Kirjoittaja Aihe: Lintujen ja luonnonasioiden bongausta  (Luettu 79843 kertaa)

Helmikuu 12, 2018, 19:05:50 ip
Vastaus #75

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Noin viijentoista yksilön parvi on käyny pähkinäautomaatin alla ettimässä muilta pudonneita usseempana päivänä.  Yks päivä voitelin pihalla rouvalle suksia parin metrin päässä, eivät välittäneet miun touhuista.  Eikä vissiin ollu kamera käsillä - pittää joku lämpösempi päivä mennä kameran kanssa seisoskelemaan pihalle ja olla vaikka voitelevinaan suksia.

Eli ainakin täällä Savon eteläreunalla on talvilintu.  Alkoholitarjoilua ei meillä niille ole, eikä näy pensaisiin jääneet aroniamarjat kelpaavan.

jv

Helmikuu 13, 2018, 17:59:20 ip
Vastaus #76

Jaakko Latvanen

 • Vieras
No tännää nojailin vartin verran autokatoksen nurkkaan kamera kädessä, ja niin vaan sattu tilhut tulemaan kuvattaviks.  Sattu siihen joku muunkin värinen siivekäs.  Lopuks tuli kaikille syöttösysteemin asiakkaille hälytysluonteinen lähtö; varpushaukka kävi tekemässä pari harjotussyöksyä paikalle - turhaan.  Nälkäseks jäi havukka, kannattaskohan senkin opetella tikkojen tavoille ja talipötkylälle...

Tässä linkki päivän saaliiseen:  https://drive.google.com/open?id=13f-5CqpCWq653y3i99Kwj7rrcKZSHh1m

Ois ollu tuossa muutaman kilometrin päässä muutakin lentävää kuvattavana: Rovanperän Kalle oli ajamassa testiä, olivat sulkeneet tuon Sydänmaantien sitä varten.  Sain aamusella naapurilta soiton asiasta.  Karttaa tutkin, mutta ei oikein ollu pääsyä sinne parraille kuvauspaikoille ko kilometrin metässä rämpimisellä, en jaksanu innostuu.  Paikkaan täältä noin 5 kilometriä matkaa, mutta komeesti järven yli kuulu kun poika latas menemään.  Hypyissä paukku rajottajaa vasten kone, ja pitkä vaihe pesässä mennä loikotti aika tovin ainakin äänestä arvellen.  Ääni katkes sen olosesti, niiko ois lipsahtanu melko reilusta vauhista tieltä pois?

Vanha on jaakkovaakko, kun ei ennää lähe juoksujalkaa tuollasia kattomaan, vaikka ihan lähellä ois tarjolla, vaan jääp seinänojalta tirppejä tiiraamaan...

jv
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 13, 2018, 18:34:51 ip kirjoittanut Jaakko Latvanen »

Helmikuu 13, 2018, 21:48:46 ip
Vastaus #77

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Yksinpuheluks mennee ponkaus, siitä huolimatta laitan vielä yhen annoksen.  Tässä toissapäiväset kuvat talipötkylästä olohuoneen ikkunan läpi, ja joukossa yks viideokin:

https://drive.google.com/open?id=1JY372CueU_cICFZCzgbdJYDjw7gSpqQi

...jos toimii?

jv

Helmikuu 13, 2018, 22:31:24 ip
Vastaus #78

Viljo Lahma

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 719
 • Allegro con moto
Mikä se on tuo kuvien harmaampi lintu?
"Pidämme kaikki moottoripyöristä jossain määrin"
Bob Dylan: No Direction Home

Helmikuu 13, 2018, 22:51:14 ip
Vastaus #79

Risto Saastamoinen

 • Vieras
Mikä se on tuo kuvien harmaampi lintu?

Saanko vastata, eikä kun arvata.

Harmaapäätikka, selevä harmaapäätikka, selevempi mitä ne toissapäiväset tilhet.

Ettei menis Jaakkovaakolla yksinpuheluksi.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 13, 2018, 22:55:23 ip kirjoittanut Risto Saastamoinen »

Helmikuu 14, 2018, 06:17:41 ap
Vastaus #80

Pentti Eskelinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 7834
 • Nuolija Kuopijosta
Melekein kaekki nuo ylleisimmät linnut oun meleko varmasti tuon kartan aluveella nähny, ja jos että muuten usko, niin voenhan minä seoroovalla kääntikerralla ottoo niistä kaekista kuvat. :-\

http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/ruutu/699:350

Helmikuu 14, 2018, 10:20:04 ap
Vastaus #81

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Mikä se on tuo kuvien harmaampi lintu?

