Kirjoittaja Aihe: Mini mopo projektit  (Luettu 942 kertaa)

Kesäkuu 05, 2021, 15:24:09 ip
Luettu 942 kertaa

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Aattelin tähän kirjoitella, halusitte sitten tai ette mopo projekteistani. Kysymyksessä on fantic tx7 jota helkama tossu nimellä myytiin 70-luvun alussa. Papereita ei ole eikä rekisterissä ole. Täältä sivuston kautta ne aikoinaan ostin ja sen huonompi kuntoisen niistä laitoin ajokuntoiseksi ja jsitten viime kesänä sovitin briggs&strattonin 5hp vaaka-akseli koneen. Tein vähän niinku pojalle harjoitttelukäyttöön mutta ite lähinnä postilaatikolla käyny ja rannassa istuskelemassa laiturilla. Käytetyistä osista lähinnä old skool ja amerikan mini bike henkeä noudattaen. Kattelin muutamia kuvia netistä ja siitä se ajatus lähti. En olisi minä jossen viime talvena sitten olisi kanavia avartanut ja tehnyt sylinterin yläpintaan ”shaved eyebrowns” flathead viritys jotka parantaa virtauksia. Sevverran vaikutti tehoihin että pitää varoa ettei keuli.

Tää ns. parempi tuli nyt työn alle. Melkein kaikki osat löytyy, niitä haalinut jo iät ja ajat. Tilasin jarrukenkiä eilen neljä paria saksasta kun oli muutaman euron per kenkäpari versus Suomen 15€ per kenkäpari. Tähän tulee tehdasuusi kone joka sekin ollu hyllyssä jo kauan. Aluksi ilmeisesti DR valmistama 60cc pytty ja 14mm dellorto simoninin tehoputkella. Tilattu on 75cc polinin pytty johon kotona on 19mm polinin kurkku ja sopiva kansi. Kytkimeen on jo kilpajouset. Kysymyksessä on minarelli v1 automaatti jolla on melkoisesti harrastajia ja pidetään aika vahvana koneena. Siihen parempaan mopoon on uudet päällikumit, etu ja takavalo. Satula, tankki mm nos osia ja suurimmalta osin maalattukin valmiiksi. Entisöinti oli mielessä alunperin mutta taitaa tulla ekaks semmonen jolla olis kiva gps kokeilla kuinka kovaa pääsee. Jokunen osa kuitenkin mr-kilpiin vaadittas ja aika vaikeita löytää.

Välityksiä silmällä pitäen: 12 ja 13 piikkiset eteen tilaan, 13 nippa nappa ehkä mahtuu. Mutta taakse? Viittiskö joku mitata paljon 21 tuumaisen renkaan ulkohalkaisija on senteissä kun siinä on ilmat ja mopon alla? Ihan laskuria varten nääs. Laskeskelisin takarattaan kokoa. Tossahan on 7 tuuman pyörät ja 16 tuumaisilla samalla pytyllä on 10x40 välityksillä ajaneet esmes. Automaattiin ei voi hirmu harvaksi välittää mutta pieni pyörä tihentää tosin välitystä.

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 05, 2021, 22:38:03 ip kirjoittanut Mika Malinen »

Kesäkuu 05, 2021, 21:12:43 ip
Vastaus #1

Petri J Kokko

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 705
 • Ei mainosten orja,muuten kyllä.
PS: kuva ois kiva yllätys pätisi vissiin tähänkin yhtä hyvin kuin niihin kirjeenvaihtoilmoituksiin muinoin vaikka toisaalta jos kuvan lähetti niin kukaan ei vastannut,outoa ::)


MINI mopo se on täälläkin,pikkasen erimoinen lähtökohdiltaan ja teknisesti mutta osavaikeudet samanmoisia eikä ihan yleisimmästä päätä kumpikaan.
Fantic alias Helkama Tossuja kyllä aika useinkin näkee Torissa myynnissä kokonaisena,oisko samoissa osoitteissa ylimääräisiä osiakin?


Ilmeisesti niitä myytiin aikoinaan kohtuullisesti,ainakin senverta että raatoja tai niiden jäänteitäkin luulisi yhä löytyvän jahtaamalla vaikka ostoilmoituksen kautta.
Se ei tietty tarkoita että niissä mitään hyväkuntoista hyödynnettävää välttämättä olisi ainakaan museomopoon,suomiosuhteet on rankat varsinkin kiilto-osille.
NOS osat onkin eri juttu jos semmoiseen löytöön törmäisi mutta suomessa...kannattaa lotota samalla jos tärppää.

Mitkä osat on kiven alla,meinaan jos romuluisen lukijakuntamme kätköistä vaikka löytyisikin apuja?


