VMPK ry Foorumi

Moottoripyörät => Mopopalsta => Aiheen aloitti: Petri J Kokko - Joulukuu 03, 2019, 20:39:10 ip

Otsikko: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 03, 2019, 20:39:10 ip
Tässäpä tämä erään viikonlopun 700km ajolenkin syypää ja peräti 142km ajettu idän ihme ja monkeyn paljonkin oudompi itäkaima joka tehty niistä aineksista mitä oli tarjolla ja vaan pitihän tuo pelastaa siihen kuuluisaan hyvään kotiin niin edes yksi toivottavasti säästyy jälkipolville ihmeteltäväksi.
Kun tuo (Riga) SZ 13 lähti taannoin entisöinnin jälkeen Oulun seutuville niin tämmöistä rupesi tekemään mieli ja kyllähän moisia sillointällöin myyntiin tupsahteleekin ei senpuoleen,valitettavan huonoja vaan tahtoivat olla kun kukaan miksikään arvosta,laadutonta romua ja mehut pois,kartanon taakse ja muutama talvi hangessa tekeekin kohteesta rahalliseen arvoonsa nähden täällä romiskuorman täytteen.
Koneenahan tässä on 2 tahtinen n50kuutioinen V-50 sekä 2v kahvassa.
V-50 kuin jalavaihteinen versionsa V-501 käytettiin monissa muissakin itämopoissa ja oli uusinta uutta tuolloin,mm kärjetön sytytys löytyy.
Ei kuulemma maailman paras tai toiseksikaan paras kone mutta näillä mennään millä sillonkin pakosta,nyt onneksi tietty harrastepohjalta.
Vuosimalli tyyppikilpeä tulkiten ja ulkoisin tuntomerkein n1986.

Periaatteessa kaikki osat tallella ja aika hyväkuntoisenakin säilyneet mikä hyvin iso plussa, vaihdevaijeri poikki kuten käytännössä kytkinvaijerikin,johtoja repsottaa irti,maalimurheita,ruostetta ym löytyy ja tekemistähän taas haettiinkin mutta ei liian huonoa lähtökohtaa eikä liian tavallista kun ne ei ole mun juttuja ,harrastevehkeiksi itävehkeet onkin oivia kohteita ellei ennakkoluuloja.
Kaikki semmoinen tahtoo kiinnostaa mitä muut ei huoli=saa halavalla ja tuon aiemman projektini -64 raketti Crescentin kanssa homma olikin jo liiankin helppoa kun moottoripeltejä lukuunottamatta tilaamalla kaikki tarvittava suurinpiirtein samasta liikkeestä uutena ja ruuvaamalla kiinni.
Hieno museomopo siitä tuli ja harvinainenkin Husqvarnan uutuuskoneella ja kickstartilla,täällä kun semmoisia ei myytykään.
Onnellinen uusi omistaja sai persoonallisen laatumopon kotiinkuljetettuna :)Parin tunnin roplaamisella lähti mini jopa käyntiin,kävi kait aika normaalisti moiseksi isoilla toleransseilla tehdyksi mutta ne lumiset koeajot jäi naapureiden harmiksi tekemättä mutta meidän naisväen myötähäpeän kannalta kuulemma onneksi.
Valmistusmäärä näissä ei enää valtava ollut,suuri ja mahtava oli kaatumassa eikä teollisuuskaan enää pyörinyt häävisti,osia jo sekoiteltiin mitä laarissa oli jäljellä.
Länsimaihin näitä ei viety ja tänne ilmaantuneet lienee Venäjältä sekä Virosta pääosin pakunperällä tms saapuneita jälkikäteen.


Kuka näiden suunnittelun taustoja ja historiaa tutkinutkin niin tietää että nämä ei alunperin mitään lasten leluja olleet tai semmoisiksi suunniteltu vaan sosialistiseen maailmaan aikuisille parkkihallin ja kerrostalonasunnon väliseen liikennöintiin koska käyttistähän=ladaa,mossea ym urheilukärryjä  ei ulos kadulle mieluusti jätetty irto-osista puhdistettavaksi ja tallit/parkkihallit oli monesti kaukana asunnosta.Sarvet taittuu alas sekä penkki irtoaa näppärästi jolloin mopo mahtuu hyvinkin pieneen tilaan hissin kautta parvekkeelle,rappukäytävään tai autonperälle ja tankkikin  irtoaa tarvittaessa pikaisesti pois hajuhaittoja tuottamasta.
Painoa noin 50kg ja tottakait moinen oli myös nuorison unelma kuten monkeyt ym pikkumopot länsimaissa jotka enempikin vain muutenkin hupikäyttöön ajateltuja.
Renkaat niin paksua ja jäykkää kumia ettei eroa juurikaan kuulemma huomannut oliko rengas tyhjä vai täynnä,näin aikalaiskertomuksissa googlekääntäjälle.


Tehty niin Riga,Romet kuin Jawa nimellä eri itäblokin maiden markkinoille ,siis kuten vaikkapa Stella malliakin ja tekniikkana ollut V-50(M myöhemmin) 2v käsivaihteella,V-501(M versio tästäkin myöhemmin) 2v jalkavaihteella ja viimeiset Babettan 2vaihteisella.
M versiot eivät juurikaan käytännössä eronneet mitenkään perusversioistaan .
Valmistettu 1982-87 pyöreällä ajovalolla kromikehyksen kera ja 1988 eteenpäin kanttisella muovilyhdyllä edessä.
Neliskanttinen takavalo 86-90. Etulokari oli aluksi peltiä ja myöhemmin muovia.Alkuperäinen versio oli siis vastaava mutta jäykkäperäinen 26 malli(koska sopivan mittaisia iskareita+jousia ei aluksi ollut).Taustapeilit oli lisävaruste 5 ruplaa kpl ja kori taakse maksoi 15 ruplaa.Etusarvien väliin sai jännän tavaratelineenkin lisähintaan.
Moista minimopoa valmistettiin Latviassa 1990 loppuun ja hintaa oli 275 ruplaa .
Muiden tuotantomaiden tuotanto Romet kuin Jawa nimillä määrällisesti ja ajallisesti arvoitus.

Tämmöistä infoa löytyi kun aikansa kaivoi ja käänteli ryssästä selkokielelle,osapuoli on tunnetusti aika kortilla nettitouhuissa,ongelmahan on ne kirjaimet,kommunikointi sekä yhteisen maksutavan löytyminen mutta se asia tuli tutuksi tuon edellisen idän ihmeen kanssa touhutessa.
Katellaan ja päivitellään mitä tuli taas ostettua :o .

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Joulukuu 04, 2019, 07:56:14 ap
Moro!

Kuuluuko tuohon semmoinen ohjauslukko,jossa
on jonkilainen snadi muoviläpyskä ja se lukkosysteemi
siinä muovissa?

Sellainen on tuolla tallin nro 2 naulassa roikkumassa...avaimineen.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 04, 2019, 11:34:25 ap
Helou Markku!  ei tässä ole minkäänmoista ohjauslukkoa eikä silmään sattunut paikkaakaan moiselle vaan onko kyseessä siis jonkinmoinen irtolukko ,semmoinen vaijerilukon tyylinen, vai ihan kiinteäversio?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Joulukuu 04, 2019, 11:59:34 ap
Moi!

Jotenkin se tuohon ohjaustangon luokse jonnekin tulee-ja
on irtolukko.

On tuolla datsalla-mutta otan kuvan ja pähkäillään.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Joulukuu 05, 2019, 11:11:18 ap
Meillä oli kaverin kanssa 90-luvulla uusi tuollainen mutta kokopunaisena.
Kuulemma se parempi malli Jawan moottorilla. Ei oikein sekään toiminut, kaasarista ei saanut tolkkua. Myytiin ja uusi omistaja vaihtoi ainakin länsikaasarin. Maksoi muuten Virossa 150mk.


Siinä oli tosi lyhyet takaiskarit ja Virosta sai kaikkia osia. Sellaiset laitoin yhteen R-E 750 sopperiin, kun silloin piti jousitus olla, jos uutena oli ollut.
Ei ne kyllä mitään joustaneet, mutta oli jouset.
Hyvin ovat kestäneet tähän päivään asti.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Olavi Toppinen - Joulukuu 06, 2019, 07:57:02 ap
Olin Virossa töissä ja toin sieltä tuollaisen punaisen jalkavaihteisen Minin Ouluun syksyllä -89. Oli oma hommansa saada se Rakveresta Ouluun kun ei ollut itellä millä olisi sen tuonut. Hyvin se mulla toimi mitä sen vähäsen sillä ajelin. Myin sen joskus -90 luvulla mökkimopoksi muistaakseni Puolangalle.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 07, 2019, 15:36:46 ip
tiedä vaikka Olavin mopo olisi vielä hengissä mutta epätodennäköistähän se lie kun mökkimopoiksi nämä varmaan kaikki tuotiin eikä mihinkään muuhun,halpoja ja itätekniikkaa kun ovat vaikkakin huomioitava että harvinaisia ilmestyksiä länsimaissa.
Vilkaisemalla Ebay.de näkee myynnissäkin sillointällöin eikä kannata järkyttyä hintapyynneistä,yhtäkin kaupattiin 1600e:lla nostalgian-nälkään,sama ilmiö DDR tuotteillakin.

Tallissa on palanut valot ja valohoitoa enimmäkseen vaihteensiirto saanutkin ja asentaja rationkuuntelua kun en oo keksinyt miten ykkösen saisi menemään päälle ja vaihdekaavion toimimaan loogisesti kahvasta?
Vaihdevaijeri on nyt uusi mutta vaihteensiirto on todellakin jäänyt kesken suunnittelijoilla tai sitten olen vaan tyhmä enkä ymmärrä säätöideaa.. oisko mietintämyssystä loppunut uraani vaiko vodka vienyt voiton mutta kuvassa näkyvän peltiläpyskän on tarkoitus vaijerin avustuksella painaa sisäänpäin jäykähköä tappia jolloin menee 1 sisään ja pikkasen ulospäin pohjasta on vapaa sekä uloimpana 2.nen joka sinne automaattisesti loksahtaakin jonkin sisäisen jousen vetämänä.
Noh,vaikka kuinka kiristän vaihdevaijeria joko vapaa-asennossa tai ylkkönen päälle pakkotyönnettynä (kahvan asennot toki sen mukaan), en saa sitä pelittämään.
Systeemi on haasteellinen ja kahvan asennot todella epämääräiset mutta onneksi harrastuslaitteesta kyse eikä jokapäiväisestä kulkuneuvosta.
Täytyy värkätä vaikka joku korokepala tai jousi tuohon klipareseen avuksi jolloin se painaa paremmin nastaa sisäänpäin... ::)
Onhan tässä aikaa kehitellä...ja tuo eturattaan tienoilla olevat peltilipareet kuuluu tietty matka&nopeusmittarin hienomekaniikkaan ennen hienoa nyky elektroniikkaa.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 07, 2019, 19:25:52 ip
kolme tuntia ja olutta myöhemmin tapahtui ihme jota täytyi juhlia talosta löytyneellä pommac pullollisella ja ihan eukko+koira haettava sisältä todistamaan juhlahetkeä kun vaihteet loksahtelivat päälle kuin Jaltassa konsanaan ;)
Tätä ongelmaa pakerrettu huonolla menestyksellä muutama ilta aiemminkin ja miljoonalaatikosta kehittelin jos vaikka mitä hyödytöntä lopputuloksen aina kumminkin ollessa= 2vaihde päällä aina ja parhain patentti antoi 2 ja vapaan yhdistelmän.
Onko systeemiin alunperin kuulunut jotain joka nyt puuttui,en tiedä?
Tapin liike on hyvin pieni pohjaamisesta täyteen palautumiseen  ja tarkka vaijerin säädöstä jolla lipare painaa sitä pohjaan mutta ei liikaa eikä liian vähän että vapaa kuin kakkonenkin pelittää.
Voiton antanut patentti oli jäykkä jousi jonka pujotin vaijeriin vastaamaan kliparetta ja vaijerin kiristinpäätä.
Vaihdevipu ykkösen kohtaan,Isolla ruuvarilla ykkönen sisään kliparetta sisäänpäin painaen ja samalla välikäsillä vaijerin kiristinruuvi todella tiukkaan jousta vastaan pikaisesti siihen kiristäen ja siinä se oli!
Säätö siirtyi alkuperäisen ja poikenneen neuvostovaijerin keskikohdasta nyt vaijerin sisäänmenon tienoille moottoriin jossa irtokierrepala toimii myös ohjurina huonon alkuperäisidean sijaan jossa vaijerin pää vastaa syvennykseen ja reikä moottorin sisään josta vaijeri klipareeseen.
V-501 versio jalkavaihteella varmaan kehittyneempi toiminnaltaan.
Parit kuvat jos nyt ketään aihe kiinnostaa kun ei oo minimopo monkey tai peevee ja kuva myös kopassa olevasta vastakappaleesta eturattaan mittarin pyöritys-systeemiin.
 

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 08, 2019, 18:36:33 ip

Edellis talvena tuli samanlainen rassattua tulille :D

https://www.youtube.com/watch?v=G50JTHvb594 (https://www.youtube.com/watch?v=G50JTHvb594)


Tuolla jotaki projektikuvia ----->


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 08, 2019, 19:15:55 ip
Tuollain osat pitää olla vaihdevivustossa.


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/050.jpg


Käsikahva vapaa-asentoon ja vaihteiston pitää olla myös vapaalla. Jos ei ole, nii säädä vaijerista vaihteisto vapaalle.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 08, 2019, 19:22:58 ip
Moi Juha ja kyllä,tutut sivut tarkkoinen ja laadukkaine  kuvineen joita ihasteltu täällä jo ennen Minin hommaamista,ne osaltaan antoivat lisää vettä myllyyn, ovat muuten kirjainmerkillä tuossa sivupaneelissani elikkäs laadukasta työtä viimeisen päälle teitte ja oletettavasti mini liikkuu läpikäynnin jälkeen yhäkin ja kuin uusi?
Sivuillahan on jos vaikka mitä muutakin ihmeteltävää minin lisäksi ja mielenkiintoista tutkittavaa ;)
 Vaihteiston sain ilmeisesti pelittämään,kiitos ohjeista ja päivän saldo oli ketjujen irrotus polttoöljykylpyyn,töötin johdon korjaus sekä pimenneen takavalon kirkastaminen,polttimon kanta vaan hapettunut.
https://www.youtube.com/watch?v=feqPfQwYLUg (https://www.youtube.com/watch?v=feqPfQwYLUg)

Tuossa projektissa on luvassa niinsanotusti vauhtia&vaarallisia tilanteita..ja joutilas jaawan rojektimoottorikin ois tiedossa halavalla jos mopopojat rupeaa ryppyilemään ::)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 08, 2019, 19:45:01 ip
Kiitoksia, Petri  :)


Entiselle työkaverille, poikani Antin kans värkättiin tuo Mini. Jamppa käytti ensirekisteröinnissä ja katsastuksessa kamppeen, ilman moitteen sijaa.
On kuulemma ensimmäinen Riga Mini nykyrekisterissä? Tiiä häntä, mutta työtä ja tuskaa tuotti välillä tuo projekti  :D


Käyntiin ku saatiin, nii heti levesi kytkin, seuraavaksi kk-laakeri yms.....mutta loppupeleissä siitä tuli täysverinen pikkumopo  ;D


Nyt jäähään tarkkailuasemiin, miten sinun mopolle käy.


Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: MarkkuT Korhonen - Joulukuu 14, 2019, 22:17:15 ip
Aina sillon tällöin kuulee jonkun omistavan tuollaisen minin.En ole livenä nähnyt mutta jäänyt mieleen ettei kellään ole ollut toimivaa.Onhan tuo silti hieno.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 14, 2019, 23:59:50 ip
Ootko Akseli tutkinut Deltan pakoputkea?


Rigassa ainakin alunperin on noita haittoja sisällä siihen malliin, että pakokaasu ei osaa tulla ulos  :D


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/026.jpg


Tuosta meidän projektista otettiin sisuskalut pois ja tehtiin tuommonen viritys tilalle, nii alkoi vetämään ihan erilailla.


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/047.jpg


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/048.jpg


Päällepäin ulkonäkökään ei muuttunut, mutta tietysti tuli vähä virkeämmät äänet  :D

Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Risto Sollo - Joulukuu 15, 2019, 10:48:02 ap
Meillä töissä oli kaveri joka maahantoi tuollaisia,niitä sai ei-kilvellisiä sekä kilvillä.Kilvellinen maksoi 1100,muistaakseni.Siis markkaa,se oli sitä aikaa.Minulla on sellainen tuntemus ettei niitä paljon mennyt.Yhden puretun osia minulla joskus oli,ei enää-
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 15, 2019, 11:52:15 ap
Tarkoittaako Risto tyyppikilpeä  ja jos,niin kilven puuttuminen ei ole mikään este rekisteröintiin kas kun Rigan tyyppikilpiä  löytyy uutena blancoja Ebaysta ;)
Sillä niin väliä onko se just oikea siihen versioon,niistä kirjaimista täällä kukaan tolkkua saa eikä näiden tyyppejä tiedä ja kaikki on tyytyväisiä kunhan asiansa ajaa ja numerot löytyy siitä.
Neuvostoliitossa mopoja ei kilvitetty senkummemmin lukemani mukaan.


Saas nähdä oisko täällä numero 2 toimiva mini joskus Juhan taidonnäytteen jälkijunassa,siitähän tehtiin käytännössä uusi kuka hänen linkittämiään  kuvia tutkinutkin.
Rattaat on muuten 15/29 mitä sitten tuossa kuvan  isopyöräisessä,en tiedä.


Noh,vaihteita säädetty ja saas nähdä kun kelit antaa myöden mitä vehje sanoo,ainakin se käy hyvin,kytkin toimii,valot palaa,töötöttää ja jarruttaa.

Pakoputki ongelmaan löytynyt ratkaisu ulkomailta ja kun alkuperäistä uutta ei kerta mistään löydy rupisen tilalle niin tutkittiin mittojen ja ulkonäön mukaan mahdollisimman samanmittainen ja muotoinen mitähän löytyisi kun kovasti kaivelee hartaudella?

Joo-o,pyöreää löytyisi mutta ei tuommoista kantattua häävisti minkäänmoista  ja nekin jotka löytyi oli sikarityylisiä,ei käy, mutta sitten löytyi Italiasta oikeanmittainen,paksuinen ja kantattu jossa pieni ulostulo peräpäässä ja ainut ero silmiinpistävästi rinta rinnan verraten on viistous vs suoraan katkaisuun mutta se ei haittaa ketään ja voisi alunperinkin olla tuollainen.
On italialaisesta Benelli moposta ja vanhaa NOS jäämistöä mutta alunperin tullut oikealta nyt se käännetään vasemmalta peilikuvana että viistous on järkevämmän näköinen ja senmyötä täytyy 1 kiinike poistaa ettei paina päälle tulevaa peiteritilään kun tulee nyt näkyvälle puolelle.
Pienellä muuttelulla ok ja suojaritilä päällä naamioi sen hyvin paikoilleen,klemmari korvaa tässä kierrekiinnityksen mutta pieni murhe ja putkikoossa senverta eroa että liitokset tehdään toisinpäin.
Parempikuntoinen käyräkin löytynyt kunhan posti tuo niin nähdään mitä tästä tulee.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Joulukuu 15, 2019, 11:58:44 ap
Kilpi on kaiketi rekisterikilpi.
Kilvellinen oli maksettu rekisteröinti ja kilvetön halavalla mökkimopoksi
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Risto Sollo - Joulukuu 15, 2019, 12:14:31 ip
Jep,rekisteröitynä,tai tuohon aikaan vakuutettuna,sen 1100 Fim.Just tuommoinen putki pyöri muun romun joukossa 25 wee sitten,lienee pakoputkien taivaassa...Luulis Latviasta löytyvän?Tai East Highwaylla saattaisi olla edes tietoa?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 15, 2019, 13:43:26 ip
Enpä oo löytynyt netinkään välityksellä ja nimenomaan länsikirjaimisin hauin  ,ryssänkirjaimin venäjäksi tai  vaikka puolaksi,unkariksi tms varmaan löytyisikin mutta kuten sanoin,heillä läheskään kaikilla ei ole nettiä myyntikanavana saati PayPal,VISA tai muutakaan länsimaista maksujuttua millä kauppaa voisi tehdä. Tietty jos lähetät käteistä kirjekuoressa kuin ennenvanhaan Amerikkaan autonosia ostaessa mutta jotenkin se vaihtoehto ei innosta..
Tietty paikanpäälle jos menee kuten guzzi mopon osien kanssa tein , mutta mihin ,ex-itäblokki alueena "aika"laaja kierreltävä...
Nämä itävehkeet on outoja ja haluttu unohtaa muutenkin saati nettimarkkinoinnissa että pikkasen haastavaa joskus osapuolella eikä East Highway osannut auttaa,kysytty on kuten esim minskpartsista.
Unkarista löytyy muuten firma MZ-B jossa jos vaikka mitä itäblokin mopoihin & mp  ja löytyy sieltä Romet/Riga mallienkin osia mutta miniin ei muuta tarjolla kuin seisontatuki ja merkin yleisosaa jonkin verran joka sopii moniin malleihin.
Hyvä kuulkaa tämä on ja sopii paikoilleen nätisti verraten pienin eroin orkkikseen ,mitatkin oikeat ja kiiltää kuin petsamon nikkelin mainos vaikka italiaano onkin.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 19, 2019, 14:27:26 ip
Tänään työnnetty sojuz ulos ja päräytetty käyntiin pakoputki pikkasen poppaskonstein vielä tilapäinasennuksena  kiinni  ja luonnollisesti miehekkästi  kireää race ääntä vuotaen saumasta,tiedättehän sen  teinien pakoputkivirityksiin kuuluvan melun joka nostaa karvat pystyyn ja ajaa koiran karkuun.

Joo,käy kuin kilpakone ja tuntuu tykkäävän kierrättämisestä koska alavääntöä  ei häävisti ole mitä sain kokeiltua KOSKA ykkönen pomppii pois päältä koko ajan jolloin kiihdytys ei onnistu kakkoseen asti ja on säädetty vaihdekahva vapaalla+ tappi keskiasennossa(vapaa) moottorissa systeemillä ,kokeiltu myös että ykkönen päällä +ykkönen kahvassa ja vaijeri kuin viulunkieli mutta sitten taasen kakkonen ei mene päälle eikä se ykkönenkään vakuuttavalta tunnu.
jaa-a,tässä on nyt joku juttu kun ei vaijerin kireyden säätely tuota kummempaa tulosta kuin toki että kakkonen ja vapaa löytyy oikein hyvin ??? 
Oletan että itse vaihteistossa ei ole valmistusmaata kummempaa vikaa koska kaikki pykälät kyllä on olemassa ja löytyy paikoillaan käännellessä kuin säätövaiheessakin vielä mutta ajokokeilussa taasen ei ja jotenkin vaihdekahva ei pysy lukittuneena ykkösasentoon vaan pompauttaa itsensä pois siitä,outoa,muut kohdat kylläkin pysyvät lukittuneena ja kytkinkahva ei jää irvistämään vähäsen kuten ykkösellä jää jostain syystä.
Alhaalle vääntäen pitäisi 1 löytymän,sitten vapaa ja eteen ulospäin 2 käsittääkseni.
Kytkinkin on säädetty ja ainakin liikerataa katsoen menee kytkinvipu pohjaan moottorin alla kahvaa vetäen ja kun laittaa vaihteen päälle niin mopeti ei liiku eikä kierroksetkaan laske.


Onkohan osasalaisuus tuossa vaihdekahvassa olevassa  kolotussa irtotapissa johon vaijerin pää kiinnitetään,kenties "oikea"virallinen asento olemassa?


On se nyt kumma jotta näin yksinkertainen juttu murheena kuin ykkösen päälläpysyminen kun vaijerilla vaan kiristetään peltikliparetta joka vastaa vaihdetappiin sisään-ulos ja toinen pää vaihdekahvassa joka osaltaan löysää /kiristää vaijeria.Mikäli vaijeri on löysällä on kakkonen päällä aina tai pikkasen kiristämällä toimii vapaa+2 vaihde mutta 1-vapaa-2 kaavaa ei saa pelaamaan.
Tuo peltiliparekkin tarvii mun mielestä tuotekehittelyä,joku pala tai jousi väliin joka painaisi tehokkaammin  vaihteiston tappia pohjaan kohtuukiristetyllä vaijerilla niin että muutkin pykälät löytyisi.


Nooh,tämähän on harrastuksen helmiä ,aikaa kuluu,saa roplata sekä tuotekehitellä ilmaiseksi reilut 30v jälkikäteen eikä tuu kuulemma herkästi dementiaakaan romujen kanssa ihmetellessä jos vielä lukee kirjoja ja tekee ristisanoja :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 20, 2019, 14:47:42 ip
Enpä osaa äkikseltään sanoa missä vika piilee?


Meillä oli kakkosen kans vastaavaa ongelmaa, mutta siihen syynä oli liian tiukalle säädetty vaijeri.


Laitoitko tuon vaijerinpään tuollain?


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/050.jpg


Onko tuota konetta avattu?


Tuolla jousella on joku tarkoitus pitää jotakin paikoillaan  :)


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/030.jpg


Puuttuneeko tuo kokonaan???


Ihmetellään asiaa  :o
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 20, 2019, 16:15:05 ip
Moro! Juu,vaijerinpää on tuollain paitsi mulla tuo irtopään kiristinruuvi on tässä etualalalla eikä tuolla peltilipareen välikössä mutta eikait se toimintaan voi vaikuttaa?
Tuota,tällä on ajettu 144km näköjään peräti toimivan mittarin mukaan joten vaikka tuo lukema pikkasen poikkeaisikin niin toivottavasti konetta ei ole vielä tarvinnut avata,eikait se niin huono voi olla :o
Kiitos Juhalle kuvista taasen kerran kuin valaisevista kommenteistakin ;D 
Silleen tullut kanssa mieleen että jos vaijeri,niin vaihde kuin kytkinvaijeri, on liian tiukalla niin kytkinkahva jää haukottelemaan sen pykälän kohdalla koska tuo mainitsemani tappi ei lukitu kunnolla niiden piikkien taakse eikä systeemi toimi suunnitellusti jos tuota joku ikinä suunitellutkaan sen kummemmin kunnolla toimivaksi.
Muistuuko mieleen mitenpäin tuo yläpää vaihdevaijerista  reititettiin sen tapin osalta?
Tarttee sulkeutua miesluolaan ihmettelemään sekä tehdä kokeilevaa tiedettä asian osalta...hmmm
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Joulukuu 20, 2019, 16:30:00 ip
Auttaisiko asiaa,jos sen vipustiikan ja vaijerinkiinnikkeen lipareen
väliin laittaisi sopivan jäykän jousen?

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 20, 2019, 18:58:03 ip
Momentin kannalta vaikuttaa, mutta en tiiä sitte, vaikuttaako toimintaan???


Oli tuossa meidänkin projektin mittarissa 420 km, mutta en usko, että 420 metriä enempää tuolla ois kukaan viittiny ajaa  ;D


Tuossa muisteltiin Anan kans hommaa ja mietittiin. Oisko kytkin vaijeri liian tiukalla?


Ei muistu kyllä mieleen! Laita kuvia, josko muisti palautuis  :D  Minun osalta tuo ei paljonkaan vippaa, mutta Antti saattas nuorempana jotaki muistaa?
Ei tullut tuohon hommaan paljon kiinnitettyä huomiota, ku saatiin pelaamaan kohtuullisella rassauksella. Kytkin ja kampiakseli tuotti enemmän päänvaivaa.


Mitään ylimääräisiä jousia tuo järjestelmä ei tarvi, koska pelaa ilman niitäkin! Kuten muutkin Neuvostoliittolaiset vehkeet  ;D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Joulukuu 20, 2019, 21:17:58 ip
Kun laite on neuvostoliiton tuote, on mahdollista, että moottorin sisältä puuttuu osia, vaikka konetta ei olisi avattu ikinä.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 20, 2019, 21:18:51 ip
Raahauduin suihkuun ja kyllähän se taas kylmiltään räpläten tuntuu pelaavan ja nyt tuntuu jopa tuntuu lukkiutuvan vaihteet paremmin koloihinsa niin ettei kahvaa saa kohtuuvääntäenkään siirreltyä pykälien välillä ilman kytkimen painallusta,saas nähdä nyt kun tehdään kenttäkoe bensiinin voimalla.
Olette varmaan oikeassa kytkinvaijerin osalta,löysäsin sitä pikkasen jolloin tuntuu että nyt se pystyy myötäämään paremmin isohkoon liikerataan vaihdekahvaa käännelessä,samaan valuun kun kuuluu ja nyt se ei jää irvistämään missään asennossa...mutta kenttäkoe kertoo tästäkin totuuden kohta.