Saanko vastata, eikä kun arvata.

Harmaapäätikka, selevä harmaapäätikka, selevempi mitä ne toissapäiväset tilhet.

Ettei menis Jaakkovaakolla yksinpuheluksi.

Aina saap arvata tai tietää, ainakii miun kuvien suhteen.  Harmaapäätikkana miekii sitä piän.  Se on aika iso rontti, huomattavasti kirjavaa tikkaa isompi.  Tuolla edellisen sivun linkissä on sellasia kuvia, missä on samassa talipötkylässä tiaisia ja harmaapäätikka, niistä saap vertailua sen rontin mittoihin.  Ko usseemmalle tiijaisen mitat on tutumpia.  Päivittäinen vieras on meijän syöteillä tuo harmaapää.  Vielä viitisen vuotta sitten, enneko tänne Anttolaa löysin, en tainnu olla ees nähny koko ronttia.

jv

Helmikuu 20, 2018, 20:01:59 ip
Vastaus #82

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Tännää paisto tuoho etupihan salavan syöttöpaikalle aurinko; oli vaa niin kylmä ilma, etten viittiny mennä autokatokseen värjöttelemään ja kyttäämään.  Kuvailin tietsikkahuoneen ruudun läpi; joutuu vaan niin viistosti kuvaamaan, että kolmilasinen ruutu tahtoo - kullosestakii valastuksen asteesta riippuen - heittää millo minkäkillaista huttua ja suttua kuvviin.

Tässä kumminkii linkki:  https://drive.google.com/open?id=1MaMQXpxpmOQyQFCti4I9BaZ51NRr4JPm

Lintuja on sen seittemää sorttia, melko harvinaisia kaikki.  On nuo muute oikeesti nuo varekset ja harakat vaikeita ammuttavia; vaikka miten vähän lasin takana joku heilahtaa, ni eivät just poseeraamaan asetu, vaan pois lähteevät.  Mukana on muutama sellanen, mistä olivat lähteneet varsinaiset kuvattavat pois; rajailin niistä semmosia taidekuvia tulevia näyttelyitä varten.  Joku verbaalivirtuoosi vois vääntää niihin vetävät tekstit?

Yhessä teknisesti sutussa kuvassa on sellanen tilhi, joka on vissiin nähny sen teslaukon rakettien maahanpalluun, ja yrittää sammaa.  Ja pari viimestä on mukana sen kunniaks, ko Viron itsenäistymisestä on kulunut sata vuotta.

Net taas kattoo, ketä kiinnostaa, linkkinä nää ei vie tillaa muilta.

jaakkovaakko

Helmikuu 21, 2018, 17:36:06 ip
Vastaus #83

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Ponkaus jatkuu!

Tännää oli yhtä kylmä, mut menin pakkasta uhmaten ottamaa ulkokuvia; nyt ei oo ylimääräsiä laseja kameran ja kohteen välissä.  Ei siellä kauaa tarennu notkuu, eli kuvia ei oo monta.

https://drive.google.com/open?id=1vdSHOJ3IouMezQHB0A80Y8k_2varpghW

Tintteihi ite kohtuu tyytyväine, tai siis kuviin niistä.

jv

Helmikuu 22, 2018, 08:15:19 ap
Vastaus #84

markkukovasin

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 11133
Kovin kiinnostaa lintuja nyt nuo lintulaudan ja
rasvamöykkyjen seutukunnat-Orimattilassa aamukuudelta -28C..
kolmen mittarin keskiarvolukema.

t. Markku

Helmikuu 22, 2018, 15:38:41 ip
Vastaus #85

Kari Sillanpää

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 5915
 • MC Debit
Tintteihi ite kohtuu tyytyväine, tai siis kuviin niistä.

Taisi yhdessä kuvassa olla ginitiainen?
Kari

”Parempi Piru merrassa kuin kymmenen irrallaan”

Helmikuu 22, 2018, 16:42:43 ip
Vastaus #86

Jaakko Latvanen

 • Vieras
Miun ponkausoppaan mukkaan tuossa viimisessä sarjassa on järestykessä talitintti, sinitintti ässällä, suorastas ja mustarastas.  Isoa vetoa en kuitekaa löis.

jv

Helmikuu 23, 2018, 10:03:55 ap
Vastaus #87

markkukovasin

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 11133
Vaikka nyt onkin pakkasta reippaasti-on vahvat kevään
merkit näkyvillä.