Ilmeisesti tuolla minimopolla on kumminkin joku ulkomainen esikuva josta muokattu tiukkaa silloista lainsäädäntöämme jotenkuten noudattava rimanhipoja mankin tyyliin vai onko tuo
konstruktio kenties ihan Finlandiaan tehty,en tiedä?
Meinaan vaan että Ebay ja Ebay.it nimenomaan jos Fantic tehtaalla ollut moinen minimopo tuotannossa aikoinaan,sieltä niitä osiakin ehkä parhaiten...


Tuommoinen on hieno ja täytyy myöntää että tuli tuommoistakin sillä silmällä mietittyä taannoin minimopohuumassa.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 05, 2021, 21:16:41 ip kirjoittanut Petri J Kokko »

Kesäkuu 05, 2021, 22:37:25 ip
Vastaus #2

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
No, siinä on hybridistä kuva. Laatu on paska, meinaan kuvalla. Isommat ei kelpaa modelle. Rakentamisesta en sano mitään. Patina on päällä, tehty nopeasti vain ajoon. Paremmasta voin ottaa kun ehdin. Nyt on nostettu vain rullakosta tallin lattialle että alkais tapahtua jotain.

Puutteita on oikeastaan jalkatappien kumit, seisontajalka ja töötti. Muut oikeastaan on. Niissä jo saaduissa onkin mennyt kiitettävästi aikaa ja oikeastaan oli vuosia homma jäissä. Ei niitä muuten ole tullut kuin muutama sata Suomeen noita. Retro lehdessä oli vuosia sitten juttu. Myytävät pyörivät netissä tonnin kahta puolta ja ovat melko puutteellisia. Tosin semmoisen aihion jos sopivan ostais ni ehkä sais loput puuttuvat osat? Olen niitä osia ebay.it tilaillu aikoinaan ja muutamia subito.it sivustolta. Moottori tuli rekan hytissä tuliaisina tutun kautta. Ainoita muuten jotka on kussu silmään kaupoissa oli italialalainen moottoripyörä firman pitäjä joka myi väärät osat eikä koskaan enää ollu tavoitettavissa. Euroopassa on myyty eri versioita asperan/tecumsehin vaaka-akseli koneilla ja garellin sekä minarelli p4 koneilla ainakin. Amerikan joella ne on ollu broncco nimisiä.

Kesäkuu 06, 2021, 10:15:11 ap
Vastaus #3

Petri J Kokko

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 705
 • Ei mainosten orja,muuten kyllä.
Aika kähee peli,wau :o
Italialaiset on oma rotunsa:sosiaalisen vilkkaita&kädet käy ja tempperamentti 0-100 nopeampi kuin elosalama,myös rehelllisyys aika laaja käsite ja mitä minä maasta tilannut ja siellä asioinut vähän tuurista kiinni ja se riski otettava nettitouhuissa aina että tavara ei olekkaan ihan sitä mitä pitäsi syystä että myyjä ei itsekkään tiedä mitä myy+sopivuuksia..hmm...siis tavallaan yleisosia ::)
Yleensä myyntikuvassa oleva tuote on kyllä tullut,useimmiten osa joka kuvassa näytti oikealta onkin vääränmoinen ja tottahan myyjät vakuuttaa sopivuutta jos kysyt,eivät tiedä itsekkään ja saavat myytyä johonkin suomeen joka ei kuulemma edes kuulu EU:hun vaan Venäjään joten niin se vissiin sitten on ja se siitä yhteisestä tulevaisuudesta ja suomen tärkeydestä+tunnettavuudesta tavistasolla.
Hei,eikö "muutama sata" suomen kokoisen maan markkinoille ole kohtuullisen paljonkin joten jäänteitä luulisi päivänvaloon ilmestyvän pakostakin sillointällöin?

Kesäkuu 06, 2021, 10:45:51 ap
Vastaus #4

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Niinpä, niissä kuvissa ja selityksessä olevia osia ei tullut vaan ihan toiset. Olikin sitten se viimeinen kerta subito.it kautta luettu ilmoitus. Voi olla ettei vaan tunnistanut osia ja oli ehkä kaapannut kuvat netistä. Toisaalta se mulkku pitää mp ja mopoliikettä etelä italiassa eikä vaan tunne tuotteita ja on ammattitaidoton. Hyvää oli se että kuitenkin oikeaan moottoriin kuuluvat olivat. Tuli kans mieleen että ei kiinnostanut enää nähdä vaivaa kun kerta lähti lähetys menemään ja rahat oli saanu. Italialaisten kanssa en toimi kuin paypalin kanssa tai maksu jälkikäteen. Muiden kanssa on toiminut pankkisiirrot etukäteenkin. Tilasin näetsen polinin 75cc pytyn mäntineen, tuli Dr 60cc. Sitten joskus myöhemmin tilasin taas ebay.it kautta kyseisen polinin setin, ei tullut sitäkään kun posti hävitti. Rahat tuli takaisin ja myyjä oli aidon hämmästynyt kommenteissaan. No nyt tilasin kolmannen kerran sen setin saksasta. Ei olekaan heillä hyllyssä vaikka vihreää näytti tilatessa vaan tilasivat italiasta sen. Tuleekohan sekään ikinä Suomeen? Niitä mopoja 200-300 muistaakseni tuli aikoinaan joka on minusta vähän.