Alimmat kuvat esittää kuinka vaijeri tapin kera oli aiemmin nyt käänsin tapin vaijereineen toisinpäin kuskiinpäin koska ajattelin josko tuo kolo onkin tarkoitettu jonkinmoiseksi ohjaimeksi jonka läpi vaijeri juoksee eikä tarkoitettukaan kytkimen tappien kanssa yhteispeliin?.
Jos jotakuta ihmetyttää niin siniset tussinmerkit niin on väliaikainen tyylikäs toteutus vapaan kohdistusmerkiksi,tangossa ei ole mitään semmoista ja kahvassa vaihdemerkinnät yläpiste-keskipiste ja kaksi pistettä.
 
neuvoista ja kannustamisesta kiitosta niin Juhalle kuin toki Markulle ;) 


Joo Pertti on oikeilla jäljillä,hyvällä säkällä voi olla neuvostovehkeissä myös ylimääräisiäkin osia tai tyystin toiseen laitteeseen kuuluvia jos ei muuta ollut laarissa tilantäytteeksi.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Joulukuu 21, 2019, 17:47:57 ip
Toivottavasti nyt pelittää ajossakin  :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 21, 2019, 21:19:11 ip
Pjotr.J.Kokovits saattoi ratkaista idän pikajunan arvoituksen kasattuaan ensin onnistuneesti autotallissa lintulaudan 8)  lautakasasta,muutamasta ruuvipussista ja suttuisesta ohjeesta.
Koeajo mopollakin ounasteli parempia lopputuloksia kuin aiemmin mutta ei se hyvä ollut vieläkään,ykkönen tykkäsi putosi pois juuri kun etupyörä oli nousemassa maasta... joten kurvasin takaisin tallille tutkimaan ja jos kerta alapää tuntui olevan kunnossa vaijerin osalta niin vikaa täytyy silloin olla kahvan lukituksesta vastaavissa komponenteissa yläpäässä,eikö vaan?


suojus taas pois jotta sisuksiin näkee ja eestaas ykköstä, vapaata ja kakkosta silmien edessä  ja tutkia mikä siinä on että se ei kunnolla lukitu aina ykkösellä,muissa kohdissa kyllä.
Kytkinkahvan irvistyskin liityy tähän mutta ei vaijerin kireyden vuoksi yksinään vaan kahvan valumuodon vuoksi joka sisältää pidempien helmojen muodoissaan ulokkeet jotka vaihdesysteemin puolella näkyvät metallisina piikeinä eli stopparitappeina.
Kytkinkahvan alapään metallia työntyy vaihdekahvan sisään ja kun kytkimen vetää pohjaan niin vipu luonnollisesti tapin kohdasta erkanee kauemmas kahvasta=stopparitapit katoaa .
Tuo tanko jossa vaihdevaijerin pää pyöreydestään johtuen ei ääriasennossa ykkösellä pysy kunnolla stopparitappien  välissä vaan lipsahtaa yli herkästi  vapaalle.
Miksi viisas neuvostoinsinööri ei porannut kantikasta reikää(??) ohjaustankoon ja laittanut kantikasta tappia tai edes pyöreän tapin toista päätä kantikkaaksi jolloin vaihteiden pysyminen päällä olisi paljon parempi tällä systeemillä?
Täytyypä kehitellä moinen ja vaihtaa ,toinen vaihtoehto olisi kytkinkahvan muokkaaminen jotta painuisi syvemmälle ja työntäisi enempi stoppareita ulospäin mutta tiedä passaako tuohon viilan kera sattua...
Pari selventävää kuvaa asian tienoilta,olkaapa hyvä,spasiba.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: tapiovuorenmaa - Joulukuu 23, 2019, 16:27:24 ip
Yksi ajamaton ,siis uusi. Latviassa tehty Jawa Stella ( joiltain osin kopio Tsekkiläisestä jawasta ,joka oli kylläeri moottorilla , siis automaatti)
Tämä oli 2-vaihteinen VM50 . Tässä yksilössä jo uutena oli kytkimen laakerit "sökönä". Lappia oli enemmän kuin mummon tossussa.
Laitoin nuo laakerit kuntoon , mutta oli niin paljon muita murheita ,esim. Nuo kahvat , käynnistyspoljin, kaasutin ,ilmanputsari , "umpikumirenkaat 10" ym.ym.
Ei ole surkeampaa tekelettä tullut vastaan.
Kiinalaisetkin on laatukamaa tähän verrattuna. Olihan tästä kyllä oppiakin , osaa varoa CCCP ja nykyisen Russian koneita.
Siirsin keksinnön eteenpäin kannustavin saatesanoin.
Riga mopoista en tiedä , onko niissä mitään parempaa.Ainakin kahvat , vaihteensiirtimet ja vaijeri säätö keskellä tuntuu olevan samaa. Entä moottorityyppi.?.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: tapiovuorenmaa - Joulukuu 23, 2019, 16:38:30 ip
Pieni korjaus edelliseen : Moottori oli siis V50 ( ei VM50) Siis sama Rigassa !
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 23, 2019, 19:39:44 ip
Hei come-on Tapio,jos haluaa taattua toimivuutta ostaa Japanilaisen ja laatu just eikä melkein kun tässä taas melkein mutta ei sinnepäinkään eikä se mikään salaisuus ole että idän ihmeet piti jo uutena purkaa ja koota uusiksi ihan kotimarkkinoillakin jos toimivan laitteen aikoi saada.
Ostohintaan sai kaikki osat sentään uusina  ja malliksi kasattuna oikeaan järjestykseen.
Harrastevehkeet on harrasteita, romuja valmistusmaasta riippumatta ja jos helpoimman kautta ajattelee ja tehtailla reilusti kilometrejä  niin tutut &turvalliset merkit on heille ja uudet osat saa hyllystä mutta minä tykkään enempi outolinnuista ,valmistusmaasta viis.

Tänään on omin pikku kätösin tehty vapaamuotoinen kopio pikku parannuksin tuosta orkkistapista ja kylmät testit eestaas räpläten osoitti sen toimivan ja vaihteet lukittuu nyt mutta koputetaan puuta kunnes pääsee testamaan ajaen.
Kiinanmopoihin näissä venäjän lahjoissa se ero että ovat paksusta raudasta,yksikertaista ynnä tee-se-itse korjattavaa tekniikkaa ja kiilto-osat yllättävän laadukasta mutta kumi,muovi ynnä moottoriosien laatu ei vastaa yleensä länsitasoa.
Tämäkään ei uutta kenellekkään,hajonneet paikat korjattu länsiosilla iät ajat laakereista renkaisiin olipa itävehkeen nimi mz, jawa,ural,csepel tai vaikka riga.

Mikolta tuli joulupaketti ja sieltä paljastui pikku puunauksen jälkeen hienokuntoinen käyrä joka kuulemma Delta RMR moposta ,rinnakkain vertaillen ne ei ole ihan 1-1 mutta eroa niin vähän ettei amatööri juuri huomaisi ellei sanoisi eli tuon uuden käyrän putki äänenvaimentimeen suuntautuu pikkusen yläviistoon kun orkkis on suoralla linjalla vaimentimeen,silti kiinnitys moottoriin  ja takapäässä alkuperäisvaimentimen kanssa takaiskarin pultin alle sattuu just kohdilleen mutta tähänhän ei tuo vanha raihnainen vaimennin loppupeleissä tulekkaan,kunhan kokeilin silläkin.
Kuka tietää vaikka tuommoistakin olisi käytetty joissain erissä minissäkin ja mikä on ollut idea valmistaa lähes 2 samanlaista käyrää samaan merkkiin+moottoriin?
Kiitos Mikolle vielä kerran :)

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Mikko Kortelainen - Joulukuu 23, 2019, 22:48:34 ip
Itel tämä Delta RMR johon aikoinaan laitettiin Cittari Tunturin kone ei ollut konetta silloin ja noin 13v halusin mopedilla ajaa nii isä teki tosta miulle sitten mopedi ja Petri kiitos kaupoista ja hyvä jotta tavara löytää uuden omistajan ja toi käyrä miulla varmaan varaston seinäl roikku 10v ;)

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 26, 2019, 21:54:52 ip
Parin tunnin puuhastelut ja tuntuu että vaihteet nyt pelaisi ja lukittuisi tuon uuden tapin avittamana joka on millin pidempi ja saman verran ohuempi kuin orkkis mutta paksuus ei ollut suunniteltua,tuon paksuinen tappiaihio sattui romulootasta käteen jossa reikäkin toisessa päässä valmiina vaijerille kunhan lyhensi sopivaksi.
Tankki on kuvassa näkyvän yhden ruuvin kiinnityksellä,etureuna kolossa ja idealtaan hieno jos tarkoitus pikakiinnittää perinteisin keinoin ilman muovikiinnikkeitä,myöskin neuvostomopoista kannattaa ottaa mallia johdotuksista ja niiden suojaamisesta,tavara kuin meidän MMJ kaapelia ulkoisesti ja varmaan käsityönä vedettyä johtosarjojen sijaan mitä tässäkin tutkii miten ne päätelty ja liitoksia.
Semmoistahan se oli länsimaissakin kauan sitten ennenkuin piti ruveta laskemaan tuottavuutta.
Löytyy toki paljon asioita joista ei kannata mallia ottaa mutta ajat oli toisemoiset ja tavaran laatu oli sitä mitä milloinkin  tarjolla.
Alimmaisessa kuvassa asennettuna Mikon lähettämä käyrä vanhaan orkkisvaimentimeen yhdistettynä malliksi,tuon verran ulkonäkö eroaa tuolla RMR/Stella käyrällä minin orkkisesta jolla vaimennin vaakatasossa.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Joulukuu 30, 2019, 20:40:04 ip
Aarrekammioon raahasin eilen Itikan muovisen lihalaatikon jossa oli ns löytöjä maakunnasta mutta ei tässä lihaa ollut vaan myyjän mielestä romurautaa kun kysyin jalometallin hintaa paikanpäällä joten hintaneuvottelut sujui oikein suopeassa hengessä
eikä kumpikaan ollut tyytymätön....
Muovilootassa oli neuvostoliittolaisesta mikroautosta peräisin oleva sen orkkiskone hajallaan purettuna ja 1 kpl kuulemma ihan ehjäkin varakone ,pari kaasutinta,puola,mikroautosta irrotettu pakoputki ja sytytysyksikkö joka ulkoisesti poikkeaa melkoisesti ainakin minissä olevasta,oiskohan siinä tehokäyrä erimoinen kun kerta mikroautoon tehdasasennettu??
Mikroautoon oli myyjällä suunnitteilla juniorille tulevaisuudessa se perinteinen juttu eli jonkin moottorisahan tehokas kone jossa keskipakoiskytkin tuon perinteisen sijaan ja varmaan näppärämpi kuin käsin vaihtaa 2 epämääräistä vaihdetta eestaas samalla ajaessa kierroksiakin jotenkin ylläpitäen.

Versio on uudempi V-50M jossa tuo M edustaa BMW tyyliin tehoversiota....vai oisko 8) ?

Päällisin puolin ihan samanmoinen,sisuksista en tiedä mutta 2 vaihdetta ja käsin vaihdetaan tässäkin kuten V-50 moottorissakin ja eturataskin näyttää olevan samanpiikkinen(15) minissä olevaan mutta kait takaratas täytynyt olla rutkasti isompi jos vauhtipuolta ja nimenomaan kiihtyvyyttä meinannut ylläpitää syheröisellä radalla tai kuskin painoa hallittu kaalikeitolla.
Kone on asennettu jonkinmoiseen kehikkoon joka asennetaan mikroautoon,käynnistinpoljin on väärinpäin mopokäyttöön nähden ja tuossa sytkäboksissa vain 1 pistoke kun mopossa olevassa niitä on molemmissa päissä.
Saas nähdä,täytyy vähän tutkia ja ihmetellä myös miksi tuosta moottorin sylinterin alaosasta tulee tuommoinen kumiletku ja mihin se tarkoitettu yhdistää+miksi,mopossa ei tuommoista ole.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Joulukuu 30, 2019, 21:53:43 ip
bensapumpua sillä letkulla vois käyttää,jos on säiliö ollut alempana kun kaasari
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 04, 2020, 14:27:06 ip
Eilen tuli koeponnistettua tuota vaihdevivun tappikehitelmää josko se olisi avain ratkaisuun ja 1 pysyisi nyt viimeinkin päällä ? Äääh,ei pysynyt kunnolla mutta paremmin kylläkin,ehkä jopa 10 m kerrallaan ilman pomppaamista pois päältä joten kehittely jatkuu..

Nyt mulla on nuo 2 varamoottoria tämän kiinniolevan kera johon voin verrata ja tehdä
omia kehitelmiä osia parannellen/miksaten  koska ainakin semmoinen ero on että tuossa kokonaisena säilyneessä V-50M koneessa vaihdetappi tulee enemmän ulospäin kuin tässä mopon omassa V-50 versiossa(tai sitten yksilöerot vaan kyseessä) ja myös hyvin kevyt painaa sisään vastukseltaan &lyhyellä liikeradalla toimien noiden pykälien väli tapissa pohjasta ylös kakkoseen.

Tutkitaan taas josko mietintämyssyssä sytyttäisi ::)  parempi kipinä,ei lannistuta ei.


Sitten tuli mieleen ja huomattua tuo rataspuoli josta täällä Akseli kommentoitikin että nämä välitykset jopa isopyöräisessä mopossa liian harvat keskivertopainoiselle länsiplösölle joten tuossapa kuvaa millainen 15 eturatas näissä on normaalisti  ja sitä ei ihan vääränmallin rattaalla korvatakkaan ilman isompaa askartelua joten ensin eksoottisen MZ-B liikkeen valikoimaa tutkimaan onkohan mahdollisesti
vaihtoehtoista rataskokoa myynnissä ja voisi tilata tänne ?
Tuo kolo rattaan kyljessä on nopeusmittariin liittyvä hienomekaanininen ja tietty elintärkeä yksityiskohta :o


Jep,alle neljällä eurolla oli poistomyynnissä 13 piikkinen ja koska tuokin ehkä vielä turhan iso(tai sitten ei)niin samaan pakettiin postikuluineen tutkin takarattaan tilannetta mutta vain vakiosta 3 reikäistä 29 piikkistä  näytti Rigan kohdalla tarjottavan vaan muiden itämopojen puolelta löytyikin Rometin 5 reikäinen 45 piikkinen(6,20e) josta varmaan saa muokattua kätevästi passelin ja on ulkokehältään ketjusuojan alle sopivakin,keskireikä ei ole näissä kriittinen kunhan menee paikoilleen ja kiinnitysreiät voi kohdistaa poralla.
Muutakin löytyi pakettiin elikkäs koetetaan korvata kytkinkahva uudella vastaavalla Simsonin itäkahvalla jossa nuo tärkeät lukituspykälät kulumattomat,uusi on aina uusi ja pariksi otettiin samalla toki uusi etujarrukahvakin ettei ole eripariset.

Sen olen huomannut että jos jostain saa uusiakin  osia näihin vanhoihin romuihin niin ehdottomasti pääsee helpommalla kaikenmoisten korjailujen sijaan,monesti murheet ratkeaa jo niin ja ellei niin onpahan varalle/muokkaamiseen tarvittaessa se käytetty osa jota ei tarvi suojella liikaa pilaamisen pelossa eikä uudet osat ainakaan lisäänny tulevaisuudessa tarjonnaltaan ja vaikkapa tämä eturatashomma on paljon helpompaa ostaa valmis kuin ruveta itse huonoin välinein ja taidoin muokkaamaan moista kiinnitystä johonkin vähäpiikkiseen perinteiseen eikä tähän(kään)mopoon oikeasti isoja rahoja kulu kumminkaan jos auto tai mp puolen harrastetouhuihin vertaa.
Lähtökohta on kumminkin halpa kuin mikä ja mielenkiintoista mietittävää talvi-illoiksi jota voi jatkaa kesäkeleillä maalihommilla ym semmoisella tarvittaessa siihen loppusilaukseenNäillä eväillä luulisi 100kg liikkuvan luikkaammin ettei tarvi alkuvauhtia potkia tai kytkintä tuhota luistattamalla mutta miksi välitys on sitten näin harva alunperinkin malli kuin malli onkin hyvä kysymys.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 16, 2020, 12:52:24 ip
Hiljaiseloa on ollut pari viikkoa mutta nyt pukkasi pakettia Unkarista jossa mm kuvassa näkyvät 13 piikkinen orkkis eturatas,35 takaratas muokattavaksi ja etukahvat joista toinen mallina kuvassa siihen kytkinsysteemiin.
Jahka tämä tästä taas käynnistyy niin vaihdeongelmat saadaan selätettyä ja lähtöpuoli välitysten muokkaamisella jouheammaksi.
Samalla tuo Benellimopon uusi vaimennin  paikoilleen ja hyväkuntoinen käyrä yhdistetään siihen kun asianmukaiset kromiliittimetkin löytyy nyt.