Tintti touhuaa pöntöllä-heittelee ylivuotisia vällyjä
pihalle sieltä...muut kämppää vonkaavat pyörivät
siinä haittoina ja pyrkivät samaan reikään.

Ja ne asiaa seuraavat,jotka kuulevat vielä-kuulevat varmaan
titityytä...

t. Markku

Helmikuu 23, 2018, 10:52:00 ap
Vastaus #88

Pentti Eskelinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 7834
 • Nuolija Kuopijosta
Öylönnäpäevänä kävin talavipalatsilla ponkaelemassa lintuja, ne kaekki kun laskin yhteen ni niitä oli tasan kaksi.

Toenen oli kuusi- ja toenen talitijjaenen, ja mänömatkalla ostamani pähkinä-aaringonkukkarouheen ja enerkijapommipätykän saen tuuva takasin, reilu viikko sitten sinne laetetut läskit ja talipallot ja ne samanlaeset sekotukset oli melekein nykäsemättömänä. Jälistä piätellen oravia, jänöksiä ja joetaen muitakii nisäkkäetä siellä oli kyllä kuleksinu, vuan ei ne nyt ollu paekalla nekkää.

Ai nii, ostinhan minä uuven lapijonnii, kun minun piti lapijoeja reitti kaasukopille, vuan sinne kun piäsin, ni äkkäsin että mullahan on viärä avvaennippu mukana. Onneksi ostin sen uuven lapijon, kun kaekki entiset oessii ollu lukkojen takana liiterissä, ja enhän minä mihinkää piässy sisälle iliman oekeita avvaemija. :-[

Helmikuu 23, 2018, 11:31:02 ap
Vastaus #89

Jaakko Latvanen

 • Vieras
No onpas Penttiä vastustanu... se on sitte uus reissu tehtävä tulevaisuuvessa?

Miepäs vähän kerron tuon kameraponkaamisen vaiheista.

Miulla on nyt tuossa kamerakalustossa vähän toista moottoripyörällistä rahhaa kiinni.  Siitä noin puolet sellasessa, mikä on etupäässä lintukuvvaamisseen sopivaa.

Tuossa etellisessä sarjassa on täällä esillä 4 kuvvaa.  Niistä neljästä ne kaks, missä on tiaiset, on omasta mielestä kohtuu hyviä kuvia; tarkennukset ja valot jotenkin kohillaan, ja tinttikin pönöttää söpösti.

Ne synty siten, että menin tuohon autokatoksen kulmalle noin puoleksi tunniksi seisoskelemaan.  Matkaa syöteille kolme - neljä metriä, nokalla 40 - 150/2.8 zoomi 1,4 telejatkeella höystettynä, ja takana Olympuksen EM-1 runko.  Lillerikennoinen (m43), eli ulottuvuutta enimmillään 420 kinomilliä vastaavasti.  No tuo kuvvaaminen vielä ihan mukava eikä kovin pitkä rupeama.  Ko alko sormille ja naamalle tulla kylmä - noin 15 oli pakkasta - menin tuppaan.

86 kuvaa oli räpsähtäny kennolle tuossa puolen tunnin seisoskelussa.  No sitte alko vatuloiminen tietokonneen ääressä.  Osa helppoja; tarkennus pois kohaltaan, lintu karannu tai kääntäny persiinsä kuvaaja kohti viime tipassa, het poistoon.  Mutta sitte osa melkein samanlaisia kuvia; niitä sitten vatvotaan ees sun taas, mikä jää, mikä pois.  Tätä tehen ehkä tunti konneen ääressä.  Tuloksena joku 25 kuvvaa jälellä, siis kuutisenkymmentä hukkalaakia.  Sitte ne jälellä olevat käsittellyyn, missä vielä osa joutu poistoon.  Vielä tuolla optiikalla ja tuolta matkalta joutuu kuvia aika lailla rajailemaan eli kroppaamaan, että pikkusirppiäinen erottus, ja siinä vaiheessa vielä karsiintuu kuvia poistoon.  Jälelle jäi kovalevylle talteen 16 kuvaa, niistä on nuo neljä tuolla katottavissa, ja miun omasta mielestä ne kaks hyvää.

Suosittelen lintuponkausta omin silmin, ulkona liikkuen.  Korkeintaan kuuenkympin kiikari välineenä.  Ei kannata ostaa kameraa, eikä ainakaan kuvankäsittelyohjelmaa, muuttuu reipas ulkoiluharrastus tupanyhjyyks.

jv
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 23, 2018, 13:54:48 ip kirjoittanut Jaakko Latvanen »