Kesäkuu 06, 2021, 15:38:50 ip
Vastaus #5

Petri Behm

 • *
 • Jäsentiedot Paikalla
 • Viestejä: 5507
Paljon maksaa liieknnevakuutus mini mopoon?
Mä jäin Teboilin bensamittariin kielestäni kii, kun nuolaisin liian aikaisin.

Kesäkuu 07, 2021, 21:57:49 ip
Vastaus #6

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Jaahas, löysin rengaslaskurin jossa syötetään entisen renkaan, uuden renkaan ulkohalkaisija ja nykyinen välityssuhde niin se kertoo uuden välityssuhteen uudella rengaskoolla. Oikeastaan  isompi homma oli löytää 16x2.25 mopon renkaan ulkohalkaisija. Nyt näillä tiedoilla osaan päätellä tilattavat rattaat ja ketjut  kun kyseiselle moottorille 16x2.25 renkailla on suositeltu viritetyn koneen sopiva toisiovälitys 3.4-3.5:1 luokkaa huomioiden kuitenkin että kaikki moottorit ovat yksilöitä. Nythän halkaisija muuttuu 7.5 tuumaa joten mukavampi laskea kuin tilata rattaita peukalon hangallinen.

Kesäkuu 10, 2021, 11:01:47 ap
Vastaus #7

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Nonnii, taispa tulla propleemi. Nyt kun niitä mini mopon osia ja mopoa tutkin niin etupyörästä puuttuu se navan toiselle puolelle päälle tuleva kansi. Semmoinen vähän niinku maalipurkin kannen näköinen jossa reikä keskellä josta akseli lävitte tulee. suojaa kai laakeria vaikka suojattu se on jo valmiiksi 2RS. Siinä sitä ettimistä onkin, tuleekohan tuokaan minun elinaikanani valmiiksi? Torissa olis 1300,- pyynnillä semmoinen samanmoinen mopo joka ei ole alkuperäisillä osillaan kaikilta kohdin mutta siinä se "kansi" on paikallaan. Siitä ja minun moposta ja irto-osista sellaisen kai täydellisen sais mutta ihanan kallista niinku varaosiksi. Toisaalta halvempaa kuin kunnostaa dodgen vaihdelaatikko että kaikki suhteellista. Markku niitä kahvoja eikä kukaan muukaan ole tarjonnu että kattelin ebaysta uusia vanhan näköisiä vintage kaffoja  jotka voisi sopia siihen. Niin ja varasuunnitelma on se että laitan levyjarru pyörän siihen parempaan mopoon ja teen stratton moottoriseen mopoon puuttuvan kannen napaan ite pellistä. Eikä se pakko ole suojatuilla laakereilla edes olla. Tosin se puristin ja kiinnitysrauta puuttuu mutta olen nähny kuvan netissä ni kauankos sitä rautaa tekee. Puristimia saa ebysta vaikkei orkkis olekaan. Semmoinen niinku mekaaninen levyjarrupuristin.

Kesäkuu 28, 2021, 13:05:47 ip
Vastaus #8

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Nonnii, ihan jo toisella kerralla sain tilattua oikeita jarrukenkiä. Just hain ne asiamies postista.Ne väärät eli 90mm crimecan rumpuun tarkoitetut on myytävänä myydään mopot sivuilla että wink wink vaan. Jokainen tunnistakoon sopivuuden ennen ostoa ettei käy niinkuin minulle. Muuten on ollu hankaluuksia kun yrittäny tilata osia niin yhestä paikasta löytyy takaratas ja toisesta eturattaat. Tivareita sitte kolmannesta. Että jos edes jokunen osa löytys samasta ni postikuluissa säästäs edes jotain mutta kai se on kohta pikkuhiljaa nöyrryttävä. Sitä etunavan päädyn peitelevyä ei mistään löydy kuten ei koko etupyörääkään edes.  Jos oikein yrittäs suurentaa kuvaa ja tekis vaikka pellistä prässäämällä kuhan näkis edes semmosen jossain kunnolla.

Kesäkuu 30, 2021, 12:01:23 ip
Vastaus #9

Mika Malinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 732
 • "I hope y'all know what I'm talkin' about"
Laitoin kyselyä siittä peitelevystä amerikan joeille. Niillon siellä semmonen voorumi minimopoille. Täällä ne ei samanmoiseen asemaan ja suosioon ole päässeet, pikemminkin erikoisuuksia, poislukien ehkä pv ja monkey.

Soran jälkeen Suami sai marshall apua usasta, saiskohan malinen tällä kertaa edes kuvia osasta tai peräti mittoja? Ihme olisi jos peitelevy löytyisi. Koko etupyörän ehkä todennäköisempää.

https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/1d73f44c33e024eae1e0230964625256.jpg