Sittenhän sitä voipikin kokeilla taas :) tuossa metsätiellä.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Tammikuu 16, 2020, 18:44:07 ip
http://www.mazmoto.lv/musu/75/       pistetään tännekkin
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Tammikuu 17, 2020, 01:51:12 ap
Tässä vähän pölyisempää ja savuisempaa menoa:
https://www.youtube.com/watch?v=Ex-AfmEylrI (https://www.youtube.com/watch?v=Ex-AfmEylrI)
https://www.youtube.com/watch?v=ys_16uDljIk&t=73s (https://www.youtube.com/watch?v=ys_16uDljIk&t=73s)

Baltiassa harrastetaan Riga mopoja kuin meillä Tunturia.  On myös erilaisia kisoja kaikenikäisille.  Krossia, asfalttia, enduransea.  On myös sivuvaunullisia (joissa hyväkuntoisia purkkareita). Pääasia että kaikilla on hauskaa.https://www.youtube.com/watch?v=psXF6qFaCIo (https://www.youtube.com/watch?v=psXF6qFaCIo)
Riga Riders hakunimellä löytyy paljon videoita mm Tallinnan kerhon juttuja.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Tammikuu 17, 2020, 14:43:24 ip
https://www.youtube.com/watch?v=uxGWdCdnNu8    oliko se tuo kone,ohje?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Tammikuu 17, 2020, 16:59:44 ip
Tässä tämmöinen:    You tubessa animaatio:    Riga motorblokk
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 17, 2020, 17:09:31 ip
Jeah ;)  just tuommoinen muskelimoottori kuin Juha P linkitti ja moinen hirveä työnopeuskin on varmaan tullut siitä että tuo asentaja on tehnyt tuon kymmeniä kertoja omaankin mopoonsa ,kerrassaan kunnon urakkatahtia työnantajien mieleen ja tuntipalkalla.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Tammikuu 17, 2020, 22:03:00 ip
https://www.youtube.com/watch?v=uxGWdCdnNu8 (https://www.youtube.com/watch?v=uxGWdCdnNu8)   tuotako Juha tarkotit                           
mä en kyllä tarkottannu tuota,jostain hyppäs!!
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Tammikuu 18, 2020, 01:29:38 ap
En.  Ei se anna linkittää nytkään.
Menisiköhän se näin manuaalisesti: 

https://www.youtube.com/watch?v=N40falI5HJY (https://www.youtube.com/watch?v=N40falI5HJY)
No nyt toimii ainakin mulla.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Arto Ahonkivi - Tammikuu 18, 2020, 08:46:07 ap
https://www.youtube.com/watch?v=uxGWdCdnNu8   tuotako Juha tarkotit
Sujuispa aina moottorin purku yhtä elosti.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 25, 2020, 19:15:01 ip
Tänään päräytettiin kone käyntiin ja taas tuli huomattua että huonosti lähtee tarviten paljon ryyppyä tulvittaen pariinkin kertaan ja painaen kaasusta pompsahtava ryyppyvipu kaasarin kyljestä alas joka kerta starttiyrityksissä mutta silti saa polkea liian paljon ja sama homma jos sammahtaa puolilämpimänä=
ryyppyhommia. Tulppa uusi ja kipinä hyvä,kärjetön sytytys joten eipä siinä paljon muuta 2 tahtisessa jää kuin kaasutinmurheet vissiin ja bensaa tulee letkua pitkin .Kaasarin kyljessä on 2 ruuvia joista toinen tyhjäkäynti,toinen kait seos/ilmaruuvi eikä sen pyörittely tähän mitään vaikuttanut.
Tokihan..ööh.. kireät kisakoneet tahtoopi huonosti lähteä käyntiin ;D mutta kun kuskikin on vähän pipokireä niin ei oo hyvä yhtälö ja tahtoo olla tässä talllissa useinkin 2 pyöräisiä kisavehkeitä jos käyntiinlähtöä miettii,paitsi tuo etuvetomopo lähtee kuin ajatus.

Vaihdevaijeri on uusi ja siihen klipareeseen(kuva tuossa aiemmin joskus) joka vastaa moottorissa vaihdetappiin laitoin korokkeen ja nyt sitä sitten kokeiltiin.
Ensituntuma positiivinen ja kunhan vaijerin keskellä olevaa kiristinruuvia vielä tiukensin niin nyt tuntuu 1 pysyvän ,vapaa löytyvän  kuin 2:nenkin lmutta pidempi taival tarvittaneen 100% varmuuteen kuin eestaas liukasta metsätienpätkää jyräten 100m suuntaansa.
Vaihteiden täsmällisyys ei todellakaan ole japanilaistasoa mutta kait niihin tottuu ja ymmärtää sen oikut,niihän se tahtoo olla jos ei paremmaksi saa ja kait tällä vaiteensiirrolla "muutama muukin" on pärjännyt kun muuta ei ollut tarjota kuin olla ilman... ::)


Tallissa otin kaasuttimen irti ja tilalle tulee tuliterä koska moinen kerta löytyy+ylimääräisiä käytettyjätuli niitäkin  mikroauton osakasan mukana(!) niin kyllä kaasareissa piisaa tässä projektissa..
Pistin kuvia itäystävän systeemeistä ja huomatkaa avara imukanava(männänhelma näkyy pikkasen) jossa sovitteena&kuristuksena moinen alumiinholkki.
Kaasutinkin pikkasen normaalista poikkeavaa ideointia esim palautinjousi ei sijaitse normaalityyliin kaasuvaijerin sisässä vaan sen sivulla jossa luistissa kolo sen alapäähän sekä kannessa pykälä yläpäähän ja on siis luistiohjattu.
Tästä jatketaan ja tähän jäätiin.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: hannu Lahtinen - Tammikuu 26, 2020, 09:14:20 ap
Kampuran stefa saattaa falskata sähköpuolelta. Meillä oli vuosia sitte semmonen vika jota kauan ihmeteltiin ennenkun löydettiin. Pari muutakin semmosta tapausta oon kuullu.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 26, 2020, 09:50:37 ap
Kiitos Hannu,juu kyllä tuokin tullut mieleen ja moinen ropleema oli siinä SZ 13 (alias Riga)&Chiu  mopetissakin joka taasen kyllä ilmeni molemmissa siten ettei ne tykänneet tosiaankaan lähteä käyntiin mutteivat tahtonut pysyä käynnissäkään kuin ryyppy päällä vaivoin +kävivät kovilla kierroksilla+oudosti aaltoillen. Tässä ei semmoisia oireita ole vaan kunhan käyntiin lähtee ja lämmittää kohtuukauan niin se käy ryypyttä tasaista tyhjäkäyntiä ja moottori muuten käy kolisematta ja nätiksi tuommoiseksi itämoottoriksi mutta kierroskone tuntuu olevan huonolla alaväännöllä.

Onko vika pelkästään vaiko ollenkaan kaasuttimessa selviää pian vaiko kenties ehdottamassasi kampuran tiivisteessä tai ehkä kansitivisteessä niin tutkitaas järjestään ellei korjaannu pykälä kerrallaan edeten  ,tuleepahan tuo kaasutin samalla ihmeteltyä  kun kumminkin auki otettava joka paikka,järjestyksen voikin valita senmukaan tykkääkö konttia tänään  vai ei ja haluaako rystyset ruhjeille nyt vai vasta ens viikolla.
Mahtaisko kampitiivistejutut selvitä puristuspainemittarilla  ja mitähän lukemat tulisi olla suurinpiirtein ?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 28, 2020, 19:12:23 ip
Puristuspaineet mitattu,7 baria ja mielestäni oikein hyvä lukema matalapuristeiselle 2t moottorille joten tiivisteongelmista ei liene kyse tai männänrengasmurheitakaan luulisin.
Bensahanan alta kiersin sakkakupin irti,liekö ikään aiemmin ollutkaan sitten tehtaalta lähtönsä ja kyllähän sieltä kivettynyttä kuin ryynimäistäkin tavaraa löytyi bensan kera joten puhdistin  kupin ja ruuvasin takaisin.
Mulla on bensaletkun väliin asennettu mikälie bilteman irtosuodatin ja bensaa sinne näyttänyt tulevan hanasta mutta vähästähän se kiinni on lähteekö vai ei...
Koska silmiin sattui hyllystä starttipilottipurkki niin pitihän sitäkin kokeilla ensin ruiskaista ilmansuodattimeen ja kokeilla kylmiltään ilman ryyppyttämisiä.
Jees,ensipolkaisulla pärähti kunnes hyytyi kait bensapulaan.
Ryypyttämällä ja perinteiseen tyyliin ilman pilottia perusteellisemmat kokeilut jäi tekemättä sisätiloissa mutta lupasi ainakin herkemmin eli oisko seuraavana luvassa  käynnistysshow+kaasutinsäätöä ulkosalla niin pääsee myös kokeilemaan.
Nyt oli liian kylmää ja lunta tulee joten ei napannut,jatketaan koeruuvaamista ulkona kun inhimmilisempi keli :(
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Tammikuu 28, 2020, 21:43:38 ip
ei varmaan olis iso homma vaihtaa stefat kampikammioon,puristuspaine mittaus ei kerro kampikammion tiiviydestä mitään,sen mittaukseen on kyllä mittari ja siinä suljetaan pako ja imu aukko jossa yleensä mittari
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Tammikuu 28, 2020, 22:37:07 ip
Samaa mieltä kaiman kanssa.  Stefavuoto ei näy puristuspainemittarilla.  Puristuspainemittari kertoo lähinnä männän päällä tapahtuvan puristuksen lisäyksen.  Noiden kaasarit säädetään yleensä siten, että ensin tavaraa hirveästi jotta saadaan edes käyntiin.  Sitten aletaan ruuvaamaan polttoainepuolta pienemmälle.  Ja ensin myös neula ylös jos on säädettävissä.  Ja ota se suodatin pois letkusta säädön ajaksi, joskus nekin ovat "ahdistaneet".Ja se perinteinen, jos tulppa kastuu, niin soppaa tulee liikaa.  Ja savuhan pitää näkyä perässä. :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: MarkkuT Korhonen - Tammikuu 29, 2020, 09:22:41 ap
Ajovideo olisi  sitten kova.Olisi todistettua että jollakin pelasi :D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 29, 2020, 11:07:08 ap
Asia selvä elikkäs ei se sitten kertonutkaan koko totuutta,kiitos tietäjille joten ei vedetä tiivistevuotoa yli sittenkään mahdollisista tarkistuskohteista.
Ajovideon voin toki laittaa jos osaan sen tänne värkätä joten eukko pistettävä asialle kuvaamaan miehekästä näkyä  ,mutta ainakin kuvia pistän ellei muuta.
Kaasuttimessa ei ole säädettävää neulaa,eikä mitään muutakaan terävää paitsi poikkeava idea ollen siis luistiohjattu ja kovin erimoinen länsikaasuttimiin mitä ropeltanut.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 29, 2020, 13:57:16 ip
Just kävin päästämässä lunta pöllyttäen,siis ykkösellä joka pysyi kuin pysyikin päällä,metsätietä eestaas.Kakkosella se ei läskiä liikuta kuin kunnon kiihdytyksen jälkeen muttei umpihangessa,vielä on tosin vanhat välitykset,tiuhempi eturatas kuin isompi takaratas kokeilu tekemättä
ja moiset siis löytyvät jo,tosin takaratas vaatii askartelua uusien kiinitysreikien poraamisella ym viilausta.

Käyntiilähtö sujui ehkä pikkasen paremmin,tosin ihkauusi säätämätön kaasutin arvoitus paljonko esim seosruuvi kuuluu olla auki virallisesti ja nämä on taatusti standardittomia yksilökappaleita muutenkin.
Kun se tuossa jalalla nojaten pörisi ja levitti sinisiä saastepilveä ruiskin pilottia imukurkun tienoille sekä sylinterin ylä ja alapäähän tapahtuuko mitään?
Juu,sylinterin alasaumaan vaikutti ja aika rajustikkin kierroksia nostaen joten voimme kait olla samaa mieltä että jos kuskin yläpäässäkin ilmavuotoja CCCP mopon ostettuaan niin tasapainon vuoksi myös ostoksen alapään tiiviste falskaa eikä ainakaan käyntiinlähtöä paranna eikä muutenkaan suositeltava 2t ominaisuus?
Valitettavasti se kuvaaja puuttui kaahaukselta äsken kun koiran kanssa kaksistaan kotosalla mutta asia korjaantuu kyllä,ei tämä varmaan vielä tähän jäänyt .
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Tammikuu 31, 2020, 01:12:47 ap
Jos se kerta ei vielä loppunut, niin sitten virittämään esim Viron malliin.  Kun ajavat sielläkin noilla kilpaa.  Otanpa muutaman kuvan viri pytystä ja männästä kun ehdin.  Nuo saa kulkemaan ihan reippaasti.  Ihan oikeasti, tai ainakin melkein.Tässä vähän lisää Rigailua.
https://www.youtube.com/watch?v=yiZDRWlli18&t=74s
D-mallista on moneksi: https://www.youtube.com/watch?v=RDVm4KULkpY&t=211s (https://www.youtube.com/watch?v=RDVm4KULkpY&t=211s)
Tässä sitten vähän toisenlaista vauhtia Riga 15s:
https://www.youtube.com/watch?v=XoFh_67OnoU (https://www.youtube.com/watch?v=XoFh_67OnoU)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 31, 2020, 08:12:26 ap
Sen verramn kerkesi tulla itäpojan kaasariin
kosketusta,että KOD4-motissa se ei myöskään ollut ihan toimivimmasta
päästä. Siis nuo neuvostolan omat kaasarisuunnittelut.

Mutta ne Bing-kopiot jota on isommissa neukkulan laitteissa-ne kyllä saa
toimimaan kohtuuhyvin. Niissähän ero alkuperäiseen sakemanniin
on lähinnä materiaaleissa ja työstöjen tarkkuuksissa...

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 31, 2020, 10:09:07 ap
Joo,tuommoisessa polkupyörän apumoottoriksi suunnitellussa KoD moottorin kaasarissa pikkasen vastaava rakenne joka tuli tutuksi SZ 13(Riga)" polkumopossa" mutta semmoiseen vehkeeseen se oli ihan ok , yksinkertainen ja nerokaskin mielestäni mutta miksi siinäkin luistikone onkin outoa,kiinanmoottorikopioissa rakennehan on tavanomainen ja valmistukseen jätemetallia.
Karkeaa viimeistelyä KoD kaasuttimet kuin myös tämä tässä minissäkin oleva mutta tukevarakenteisia ja jotenkin käsintyöstetyn oloisia jälkineen ym millä purseita pikkasen siistitty luistista kuin ulkokuorestakin.

Täytyy tutkia tuo imuvuoto ja napata sylinteri irti niin näkeepähän sinnekkin.Tiiviste täytynee värkätä itse alapäähän,yläpäässähän näissä semmoinen urarengas,pistän kuvaa kun purkaan.
Ebaysta löytyi 1kpl Carpathians mopon tiivistesarjoja jossa siis ne kampiakselin tiivisteet ja mitälie muuta pyöreää mutta ei yläpään tiivisteitä.
Carpathians käytti samoja V-50&V-501 moottoreita Rigan kanssa ja peräisin Ukrainasta(siis silloisesta Neuvostoliitosta sekin),sieltä se tiivistesatsikin löytyi+tulee noin 15 euroon postikuluineen.
Löytyneekö suomesta Karpaattien mopoa,enpä tiiä,varmaan joku semmoisenkin ihmeen tänne tuonut.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Helmikuu 01, 2020, 15:57:48 ip
Tuo meidän projekti lähti käyntiin eka polkaisulla, kun kaikki vaikeudet oli ensin voitettu [/font] :)
Vivusta ryyppy päälle, napista 5 painasua, polkaisu ja käyntiin. Lähtee kuulemma vieläkin
samalla konstilla pörisemään ekalla.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Risto Sollo - Helmikuu 01, 2020, 16:27:40 ip
Minulla oli samaa sukua oleva D8M,suurimmaksi ongelmaksi osoittautui läpilaskeva bensahana,eihän se venäläisen kaasarin kohon neulaventtiili niin jeti ollut etteikö kampikammio olisi ollut täys bensaa,ja sitten se on aika huono lähtemään.Tiiviimmän hanan jälkeen oli aika hyvä käynnistymään.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 01, 2020, 17:03:17 ip
Hienoa että vodka&kaviaarimaan tuotos kiinnostaa lukemaan kuin kommentoimaan näinkin pitkään ,luulin jotta huono käynnistyvyys joka vaatii tolkuttoman ryypytyksen johtui vaan kultuurista mihin se on tottunut ;)


Koska kaasutinpuoli ok,kirkasta kipinää tulee ja kärkiä ei löydy,tulppia vaihdeltu ja bentsiiniäkin virtaa niin  oisko sitten ilmavuodot mihin perehdyttävä korjaten tai hommattava käynnistymisen helpottamiseksi näpsäkkä nuori työntäjä vaikka Venäjältä mutta paljon halvemmaksi tullee vissiin ensimmäinen vaihtoehto korjata työntelyjen sijaan.


