tuonne pihalle.  Oiskos se paljon pyydetty, ettei linnut heti karkais, ko mennee kameran kanssa pihalle?  Tai sitte ovat niiko poseeraavinnaa, vaan just ko painat liipasinta, niin kääntävät salamannoppeesti perspuolen kameraa kohti.  Yks sinitintti sentään ymmärs, minkä kuusen juurella on asunto.  Tai leipä talvella.

Tälläset poseeraukset:

https://drive.google.com/open?id=1U_ZlLLSXrv2EiuJlA1k3SPFYl3LgZcwL

Ommaan silmään sattuu nuo.  Vähän niiko taiteellisuuttakin ois jo mukana.  Ainakin käpistelyssä meni aikaa, monenlaista rajausta kokkeilin, ja on noissa valotuksiin ja värityksiinkin hienokseltaan tehty parannuksia.  No muutoksia kumminkin.

jv

Helmikuu 01, 2018, 13:25:35 ip
Vastaus #53

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Taidetta on.

Itse koitan sommitella kuvan siinä hetkessä kun kuvaan-
vielä ei ole luonto talttunut otoksien jälkimulkkaamiseen.

Mutta kun ensiksi oppisi tuon kameran niksit-vanhalla
höyrykäyttöisellä Minoltallani homma tuli ihan refleksinä...
ja käsisäädöillä.

No-aika näyttänee...

t. Markku

Helmikuu 01, 2018, 13:55:30 ip
Vastaus #54

Jaakko Latvanen

  • Vieras
Laitoin tuonne sammaan pilvilootaan pari kuvaa lisää; tai siitä jälkimmäisestä kuvasta kaks muuta versiota.  Originaali on semmosenaan, eli minkälaisena Lightroomin convertteri on tuonu kuvan näkyviin, ilman minkäänlaista justeeraamista tai rajausta.  Eli siitä on rajattu ja pikkasen retusoitu tuo edellinen kuva.  Ja viimisenä on taustakuva-nimellä sellanen versio, mikä on tehty ommaan tietsikkaan käytettäväks taustakuvana.  Käännetty ympäri, että on saatu tuo tasasävynen alue wintoosaan ikonien taustaks, ja samalla tintti kattomaan niihin ikoneihin päin eikä toiseen suuntaan.

Ei oo kuitenkaan otettu häiritseviä oksia pois, muutettu taustaksi aurinkorantamaisemaa, eikä viereen oksalle vaikka kakadua... photoshopin puolella nuokin kaikki ois mahollisia.  Miulla on tuo photoshoppi konneella, kun se kuuluu LR:n sopimukseen, mutta en oo käyttäny.  Ko en ossaa.  Mutta ei Markku muuta ko rohkeesti vaan laittelemmaan vaikka tintille urpiaisen pää...

Oikeesti, rajaaminen, ko ei muuten noilla lilleriputkilla yletä, valotuksen ja värien hienonen korjaaminen niin, että kuva vastais paremmin sitä, miten sen ite näkkee paikan päällä, on miun mielestä ok-toimia.  Jokkainen ite omat rajasa laittaa tietysti.

jv
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 01, 2018, 14:00:34 ip kirjoittanut Jaakko Latvanen »

Helmikuu 05, 2018, 14:15:09 ip
Vastaus #55

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Tässä pari otosta-tilhet jouduin
kuvaamaan hankalassa valossa käsivaralta n. 30 metrin päästä-
tikka antautui helpommalla...mutta valo siinäkin aamuhämärää..

t. Markku

[ylläpito on poistanut liitteen]

Helmikuu 06, 2018, 11:58:05 ap
Vastaus #56

Risto Sollo

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 3423
  • Mamu
Markku käsitellyt tuota tikkakuvaa?Ainakin minun ruudussa näyttäisi niinkun linnussa olisi maagista hehkua...😉

Helmikuu 06, 2018, 12:20:54 ip
Vastaus #57

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 11387
Juu-hiukan tuunasin.

***ihan sattumalta löysin aseet kuvan pikkumulkkaukseen...
Taitaa olla ihan tämän Wintoosan mukana ollut kuvan avaamis/mulkkausohjelma.

t. Markku

Helmikuu 06, 2018, 22:58:26 ip
Vastaus #58

Jaakko Latvanen

  • Vieras
Markulla oli se sadan linnun bongaus tälle vuodelle.  Miulle tais tulla tännää toista sattaa lintua, harmi vaan ettei ollu ko kolmea lajia...

Iltapäivällä tinteillä aina kiire tankata yöks vararavintoa, ni on laudalla huisketta.  Tännään siihen vissiin pelmahti joku Muurmanskista evakkoon lähteny sakki, kun oli ainakin kolminkertanen määrä tavallisseen nähen.  Harmaapäätikkarouva toimi päällepäsmärinä, sini- ja talitinttejä muut.  Omat tintit ei kovin ussein mee pötkylään, jos se tikan rontti on siinä, ja aika ussein ainakin se herra harmaapäätikka ajaa tintit pois sohasemalla nokallaan.  Mutta tässä sakissa oli rohkeita yksilöitä.  Tai oon ainakin luullu, että se on herra niistä ronteista, millä on punasta päälaella, ja se on rouva, millä on tasasesti sama väri tukassa ko miulla.

Kyllä meijänkin laudalla kymmenkunta lajia normaalisti päivässä saap vihkoon, mutta se ei vaan meinaa sitä, että kymmenessä päivässä sais sata, ko ne samat tai suunnilleen samat käyp joka päivä.

Tuossa linkki runsaaseen tään päivän saaliseen:

https://drive.google.com/open?id=1_E_AVMxJf6WwC3uNnVNiKJ1FgucYFr9G

jaakkovaakko

Helmikuu 07, 2018, 11:08:20 ap
Vastaus #59

Pekka Rahkonen

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 43
Viime vuonna pääsin 74 lintuun. Tämä luku tuli normaalin arjen sisältönä.