Tuon mikroauton osakasan myyjä mainitsikin että myös hän ihmetteli moisten V ohjusten hyvää käynnistyvyyttä,lähestulkoot ensi polkaisusta, joten tutkitaas asiaa ja tuossa ois toki tuo ehjä,kokonainen V-50M jolla asian voisi testata pitääkö sillä paikkaansa mutta koitetaas korjailla tätä,ei viitsi vaihtohommiin vielä tuon vuoksi ruveta vaan tahtoo yrittää tämän koneen ehjäämistä.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Helmikuu 01, 2020, 17:11:01 ip
Kone auki vaan-stefat ojennukseen ja kunnon tiivisteillä+liimalla
kasaan...niin jo vot!

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Helmikuu 01, 2020, 17:38:11 ip
Siihen imukaulan alumiinilärpäkkeeseen tehtiin tiivisteet tietysti molemmin puolin, jotka
voideltiin Hylomarilla, ettei tulis imuvuotoa  :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Risto Sollo - Helmikuu 02, 2020, 14:20:46 ip
Käyppä nyt laittaen silinterin alapään tiiviste,ja hylomaria,mietitään sitten taas...Kaasutinhan on yksinkertainen kuin tiiliskivi,koho neuloineen,tyhjäkäyntiruuvi ja säätösuutin jo tehtaalta lähtiessä...
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 02, 2020, 18:25:22 ip
Koitetaan yleisön pyynnöstä kömpiä talliin taas musiikkiviihteen pariin ja perehdytään siinä sivussa koneanatomiaan syvemmin viikolla,tänään on aika mennyt käytetyn(sai halavalla tietty) halkomiskoneen hakemiseen+testailuun ja se jopa toimii mikä positiivinen yllätys.
Voiskohan sitä käyttää jotenkin moporemontteihin.... ::)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Helmikuu 06, 2020, 00:39:58 ap
Kun oli puhetta niistä Rigan pytyistä ja männistä niin tässä mallia.  Pytty on saanut vähän lisää aukotusta, eli reikiä on.  Männässä myös pari lisäkanavaa.  Ei tämä penkissä ole käynyt, mutta tehot on moninkertaistunut ja kierrokset lisääntynyt huomattavasti.Vähän ollut ongelmia noiden uusiomäntien kanssa.  Ei oikein kestä kahden puristusrenkaan sorvaamista.


[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 06, 2020, 19:15:31 ip
Mielenkiintoista ja kiitos Juhalle vaivannäöstä.Ihmetyttää kovasti mikä tämmöisen teknisten vekottimien palstan idea on kun kuvat katoaa ylläpidon toimesta kohtuullisen pikaisesti joten on kuin lukisi kuvatonta käyttöohjekirjaa kuka jälkikäteen näihin aiheisiin palaa ja hyvin usein kuva on tärkein johtolanka mistä puhutaan ja minkä avulla kysytään?
Todellakin haastavaa jos kysymys kuuluu mikä tämä on ,kohdista näin kuin kuvassa tai vaikka nämä Juhan kuvat joita ilman melkoinen arvausleikki miltä männät+kanavat näyttää...
Miksi ne on poistettava,loppuuko bittiavaruudesta tila vai häh?

Näitä Rigan V 50-V501 moottoreiden mäntiä löytyy 3 rengasuralla varustettuinakin,näin olen lukenut ja kuviakin netistä nähnyt. Antavat lisää tehoa lisätiiveydellä kuulemma ja ehkä puristustakin,jälkimmäisestä en ole selvää saanut mutta koneitahan on käytetty mopoissa,mikroautoissa ja ties missä vekottimissa jopa kenttäoloihin sähköntuotantoon jonkinmoisena generaattorina ym.

Nyt on järkiperäinen ruuvaustauko flunssaoireiden ja vihoittelevan selän takia,siksi ei oo kuulunut ärräpäitä tai mitään tyhmiä kysymksiä& kuvia,koitetaan korjata asia yläpaineita pikkuhiljaa kasvattaen ??? 
Onhan V-50/501 moottori erilainen ja normaalista totustusta poikkeava mutta virityskäyttöön erikoinen valinta sanoisin ja ihan mielenkiinnolla.
Vaan onpahan hienot kuvat ja kanavissa nähty vaivaa !   mikä on,jos saa kysyä, tuon koneen tuleva käyttötarkoitus?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Risto Sollo - Helmikuu 06, 2020, 20:43:49 ip
Skeptikko epäilee että kuvat haihtuvat sen vuoksi että harrastettava merkki on niinsanotusti "Harhaoppinen"...Kunnossapito saa poistaa..
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Helmikuu 06, 2020, 22:05:30 ip
mitkä enemmän halutaan tehoa sitä vähemmän on männän renkaita ja se männän rengas kapenee 0,8mm jolloin ollaan parhaassa männässä
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 07, 2020, 09:03:59 ap
Ai jaa... :-[ ...minä olen luullut väärin tuonkin ja semmoiset renkaattomat männät poikkeavat sitten varmasti muutenkin ns perinteisistä rengasurallisista joissa kunnossa oleva tiiveys männän&öljyrenkain varmistettuna elinehto.
Minulla ei semmoista moottoria ole ollutkaan missä tuo on tuolleen hoidettu.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: juha p salonen - Helmikuu 07, 2020, 09:24:59 ap
http://www.emot.nl/products.php?section_id=26       normaali mäntähän tuo,se männän renkaan korkeus on 0,8 ja jos oikein ymmärrän se renkaan kitkan ja lepatuksen takia pienenetään
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 07, 2020, 09:37:07 ap
Ovat siis kilpakoneisiin tarkoitettuja,kiitos...hmmm...no ei ihme etten ole törmännyt moisiin.


Tiiveys tapahtunee kait sitten tosi tiukoilla sovituksilla(?) mutta miten se tapahtuu ilmajäähdytteisessä 2t moottorissa lämpölaajenemisen ym huomioonottaen ja silloin oltava kait tiedossa myös ryssämoottorin seos koostumus millä laskea vaikka männän arvot tietäisikin?

Mitenkähän tämmöinen V moottori mahtaa isompia virittelyjä kestää,meinaan kun orkkisosien laatu vähän sattuman kauppaa eikä priimaa ollut tarjollakaan joka paikkaan,noh kait asia huomioitu ja ratkaistu jotenkin?
minulla vaatimattomampi päämäärä saada minimopon kone edes vakiosena toimimaan jotenkin luotettavasti vaihteiden kera.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Helmikuu 07, 2020, 10:45:37 ap
Tuossa kuvassahan on kolmas vaihtoehto, josta ei vielä mäntää ole paljastettu. Siitä tulee juuri sellainen kuin tekijä päättää.
Aika karkea aihio, kun on suoraan valun jäljeltä.
 
Kaveri toi joskus J2:een Rojaaliin hankkimansa aihion ja antoi vapaat kädet jatkaa mallin mukaan. Aihio oli jo karkeasti männäksi koneistettu niin, että sorvarille jäi rengasurat ja ulkomitat. Tapinreikä ja sisäpuoli oli valmiina.
Kyllä sillä käyntiin sai ja jonkin aikaa ajettiinkin, mutta laki meni tuossa aihiossa liian ohueksi ja matka-ajossa tuli reikä.

Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Helmikuu 11, 2020, 15:38:48 ip
Kilpakoneen pytty ja männät noissa kuvissa on.  Baltiassa kun ajavat noillakin!! kilpaa niin sieltä ovat peräisin.  Kyllähän noistakin tehoja saa.  Lähtökohtana on mitä on saatavilla ollut aikanaan.  Niitä sitten on viritetty taitojen ja tietojen mukaan.  Kyllä noistakin ihan hyvin tehoja ulos saa, muttei tietenkään koskaan riittävästi. :D Tuo oikeanpuoleinen mäntä on aihio joka on valettu kokillissa.  Siis siitä muoto. Yleensä sisäpuoli tehdään niin ettei sitä juuri tarvi koneistaa.  Ulkopuoli on helppo sorvata sopivaksi, siksi myös "hattu" laessa josta saa kiinni sorviin.  (Tuo on valettu kyljellään sivusta, ei "hatusta".)
Tuossa keskimmäisessä on muistaakseni kahden rengasuran väli murtunut.  Eli ei kestänyt sorvauksessa niin pientä kannasta kun oli suunnitteilla.  Materiaalivika.  Männänrenkaiden lukumäärän kaima jo hyvin kertoi.Noissa "kierrätysmännissä" suurin ongelma on materiaali. Jos hyvää aihiota ei saa, niin se on valettava itse.Valamisessa paras on käyttää vanhoja mäntiä jos uutta materiaalia ei saa.Männän tekemisessä suurin työ on muotissa.  Hyvän muotin tekeminen on työlästä.  Valetusta mäntäaihiosta on helppo työstää ulkopinnasta, sisäpinnasta hankala.  Siinä vaikeus.Männän valaminen alkaa olla suomessa katoavaa kansanperinnettä.  Pyttyjä ja kansia valavia harrastajia on useampiakin.  Tuossa linkissä lähistön kaverit kertovat kuinka suunnitellaan ja valetaan pv:n pytty josta otetaan tehoja 15hp.  Tarina on pitkä ja mielenkiintoinen.  Mutta lukemisen arvoinen.  (Ainakin sivulta 5 alkaa juttua moottorista)
http://www.pv-foorumi.org/viewtopic.php?f=5&t=10794&start=39 (http://www.pv-foorumi.org/viewtopic.php?f=5&t=10794&start=39)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 11, 2020, 16:13:29 ip
Wautsi ja kyllähän tiesinkin että itäblokissa näilläkin kilpaa ajavat kuten KoD koneillakin jotka sentään kunnon metallia kiinalaisiin halppis kopioihinsa ja myös luistiohjattuja paitsi kinkkikopiot ei.
Kovat työn olet tehnyt ja männistä lähtien joka moinen valutouhu todellakin katoavaa kansanperinnettä kuten sanoitkin ja samaa katoavaisuuttahan  tämä(kin) harrasteenala laajemminkin on olipa vanha mopo tai edes 70 lukuinen moottoripyörä kyseessä joihin sentään osat saisi valmiina perustarpeisiin mutta ehkä seuraavaksi tulee ajan hengen mukaan mauttomia,hajuttomia,äänettömiä ja saasteettomia sähkömoottorimuunnoksia esim pappikseen tai tuutin runkoon sovittuina ??? kun bensakin menee takaisin apteekkiin tai muovikanisterissa myytäväksi tokmanniin pienkonebensan viereen 4l ,12euroa.

Mites sisuskalut,kaasutin jne ovatko vakiotavaraa idästä vai erimoista nykytavaraa lännestä?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Koivurova - Helmikuu 13, 2020, 00:25:36 ap
Erinomaista vakiotavaraa idästä. :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 14, 2020, 12:22:06 ip
Erinomaista vakiotavaraa idästä ja säteilytettyjä orkkistiivisteita Ukrainasta.Näillä saattaa olla käyttöä ellei sylinterin tiivistelyt riitä käynnistysmurheiden ensihoidoksi. Asennellaan jahka mopokärpänen puree flunssakärpäsen hellitettyä. Kuvassa myös käyntikortti myyjältä jolla näyttäisi sen löytyvän moniin mp kuin nelipyöräisiinkin idän pikajuniin apuja,kysymällä sp selvinnee tarkemmin mitähän sorttia.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 15, 2020, 17:36:28 ip
Pahaa maailmaa ja corollavirusta pakoon pötkien talliin sulkeutuen jatkettiin mihin  joskus jäätiin ja sehän ois sylinterin irrotus jotta saapi uudet tiivisteet asennettua niin ylä kuin alapäähän koska  vuotoa tuntui olevan  ruiskutettuani starttipilottia viimeksi kun masiina oli käynnissä
ja näkeepähän samalla miltä sisuskalut näyttää muutenkin niin ei tarvi arvailla.


Saattaapi auttaa myös huonoon käynnistyvyyteen ,ellei niin jatketaan ruuvaamista ja tiivistelyä.

Hyvältä näytti,sylinteri naarmuton ja vailla pykälää eikä männässäkään mitään valittamista näy pintapuolisesti,myös kiertokangen klappipuoli tuntuu karkeasti arvioiden olevan ison maan tolenransseissa.
Saattaa siis 144km pitää paikkansa mittarilukemana.
Pinnapultit oli otettava irti ennenkuin sylinteri sopi tulemaan ulos,runko oli liian lähellä perinteiseen irrotustyyliin jotta sylinteri olisi noussut tarpeeksi pinnapulttien päälle enkä viitsinyt moottoria ruveta irrottamaan ja pudottamaan alaspäin tuon vuoksi kun homma hoitui näinkin kiertoteitse.

Uudet tiivisteet on ja löytyisi uusi mäntäkin joka vastaa ulkomitoiltaan ja tappikooltaan kiinni olevaa mutta helmassa olevat aukot poikkeavat.
Vanhassa on noin 5mm matalampi  tuo aukko korkeudeltaan kuin tässä toisessa,mitenkähän tuo vaikuttaa moottorin käyttäytymiseen jos vaihtaisi tuommoisen kokeilun vuoksi??
Tuokin mäntä on kyllä V50 tai V501 koneesta mutta ainakin 2 eri tappikoolla löytyy tarjontaa kuin 2 tai 3 rengasuralla olevaa mäntää ja mäntien helmoissakin näkyy eroja löytyvän kuin toki ylikokomäntiäkin monenmoisia joten eri variaatioita on olemassa ehkä alkuperäisen käyttökohteen mukaan ja oisko peräti kehitystyötäkin ollut olemassa idän ihmemaassa?

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 19, 2020, 15:26:04 ip
Värkki lähti käyntiin yllättävän hyvin ja pieni spurtti metsätiellä lennätetty rapaa roiskuttaen 8)
Uusi mäntä avarammalla helmalla nyt kiinni,pyöräytin hoonilla sylinterin ja uudet tiivisteet sylinterin alapäässä sekä kannentiiviste joka semmoinen alumiinirengas.

Kaasuttimen säätöä näköjään on ja imukurkun tiiviste falskaa(jarrusprayllä saumaa suihkaisten sammuu) aiheuttaen kaasunkäytön tarvetta pitää kierroksia että pysyy käynnissä.
Vaihteet ok mutta hienosäätöä yhä tuon ykkösen kanssa ja sehän oikein hyökkäsi kierroksia keräten vaikka ratasmuutokset vielä tekemättä.
Jatketaan tästä pakertamista ja imukaulan tiivistämistä.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 22, 2020, 19:29:01 ip
Tänään askarteluvuorossa oli imukurkun lisätiivistys ja ykkösen kunnolla paikoillaan pysymisen varmistelu(taas) jotka ilmeisesti onnistuivatkin pienen koeajon puitteissa todennettuna.
Kaasutinsäädöt saa olla tolleen tääläviisiin,räpelletään niitä tarkemmin kun pääsee kunnolla testaamaan kesäkeleissä enempi kuumalla asfaltilla kiitäen kuin pikku pätkää sahaten eestaas pää jäässä.
Noh,isoa miestä ei nuo välitykset oikein tahdo viedä kakkosella eli ykkösellä kyllä kiihtyy hyvin ja ottaa yliäänikierrokset mutta kun kakkonen senverta harvempi välitykseltään niin silti kierrokset laskee liikaa ja niiden kerääminen vaatiikin sitten tovin jos toisenkin,ei kiva.
Ensiapuna takapyörä irti ja ratas käteen kunhan ensin ymmärsi ideologian mitä ottaa irti ja miksi,rakenne mielenkiintoinen ja erilainen kuin mitä vastaan länsimopoissa tullut.
Orkkisratas on 29 piikkinen eikä isompaa suoraan sopivaa löytynyt mutta semmoisenhan voi tehdä jos edes sinnepäin sopiva löytyy josta muokata.
Tämä on jonkin toisen itämopon,oisko ollut Simsonin vai Rometin takaratas jossa keskireikä kuin orkkiksessa tyyliltään mutta pikkasen liian pieni,piikejä 35 ja kiinitysreiät(3) tietty porattava itse 5 reiän rattaaseen eli orkkisratas tämän rattaan päälle ja piirretään uudet pultinreikien paikat kuin keskireiän koko silläviisiin jotka muutokset tehtiin porakoneella ja kovametalliterällä porakoneeseen asennettuna tuo keskireiän isonnus.
Parin tunnin hommeli ja kokeilua.
kuvassa 1 on 29 orkkisratas,sitten näkyy idea paremmin miten ratas on kiinni ja parissa viimeisessä uusi 35 ratas sovitettuna.
Se sopii paikoilleen oikein hyvin ja ketjusuojakin sopii just ja just rattaan päälle niin ettei hinkkaa ketjuun kunhan pikkasen soveltaa ja käyttää ohuempaa pulttia joka ketjusuojan&iskarin yhteiskäytössä(näkyy kuvassa) jolloin ketjusuoja nousee tarvittavat millit ja systeemi toiminee jopa käytössä kun painoa päällä.
Saas nähdä mitä välitysten muutos vaikuttaa,edessä 15 ja takana 35 mutta ketjut kylläkin jää lyhkäiseksi nyt mutta onneksi biltema/motonet lähistöllä ja ne löytyy sieltä.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 23, 2020, 18:29:30 ip
Takapyörän laakerit putsattu,rasvattu ja rasvattu muutakin kuten uudet ketjut jotka lyhensin motonetistä tänään hakemistani 415 DID japskiketjuista passeleiksi,takajarrujen tsekkaus jarrukenkien pintoihin kuin itse rumpuun jota pikkasen hiomanauhalla pyyhkäisin irtoruosteista&jarrukenkien pölystä ja paikat kiinni,hyvältä kun kerta näyttivät kunnoltaan.
Takapyörä kiinni,ketjujen kiristys ja eikun koittamaan :P
Nyt välitykset isolle ihmisellekkin passelit ja kakkonen jaksaa uuvahtamatta paljon paremmin jo kohtuukierroksille ykkösellä huudattaen jatkaa eteenpäinmenoa eikä kumminkaan mennyt liian tiheiksi eikä ketjut hankaa ajossa ketjusuojukseenkaan joten ihan tyytyväinen aikaansaamiseen täytyy olla.

Seuraavaksi syvennytään äänisaasteen vähentämiseen,pikkasen on päätä repivän kova amismopon ääni nyt mutta kehitellään tuo nettilöytö,jonkun 70 luvun Benellimopon NOS vaimennin josta vissiin kuvakin aiemmin täällä joka tyyliin sopivana,oikeanmittaisena pitää mölyt paremmin mahassaan ja onhan se uutena kovin kiiltävän komeakin kromipinnaltaan uusin klemmarein asentaa.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 24, 2020, 16:48:48 ip
Kaasutin irti ja pääsuutin vaihtui vakio 52:sta 62:seen jollainen löytyi yhdestä  samanmoisesta käytetystä K 60b kaasuttimesta kiinni ja eikun kokeilemaan miltäs nyt tuntuu...
Nyt ei kuolleita kohtia vedossa ole samaan tyyliin ennenkuin keräsi kunnolla  kierroksia,lähtee pikkasen paremmin käyntiinkin ryypyttä ja myös pysyy tyhjäkäynnillä aika hyvin ajolenkin jälkeen joten olkoot 62 kiinni ja hifistellään ilma/seosruuvin asentoa myöhemmin,nyt se on noin 2-3 kierrosta auki.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 13, 2020, 18:25:37 ip
Huh,olin jo myymässä koko minimopon mutta tulin toisiin ajatuksiin kun yön yli nukuin ja kun yhteydenotot oli tasoa "mökille kesäksi ja syksyllä kuusen alle"ja "pojalle ajattelin jonkun minimopon,pv tai manki mutta tässähän voisi olla halpa korvike,ihan kivan näköinen ja jos toimii niin vaihdatko inventteriin sekä hyvään miestenpyörään"  jne joten enköhän säästä,pelasta edes yhden MINI:n  ja ryhdistäydy vaikka kieltämättä mopot on aina tahtoneet tihkaista alkuinnostuksen jälkeen mutta silti palattu viiskytkuutioisiin kun edellisen myynyt jos mielenkiintoinen vehje löytynyt ,olisi vaan pikkasen tehnyt mieli vähän isompaa,ehkä itäpöristintäkin mitä näprätä... ???
Huomionarvoisaa oli että reilusti yli puolet kiinnostuneista olisi vieneet ne kotikonnuilleen Viroon mistä nimiensä perusteella olivat,mielenkiintoista ja oisko ollut nuoruuden haaveita tai muistoja näistä?


Paras oli että yksi suomalainen heppu kysyen josko tuon Helsinkiin samaan hintaan?? Joo,toki 550km sivu omaan piikkiin oheiskuluineen ja takaisin samanverran oletettavasti että herra saa mopon halvallla kerrostalon pihaan jostain mistälie kehä 3 takaa...koska saa tuoda,hetikö?


Joopa joo,teillä varmaan vielä moniverroin parempia tarinoita miksi tämä osto+myyntipuoli on mitä on nykyään ja kaikenmoista hiihtäjää ynnä vipeltäjää piisaa!


Käyntiongelmiin paneuduttu tänään ja ne kampiakselin tiivisteet kehoitettiin vaihtamaan varmuuden vuoksi jos ryypyntarve johtuisi vaikkapa siitä.
Aloitin oikealta eli magneeton puolelta. Alku sujui ihan helposti...liian helposti.. ja kun tuli aika vetää magneeton mötikkä ulos niin siihen tyssäsi.
Ulosvetäjä natisi liitoksissaan ja asentajalla pärstä tulipunainen vääntämisestä eikä ollut ollenkaan varmaa mikähän kohta tässä ensin pettää ja kellä vai lähteekö paloina??
Pakko luovuttaa ennen väkivaltaa ja tutkia,tuumata ja ihmetellä mutta ei siinä mitään outoa rakennetta ollut havaittavissa,kiilaa joka ensin irrotettava tai kierrejippoa tms.
Mitäs nyt kun ohjekirjaa ei ole,info ryssänkirjaimin jos netistä yrittää löytää....hetkinen!!  Juha Ollila täältä palstalta joka kommentoinut tässäkin ja hänhän on entisöinyt tämmöisen varmaan tietää,neuvoo ja auttaa maalaista???
Eikun yksityisviestiä ja pian kilahti vastaus ynnä niksit joilla yritin ja näin siinä kävi että ihmettelisin verille ruhjottu peukalo suussa tallissa erilaisten lohkenneiden moottorinpalojen keskellä ellei hän olisi neuvonut ja aukesihan se pikkunikseillä,kiitos vielä kerran!!
Ratkaiseva tieto oli jättää tuo pitkä keskipultti paikoilleen jossa näkyy ulosvetäjän painama pistekkin pehmeään metalliin  ja vaan pikkasen löysätä sitä ennen ulosvetäjän kanssa punnerrusta ja vasta sitten kun mötikkä antautuu nytkähtäen irti ottaa tuo pultti kokonaan pois kun ulosvetäjänkin irrottaa jolloin mötikän sai käsin vetämällä irti ja vaihdettava tiiviste paljastui.
Tässäpä muutama otos ja nyt on siis toinen puoli vaihdettu,toivottavasti kytkimen puoli ei vastusta.
Vanha tiiviste vaikutti hyvältä mutta eipä ilma isoa rakoa tarvi ja tulipa vaihdettua,tokko se uudenveroinen enää oli ja josko viikolla se toinen sitten :)
Sitten nähdään oliko vika tässä vai jatketaanko askareita tältäosin muualta vikaa etsien..

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Huhtikuu 14, 2020, 08:55:21 ap
No nii  :)


Olipa hyvä, että sait uuden stefan vaihdettua. Onpahan tuokin epäilyksen kohde nyt pois suljettu.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 15, 2020, 19:04:40 ip
Toinen puoli siis vaihdettu,en kyllä käynnistymisessä mitään eroa huomaa ja ihan ok se vanha tiiviste näytti ja kumikin kimmoiselta. Hörähtää herkästi mutta vaan hörähtää,ryypyttämällä niin paljon että laskee allleen kaasarista ja ryyppyvipu pohjassa käyntiinlähtö herkässä ja kun aikansa tätä rituaalia harrastaa niinlähteehän se käyntiin ja lopulta jääkin mutta kaasuttimen ilmaruuvin asento ihan hakusassa,jotain 1-3 kierroksen väliä veivannut ja tyhjäkäyntiä tilanteen mukaan.
Nyt en ole testannut tuon tiivisteenvaihdon jälkeen käykö se ryypyttä,aiemmin ei vaan vaati jonkinverran päälläoloa oli kylmä tai lämmin ja samat käynnistysongelmat jos sammui lämpimänäkin.
Koska ilmavaivan ohella voisi periaatteessa olla bensavaivakin juuri tuon ryypyntarpeen vuoksi niin otin tankin irti ja katsoin puolaan josko kipinäongelmia ja vaatii kovin rikkaan seoksen senvuoksi?
Uusin tulpanjohdon ja kiristin molempiin päihin ,niin puolaan kuin tulpanhattuun johdon kunnolla ja tutkin puolan liitoksiakin mutta ei siellä mitään ihmeellistä näy.
Kipinä vaikuttaa hyvältä tulppa irti polkien,ei siinä valittamista ja tulppiakin vaihdeltu.
Bensaa tulee hanasta mutta on se ronkeli siinämielessä että välillä pitää "puhaltaa"tankinkorkista painetta pikkasen ennenkuin alkaa oktaanit juoksemaan .vaikka irrallaan letkun ollessa irti hanasta toimii aina kuten pitääkin bensaa lorottaen..??
Hanassa on suodatin sisällä,semmoinen verkko ja putsattu samoin sakkakuppi ikivanhoista kivettyneistä jäämistä.
Jahka vielä tuon kytkimenpuoleisen tiivisteen vaihdan kampuraan niin eikö sitten ole pikkuhiljaa kaikki paikat  "monimutkaisessa 1 sylinterisessä 2t moottorissa" käyty läpi....
Sytytyksen säätäminen tapahtunee tuon magneeton mötikän ulkokehän 3 ruuvia löysäämällä ja kehää pyörittäen,siis tuo messinginvärinen kehä missä missä johtoja, mutta mitään kohdistusmerkkejä en löydä siitä tai ymmärrä tehtaan ajatusta  mitkä kolot,ulokkeet ja pykälät olisi pistetettävä kohdakkain ja siis kärjetön sytytys eikä ohjekirjaa ole tai on mutta netissä mystisillä symboleilla idän ihmekielellä.
Vaikea sanoa onko sitä joku joskus säätänyt johonkinpäin,käy se ihan hyvin ja vetääkin kun vaan saa käyntiin....
Ihme juttu kerrassaan tämä käyntiinlähdön hankaluus.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Huhtikuu 16, 2020, 02:32:47 ap
Kehää kiertämällä sytytys säätyy. Siinä kehässä on jokin merkki etupuolella ja tuossa lohkossa on nuolen kohdalla ura (alla oleva linkki). Ne vastakkain, nii pitäs sytkä olla kohdallaan.
Sori, Petri! Lainasin vähä sun kuvaa tuonne sivuilleni :)

https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/InkedDSC05649_LI.jpg (https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/InkedDSC05649_LI.jpg)


Saako tuosta kuvasta mitään tolkkua kehän asennosta, että merkki löytyisi? Tuossa sytkä on merkeissä.

https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/024.jpg (https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Riga+Mini+1988-projekti/024.jpg)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 08:12:35 ap
Tämä on pikkuhiljaa tämmöistä kahdenvälistä  ja mahtaako tätä enää muut lukeakkaan alkuinnostuksen mentyä vai onko koko vehje utopiaa muiile kuin Juhalle :D


Kyllä kuvasta idean saa ja jopa minä oinastelin että tuo tussimerkin kohta mikä kuvassa voisi olla toinen merkki lohkon puolella ja toinen täytyy olla kehällä suurinpiirtein silläpaikkeilla missä mulla nyt on,eikait se muuten edes kävisi joten katellaan kunnolla tihrustaen onko siinä joku viiva,piste tai nyppylä,kiitos taas ja tästä sinun asiantuntemuksestasi on muuten uskomattoman paljon apua tämmöisissä vieraissa vehkeissä jotka kuitenkin ihan meidän  naapurista!! Toinen vaihtoehto opetella Venäjää esim hommaamalla joku näpsäkkä Irina kotiopettajaksi.... :P


Kuvia saa lainata,pianhan ne täältä poistetaan muutenkin ja vuoden päästä seuraava ihmettelee 1 jalkaisia kertomuksia joissa voi olla tyyliin:katso kuvaa ja aseta vivut näin tai mikähän laite mahtaa kuvassa olla?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 16, 2020, 08:35:15 ap
On joskus nähty noita itävaluja (ei mopon lohkojen),
jotka ovat niin huokoisia,että liemet tulee läpi.

En tiedä,onko se tuossa yksi mahdollinen syy huonoon käyntiin?
Ei siellä isoa reikää/huokosta tarvita,kun paineet häviää.

No-ei ehkä ole syy nyt-mutta on toki mahdollista sekin.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 09:41:00 ap
Onhan toki kaikki mahdollista...kait ..mutta kyllä moottorissa öölit sisällä pysyy ja paksunoloista tuo valutavarakin ja ihan siisain näköistäkin lopputulos vaikka länteen vertaisi mutta just päräytin postin sillä hakemaan lootasta jahka sai jäämään käyntiin hörähtelyjen sijaan ja ei se ryypyttä käy kuin kierroksia houkutellen kaasukahvaa eestaas käännellen mutta ryyppy päällä tai puoliksikin niin hörisee tasaisesti kuin lada ja käy sillä tyhjäkäuntiäkin tietty.
Positivinen yllätys oli että mittari pelittää vaijerinvaihdon jälkeen,eilen justeerasin sitäkin ja yritin tosissani vaijerien päitä jäämään koloihinsa niin että koko hieno sosialistinen taidonnäyte pelittäisi heikommankin ketjun osalta.
Rikkaat miehet toki ajeli autollakin ryyppy päällä ennenumuinoin tai jättivät rennosti käyntiin huoltsikan pihaan kun menivät kahveelle mutta ehkä tätä selvitellä täytyy,peittyy muuten ABC ym työmaaruokalat siniseen käryyn jos tällä käy veikkausta viemässä ;D vaikka ei bensalaskuun tukehtuisi.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 16, 2020, 09:44:52 ap
Saisitko mitenkään sovitelluksi tuohon
kokeeksi "oikeaa" kaasutinta?

Siis Bingiä tai jotakin länsimaisempaa-tai ihan
kaukaa idän saarilla tehtyä?

Monen moottorin käynti-into lisääntyy kunnollisella kaasuttimella.

t. Markku

PS. Älä laita fransmannikaasaria kumminkaan...
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 09:50:15 ap
Voi Markku,mulla on 5kpl tuommoisia orkkiskaasareita täällä kaasaripulaan!! mutta oon kyllä miettinyt tuotakin ja suuttimiakin on pikkasen kokeiltu vakioisesta suurempaan mutta paikka on ahdas ,reikävälikin vaatinee jonkun sovitteen ja luistoohjattuna vähän erimoinen tuo kanavapuolikin mutta idea hyvä ja sitäkin kokeillaan jossainvaiheessa ja hommattava joku joka soveltuisi tähän pikkumuutoksin mutta kun se ei sitten varmaan orkkis saati MR mielessä oikeanmoinen...joo,motobecanen alias velosolexin kaasariin ei kosketa ja siihenkin pitäisi se isolohkoinen sylinteri värkätä..
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Huhtikuu 16, 2020, 09:57:25 ap
Oireet kumminkin viittaa polttoaineen vähyyteen imettyyn ilmamäärään nähden.
Onkos tuossa kaasarissa erikseen tyhjäkäyntisuutin.
Jos on, rassaisin sitä pikkuisen isommaksi ja polkaisisin käyntiin.
Sitten ajelisin himooni toimivalla mopolla  viikon ja kyllästyttyäni alkaisin metsästää uutta projektia ;D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 10:31:18 ap
Ei oo kuin pääsuutin.....ja niinhän tuota on tullut pääosin tehtyäkin mopojen kanssa jotta kun ne on toimimaan saanut niin myyntiin ovat menneet koska mopo on kumminkin vaan mopo mutta tämä on pikkumopobuumin erilainen nuori josta syystä mielenkiintoinen värkki joita ei moni nähnyt ja jos on niin jopa merkki,tekniikka kuin valmistusmaakin tahtoo olla kovin hakoteillä.
Pentin kanssa samoilla linjoilla myös bensapulasta ja siksi aattelin josko olisi huono kipinä ollut joka vaatinut rikkaamman seoksen mutta arvailuahan tämäkin,onneksi kyseessä ei sentäs mikään vanha 4-6 pyttyinen moottoripyörä patteristolla kaasuttimia noin ruuvausmielessä ajatellen.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Huhtikuu 16, 2020, 10:35:22 ap
Toinen konsti tuohon on kuristaa ilmansaantia.
Helppo kokeilla tukkimalla suodatinta jesarilla, tai jos on ilmanotossa reikä, niin siihen putesta holkkia.
Ry..sä leikkaisi huopatossusta lisäkerroksen suodattimeen ja sitten kovan urakan päälle kolmen päivän harjakaiset.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 11:08:51 ap
Tuossa tapahtuu "ryyppyvivusta"juurikin niin että kun klipareen painaa kaasuttimen sivusta alas niin läppä sulkeutuu siinä ilmanputsarin etupuolella kaasarissa ja kun kaasua tarpeeksi kääntää jousivoima pompsauttaa läpän aiki haittaamasta ilmansaantia ja
juurikin jos läpän liikettä rajaa jollain tee-se-itse konstilla ettei se pääse ihan ylös ja pois rajoittamasta ilmansaantia mopo käy kyllä hyvin mutta mikäli läpän antaa pompsahtaa ylös kuten tehdas suunitellut moottori sammuu tai käy vaan kaasulla kierroksia joninverran käännellen ettei sammu.
3 pv harjakaiset joissa yllä moskovan yö ja alla pugatsova ;)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Iivari Karppinen - Huhtikuu 16, 2020, 12:37:59 ip

Tervehdys!


Otsikon mukaan käyttökelposta tietoa tuolla sivustolla:


https://mopedproject.wordpress.com/useful-info/ (https://mopedproject.wordpress.com/useful-info/)


Pikavilasulla osaluetteloa ja esim kaasarin kaavio- ja räjäytyskuva yms.


Toivottavasti auttaa eteenpäin.


-iippo
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 15:52:51 ip
Kiitos Iivarille,tuttu juttu ja pitkään ollut mun kirjainmerkeissä.Räjäytyskuvat hyvät vaikkakin meidän sukupolville kuin  70v vanhoja ankeudeltaan mutta asiat selviää kyllä,ns säätöohjeet ynnä muu informaattinen tieto vikavinkkeineen vain ja ainoastaan avaamatonta salakirjoitusta itänaapurista joka taasen se huono juttu.
Tuo kaasutinhan ei mikään monimutkainen ole ja siinä ei oo kuin tyhjäkäyntiruuvi sekä seosruuvi,ryyppynappula erikseen,jousitoiminen kuristinvipu ilmanoton rajaamiseksi joka yhdistetty kaasukahvan kääntämiseen kaasuttimen sisällä pompauttaen ryypyn pois,siis on-off,siinäpä se.
Voisi tietty ajatella 2t koneen kyseessä ollen että kun kiinni meluisa orkkisvaimennin josta villat poistettu kuten kaasunvirtausta himmaava pienireikäinen ulostulo että vaikuttaako se tuollain käyntipuoleen?


Täytyy tutkia...tuttu termi jotenkin.. ja vaimennin kyllä vaihtuu hiljaiseen uuteen mutta länsimaiseen samantapaiseen(koska uutta/huippuhyvää orkkista ei mistään löydy) kunhan kerkee joka paikkaan näppiensä kanssa.
Nyt on kuin moottorisahan räjäyttäisi käyntiin tai kylän kireimmän kisakoneen ainakin äänen puolesta,nuorison mieleen äänet taatusti millä herättää pahennusta ja nukkuvat aikuiset.[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 16, 2020, 16:27:52 ip
Ei se vissiin auta,vaikka viisikin ehkä jo alkujaan
sudeksi suunniteltua/tehtyä kaasaria löytyy...

Olen joskus mopoissa noiden kanssa pelaillut-ja sieltä on tullut mm. lievä
epäluulo DellOrton pikkukaasareita kohtaan. Enkä Encarvistakaan kiksejä saa...

Mielestäni toimivassa kaasarissa pitää luistissa olla neula-
ja kohokammiossa ryyppynappula.

Bingin olen saanut toimimaan aina. Kuten MZ:ssa,jossa oli oikein hyvä
ja fiksunnäköinen alkuperäinen oikean mallin  itäkaasari-mutta toiminta
lähinnä heikkoa. Uudella Bing-korvauskaasarilla kävi heti varmaan paremmin kuin alunperin.

Eikä niissä ollut edes paljon eroa keskenään rakenteellisesti-no sakemanni vaan toimi.

Tarkoitinkin juuri sitä,että kokeilisit jollain muulla-olisipa sekin tieto sitten.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 16, 2020, 16:43:50 ip
Kyllähän minä ymmärsin Markku , kunhan murjaisin mutta nyt ei oo parempiakaan tähän hätään testiin ja kuten sanoin niin mieluusti orkkikaasari kun näkyy kuin aitiopaikalta koska alkuperäisenä yritän pitää joten sillä vähän huudatin että on 5kpl mitä säätää ja testata vaikka jokaista erikseen testaten koska rouheita ovat ja viimeistelty kylläkin karkeasti päältä mutta sisältä ihan siististi tehtyjä eikä työnjälki sen kummempi silmällä kuin länsimaisissa.
Jotenkin aina on kumminkin sellainen tuntu ollut että mitään laitetta ei ole tuhansia jos satojakintuhansia ennenvanhaan tehty ellei ne alunperin ole toimineet koska siitä ei ollut hyötyä kellekkään päinvastoin,kuten vaikka nämä kaasarit,vasta nykyaikana Kiinanroskaan tutustuttuani tämmöisen idean olen huomannut olevan normaalia että tehdään tai teetetään kaukomailla niin surkeaa tavaraa surkeista raaka-aineista että olisi pitänyt paremminkin valmistajalle maksaa jos olisi jättänyt tekemättä,esim ne KoD moottoreiden kiinakopiot sellaisia jos minulta kysytään.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 22, 2020, 15:09:02 ip
Mikä onkaan kansantaloudellisesti ja muutenkin hyödyllisempää arkipäivänä kuin ruuvata mopoa :laugh: kun kerrankin kohtuuhyvä sääkin.


Pahus kun ei älynnyt hakea korollatukiaisia,oiskohan myöntäneet 100 tuhatta tai edes 50 tonnia vaikka "työtapojen ,nettisivujen ja vaikka keväisen mopomenun kehittämiseen" ja kunnon liksalla.


Noh,kylän kirein kuski pipoineen hiljenteli moottorisahamaista melua mopostaan ja tämmöiseltä se nyt näyttää.
Italiasta talvella tullut jonkun vanhan Benellimopon NOS vaimennin on nyt kokenut liennytystä ja asettunut nätisti Miniin.
Ääni on semmoista normaalitasoa ja ulkoisesti ei paljonkaan poikkea alkuperäisestä.
Pieni lenkki heitetty ja se tosiaankin lähtee käyntiin aika hyvin+käy ryyppy päällä hienosti ja kun ryyppy pompsahtaa pois se pidettävä narraamalla käynnissä mutta kunhan sen saa kierroksille niin vetääkin hyvin
ihan ajossa mutta sammuu herkästi jos päästää kierrokset putoamaan liian alas jos unohtaa ranneliikkeen .
Sitä murhetta täytyy seuraavaksi tutkia...

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 29, 2020, 18:30:43 ip
Tarkoitus oli vaihtaa tuo kytkimenpuoleinenkin tiiviste kampuralle mutta äly loppui kesken ja piti lähettää erikoismies Juhalle yyveetä miten kytkimen saa tuosta eteenpäin purettua ennen voimaa eli hajottamatta mitään muuta kuin mitä tarpeellista....


Epäselvää ensinnäkin tuleeko koko kytkinpaketti yhtenä kappaleena esim vetäen ulos vai pitääkö se purkaa tuossa että pääsee eteenpäin ja jos niin miten tuo purkki avautuu?

Olen koittanut puristaa kasaan,kääntää ja kiertää tuota etuosaa noissa hahloissa mitkä näkyy sillen niinkun purkumielessä kun vetäenkään ei tunnu lähtevän,ei onnistu kumpikaan mutta nuo 2 reikää liityy jotenkin tähän operaatioon mutta pelti senverta ohutta ettei kestä koemielessä ruhjomista meisselein vääntäen vaan oisko tuohon oikein joku työkalu tovereilla olemassa purkuhommiin jos semmoinen idea edetä tässä ?
Keskellä asetelmaa näkyy näkyy tuo syvennys ja siihen kytkinvipu painaa.
Rakenne selviää parissa kuvassa tuossa romumoottorissa jossa raivattavat esteet on jo valmiiksi pois edestä ja keskimutteri näkyy,sen avaamalla koko asetelma lähtee irti nätissä paketissa ja tiiviste suoraan edessä mutta miten päästään tähän vaiheeseen onkin vappupähkinä...
Se ei kyllä ole ihan 1-1 samanmoinen vaan M versio joten jotain eroa saattaa olla miten kasattu tai sitten ei...


Mitä itse pähkinyt hanskat tiskiin lyötyäni tälle päivää tallissa aivojen ollessa jo kuin tippaleipää ja Juhan sivuiltakin kuvia tutkinut tämä vaatii..ehkä..  tuunatun ulosvetäjän sekä ihan kylmästi vedetään irti akselinpäästä koko asetelma ja tassut tulee normaalisti asetelman taakse ...ehkä tai ainakin tulee iso haava ::)  mutta voisiko se siis tullakkin ihan kokonaisena tuosta vaan koska varaosana myytävät kytkimet näyttää olevan just tuon näköisiä paketteja ulospäin jotka  painetaan vaan kiinni tuohon akselin päähän tiukalla sovituksella eikä varmaankaan pureta ennen asennusta...ööh..mutta kun on tuo keskimutteri.


Sitten nettiin ja veli venäläisten pariin,löytyikin tuommoisen romumoottorityypin kykimen sijaan myös kohta jossa pari nuortamiestä irrotti tämänmoista V-50 kytkintä ja todentotta,siihen oli avain heillä joka painui noihin 2 reikään ja sillä käännettiin tuota päätyä joka avautui paljastaen mutterin mutta vaatii näköjään voimaa sekä suoraa kohdistustakin...jaa-a...tutkitaan tommosta versiota seuraavaksi.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 30, 2020, 07:58:07 ap
Mahtaisikohan auki kääntäminen helpottua,jos saisit vaikka
pienillä vinkoilla hiukan likistettyä tuota kansilevyä alas-ihan
kuin olisi upotkset siinä kansilevyssä,johon nuo tapit
lukittuvat?

Jos kääntyisi niin helpommin?

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 30, 2020, 12:01:06 ip
Kyllä vaan Markku ja kuten kerroin löysin idän ihmemaasta lähtöisin olevan youtube videon josta ymmärtänyt sanaakaan mutta jossa tehdään tämmöisen moottorin purkamista ja miten tuo otettiin irti nätisti.
Semmoinen työkalu aikomus tehdä tänään kun  työkaluässästä tai biltemastakaan  taida löytyä...
Noihin 2 reikään menee tapit sisään,siis kuin rälläkän työkalu laikkaan mutta varsi ylöspäin ja pidemmät tapit koloon koska keskiosa työkalusta ei saa vastata tuohonkeskiöön vaan pystyttävä painamaan asetelmaa alaspäin samalla pyöräyttäen tuossa hahlossa tuota päätykappaletta kuten toki yritinkin mutta tässä pitää olla työkalu
tai edes itsetehty korvike että saa painettua tasaisesti alaspäin tarpeeksi tuota päätyä jota punnaa ulospäin tuossa keskitapin kohdassa jousi siellä takana ja pystyä kääntämäänkin samanaikaisesti niin se irtoaa....saas nähdä ja pistän kuvaa jahka jotain kuvattavaa tältäosin ::)


Koittakaa kestää jännityksessä muutama tunti,juokaa vaikka simaa koska kalsarikännit menee Päivin omalletunnolle mörkönä, jos joku enää siis semmoisia harrastaa.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Huhtikuu 30, 2020, 12:29:42 ip
Petri, tuommosen keksinnön tein silloin. Hoksaatko idean?


https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Projektit/Riga+Mini+1988-projekti/035.jpg (https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Projektit/Riga+Mini+1988-projekti/035.jpg)

Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Tony Laan - Huhtikuu 30, 2020, 12:51:58 ip
Mä tein tuollaiset.
Ylempi on kytkimen sisäkorin mutterin avaamiseen/sulkemiseen ja toinen painelevyn työkalu(kahta pientä ruuvimeisselia tarvitaan myös)

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Huhtikuu 30, 2020, 16:35:03 ip
Jep, tuolla puristetaan jousta kasaan ja pyöräytetään tuosta kalikasta, jossa 6mm pultit menee levyn reikiin. Levy irtoaa helposti ja takaisinkin sen saa yhtä kivuttomasti  :)
Kalikassa on keskellä pieni upotus tuolle ulosvetäjän pultille, nii se pysyy hyvin paikallaan.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 03, 2020, 09:39:48 ap
Lopussa kiitos seisoo vaikka muut seisokit olisi jo hävinneet aikapäiviä mutta kyllä kuulkaa tämän kanssa tunteja ihmeteltiin miten saada pyöräytettyä tuota hahloa niin ettei kytkinilevyt pyörisi tuossa kehikon sisällä :-\


Meinasin lyödä jo hanskat tiskiin ja pitää paussia koko touhusta mutta p...le ,eihän tämä nyt NIIN vaikea juttu voi olla,venäläinen moponmoottori.
Kehittelin kaikenmoisia härveleitä tuon Juhan esikuvan mukaisesti ja sen vierestäkin mutta aina,vaikka miten ulosvetäjää kiristi,tuo sisus pyöri mukana kun yritti kääntää noista hahloista levyä.
Hienonnäköisiä vekottimia vaikka muille esitellä,ainut huono puoli joka miinusti vähän lopputulosta, oli että ne kehitelmät ei toimineet.
Ei auttanut vastaanpito toiselta puolen tai lykkäämällä kapuloita rattaaseen etteikö kytkinlevyt pyörineet kopassaan.
Nyt tuli taas vastaan teknologiaa joka ylittää yksinkertaisen maalaisen järjenjuoksun... :-[


Miksi tuo Juhalla aukeni nätisti tai monissa videoissa mitä löysin joissa yhdessäkin vaan itsetehdyllä avaimella pari nuorukaista pyöräytti sen irti 5 sekunnissa toisella kädellä pikkasen vastaan tuosta kytkikopasta pidellen senkummemmin numeroa asiasta pitämättä ???
Noh,viimeisin viritys peliin ja aivot narikasta mikä olisi yksinkertaisuuden huipentuma millä tämmöiset suurella todennäköisyydellä siperian perukoilla avataan Mosse ja Ladatyyliin ilman tuntien värkkäämistä työkaluihin sekä päätellen miltä nuo avatut kytkinkopat päätypelteineen näyttivät ulkoisesti videoissa eli niitä oli selvästi hakattu varmaan ruuvarilla tms mutta ei nyt kummiskaan hajoteta tätä ihan tohjoksi etäopetuksena nuorisolle.

Kohtuukiristys tuolla tee-se-itse taidonnäytteellä jossa romukopasta löytyneeseen ympyränmuotoiseen alumiinpalaan mitattu n40mm reikäväli,tehty reiät-kierteytetty ja passelit ruuvit jotka tulee vähän pitkälle sopiakseen noihin koloihin ,keskireikä alumiinlevyyn jossa jostain nykyautosta  tommoinen kierrepala joka tasalla alapäästä alumiinlevyyn  ja jossa kuusiokolokanta toisessa päässä johon ulosvetäjän piikki uppoaa kivasti eikä lipsahda ja hei,kun  nopeasti kopauttaa kiintoavaimeen niin hahlossa tapahtuu likettä sivusuunnassa kunnes ei enää suurentunut jolloin puretaan ulosvetohärveli irti ja vähän ruuvarilla peltiä suorassa avittaen(jousi takana painoi vinoon) sekä hylsysarjan jatkolla ruhjomatta reikää kopautin sen irti ja todellakin se suorastaan lensi,melkoinen jousi takana.
Muutama kuva ja tästä jatketaan.
Pitääköhän tuo keskimutteri olla kireällä joka jousen alla,meinaan kun se oli ihan sormikireydessä ja oisko se syynä ettei vetäminen ym temput auttanut vaan kytkinlevyt silti pyöri vai kuuluuko sen ollakkin löysällä ja jos niin miten löysällä oikeaoppisesti koska saahan sillä säädettyä tuota sivuttaisliikettä akselilla...hmm..Juha tietänee tämänkin.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 03, 2020, 09:51:41 ap
Jaha...saatu näemmä verikin herumaan!

Mutta millainen on systeemi,jolla tuota kytkintä
vapautetaan? Kampiakselin läpihän ei tanko
mahda ainakkaan koko matkallaan mennä? :laugh:

Nyt tekisi mieli hiukkkasen ilkeillä-ne neukkulaitteet,jotka
on liki suoraan kopioitu varsinkin sakuilta-ne jotenkin
toimii. Mutta kun Vanja on alkanut itse luovaksi suunnittelijaksi-
silloin ei ehkä aina priimaa synny-paitsi tuolla aseteollisuuden suunnalla.

No kopiohan se AK 47 oli...saksalainenhan sen  kaasumännän keksi.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Toukokuu 03, 2020, 09:53:30 ap
Kylla mutterin pitäisi olla kiinni. Säätö tehdään muualta.
Jos mutteri löystyy, pääsee kytkin liikkumaan painopuikon edellä ja avautuminen vähenee.....siis alkaa ryömiä.
Tuo puikon liike on niin pieni, että vähäinenkin muutos tekee kiusaa.


edit.
Eihän tuossa tosiaan voi mitään puikkoja olla, mutta kuluminen, tai säätöhäikkä varmaan avausmekanismissa on.
Laita kuva kun se ihmevipu tulee näkyviin.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 03, 2020, 10:21:41 ap
Tässä kuulkaa kaikki osat mitä kytkimessä on,ei löydy puikkoja eikä häävisti vipujakaan..ja kyllä kampiakselin läpi menee magneetton pyöriessä akselin toisessa päässä ja yritin pitää vastaan sieltäkin kokeeksi magneeton keskimutterista joka tietty aukesi vesittäen hyvän idean.
Mitä videoita tutkin ja haeskelin niin vaikka en kielestä ymmärtänyt hölynpölyä,keskipultti kiristettiin pohjaan kohtuukireälle ja joko kehittelivät ohuen varmistinmutterin max akselinpään tasalle tuohon lisäksi tai pistepuikolla löivät varmisteet mutterin+kierteen juureen tuohon orkkimutteriin jos sitä käyttivät.
Klappia ei siis pahemmin akselinsuuntaisesti tarkoitus olla ja kytkinasetelma pyörittävä vapaasti paikoillaan jolloin klappia säädetään noiden akselilla olevien prikkojen paksuuksia muutellen tarvittaessa jotka holkin lisänä tuossa systeemissä.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 03, 2020, 10:35:03 ap
On se jännää,että noinkin vähillä osilla saadaan
aikaan tempuileva kytkin. :laugh:

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Toukokuu 03, 2020, 18:00:25 ip
Onko siinä keskikruunussa uria, joihin levyt voivat takertua.
Pitäisi olla suht sileät pinnat, joilla levyt lepäävät.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 03, 2020, 21:20:32 ip
Voi hyvänen aika mikä homma sada se päätypelti takasin,meinaan nyt on se tiiviste kyllä vaihdettu ja siihen asti menikin kaikki hyvin vaan annas olla kun alkoi kasausvaihe niin johan stoppasi ...nyt tarviisi saada pääty takaisin uriinsa kohtisuoraan eikä vähän sinnepäin todella jäykän jousen punnatessa vastaan ja se peltikään ei oo enää ihan uudenveroinen avauskäsittelyn jälkeen ...muutama tunti menikin siinä kohdassa ja siihen se nyt tälle päivää jäikin kun pariin otteeseen jousi ampui kuin ohjus kannen kera peräseinään eikä siinä auttanut koputtelu,ruuvarilla avittaminen,tuon mun työkalun pyöreän osan sahailu pienemmäksi suorakaiteeksi Juhan kuvan tyyliin tai pihdeilläkään avittaminen  ...jaa-a..jos sitä koputtelee irtoaa nuo lukkoprikat tapeista jotka ovat ohjureina ja ohut peltilevy ei tietty tykkää hyvää lisäosumista. Täytyy tuumia.

Tuo Juhan linkittämä kuva esittää aika tavalla ideaa sitä miltä tämä mun keksintökin nyt näyttää mutta tukevampi rakenteeltaan koska on 1 osainen toisin kuin minun jossa ulosvetäjä ja tappipala ovat irti toisistaan ja hänen ulosvetäjäkin pykälää laadukkaamman näköinen kuin mulla eikä varmaankaan heilu,muljahtele ja saa painettua päätylevyä tarkasti suoraan jäykkää jousta vastaan.
Tartee siis suunnata motonettiin ostoksille.

Selitys sille miksi se keskiruuvi oli löysällä oli se että siitä oli mennyt kierteet,mutta miksiköhän koska ei sitä kukaan auki ole ottanut tehtaan jälkeen mutta oisko tärinän kera löystynyt ja kierteet ottaneet siitä itseenä tai Vladimirko tehtaassa jo vetänyt jengat pikku huppelissa mutta siitä murheesta selvittiin romumoottorista otetetulla ehjällä mutterilla jonka kiristin lukitteen kera kiinni ja kait edes tuo ongelma nyt selvitetty..
Videoissa näyttivät lukitsevan tuota keskimutteria pistepuikolla tai kapein tuplamutterein,lienee siis ns tyyppivika joka hyvin tiedossa.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Toukokuu 05, 2020, 12:31:31 ip
Varmasti johtuu ainakin osittain siitä, tuo verissäpäin taistelu  ;D  että tuo sinun apuläpykkäsi on turhan hutera. Tuo levy lähti ja meni paikoilleen käsin pyöräyttämällä. Taispa olla niin, että meillä oli tuo iso hammasratas jätetty löysälle tehtaalla. Sopivilla shimmiprikoilla homman sai hoidettua ja kaikki pyöri sutjakasti, vaikka mutterit olivatkin tiukalla. Ilman shimmailua oli vaikka minkälaista kahinaa ja jurinaa, ku veti mutterit tiukalle. Ja tuohon meidän projektiinhan tuli tarvikekytkin osittain. Alkuperäisestä kytkinkruunusta oli yksi väliosa muuttunut metallipölyksi. https://juhaollila.kuvat.fi/kuvat/Projektit/Riga+Mini+1988-projekti/029,1.jpg Tarvikekytkin ei sellaisenaan mennyt paikoilleen, vaan se piti yhdistellä vanhoja osia hyödyntäen.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 05, 2020, 16:19:17 ip
Joo,sovitaan että SUURIN syy on huonot välineet..kröhm...mutta nyt on motonetista haettu just kuin Juhan ulosvetäjä ja siihen viritetään tuo apuläpyskä tai uusi kehitelmä ja yritetään taas.
Tarttee pistää kait koronakypärä päähän ettei tuu jousi otsaan päätylevyn kera ,mopon ympäristö onkin jo suojattu vanhoilla sohvatyynyillä vieressä seisovaa auton kylkeä suojellen..onpas vaarallinen harrastusvehje.
Tuo mun levy ei muuten mene käsin pyöräyttämällä ilman joustakaan vaan se kangottaa eli selkosuomeksi ne kytkinasetelman tapit(4) ei varmaan ole ihan linjassa joko muutenkaan tai ovatko ottaneet pikkasen
siipeensä tässä touhussa,tarttee kohdistaa ne nyt alkuunsa ennenkuin edes yrittääkään jousen kera asentaa,se on nimittäin mentävä mieluusti aika sutjakasti heti siinä vaiheessa kun jousikin punnaa.
Nuo 4 tappien lukkoprikkojen ja sen päälle tulevan päätylevyn väli on ahdas edes ihan ykkösluokan suoralle päätypeltille jousetta,saati vähän jo kiemuraiselle...
Iso hammasratas oli tässä lukituslevyllä varmistettu,siis tavallaan leveän ohuen taustaprikan 1 sivu taivutettu tuon hammasrattaan keskimutterin kantin päälle.
mikäli taasen tarkoitin tätä kytkinkopan keskimutteria niin siinä ei ollut mitään lukitusta vaikka olisi aiheellista koska tässä mutteri oli siis käytännössä irti koska siinä ei ollut enää kierteitä,kunhan pyöri mukana akselin päässä.
Tarkoitus on asentaa tämä sama kytkin takaisin ,vaikuttaa ihan ok kunnoltaan ja tuossa romumoottorissakin näyttää jotain kytkimestä jäljellä,toisaalta uusi kytkinkään,siis tuo koko paketti ,ei ole mahottoman kallis ja löytyy Ebaysta n 40e postikuluineen.
Uskon että pikkasen sovittelua ja tuunausta vaatinut vaikka käytännössä pitäisi olla vaihtokelpoisia osat suoraan,siihenhän me on totuttu mutta ainakaan luisti ei suoraan mennyt toiseen vastaavaan kaasuttimeen,siinä oli se puolen millin toleranssi nyt toiseen suuntaan ::)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Toukokuu 06, 2020, 17:41:09 ip
Todella harvoin tai oikeastaan ei koskaan, vika ole miehessä!


Vaan huonoissa työkaluissa, muissa härpäkkeissä, säässä, muijassa yms....lista on todella pitkä johon voi tukeutua  ;D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 08, 2020, 13:56:56 ip
Niinkuin me Juhan kanssa tuossa miehissä mietittiinkin,työkaluissa se vika on...kaikkea sitä valmistetaankin ..eukkokaan ei oikein ymmärrä ,huonot valot tallissa,polvi kipeä ja sääkin on poikkeuksetta väärä mutta kytkimen pääty on kumminkin nyt vihdoin kiinni uuden motonetin ulosvetäjän ja tuon entisen viritelmän alapää siihen asennettuna ja jos se nyt ei ihan heittämällä mennytkään niin meni kumminkin ja kytkin jopa toimiikin vielä mikä varsin positiivista.
Ainut ehkä maininnan arvoinen pikkujuttu sinänsä ettei se edelleenkään käy ilman ryyppyä ja lähtee yhtä huonosti käyntiin kun ennen remonttia mutta "kivahan" tuota purkaa ja kasata oli pikkasen kun vastustikin  ja vaihtaa osia muuten vaan kun semmoisia kerta ostettukin.... ::)
Täytyy istua loppupäivä pihalla ja juoda remonttikaljaa naapurien kiusaksi niin helpottaa,varmaan ovat vahingoniloisia kun ei toisen minimopo toimi >:(
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 09, 2020, 07:42:29 ap
Joko kohta alkaa olla se hetki,että teet
kaasarikokeilun?

Vaikkapa Bing-merkkisellä kaasarilla.. :laugh:

Vertailu saattaa kiinnostaa-samoin laitoksen toimivuus ennen ja jälkeen.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 09, 2020, 08:40:20 ap
Pöh,Eilisen kaljanjuonninkin pilasi vesisade eikä siellä tarjennut istua muutenkaan edes toppatakissa joten täytyypä ottaa Markun varteenotettava ehdotus seuraavaksi käsittelyyn,marssia talliin ja kokeilla jollain toisella mehumaijalla ,vaikkapa Bingillä,josko rupeaisi mopo keulimaan.Kiitos Markku :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 09, 2020, 08:52:52 ap
Moro!

Missä sitä vettä eilen satoi-meillä etelässä oli vallan pilvetöntä
liki koko päivän?

Juu-tuosta toisesta kaasarista nyt intoilen-kun on muutamasta
laitteesta kokemusta-etenkin jos on jokin erityinen kaasari
alkujaan-että ihan perusmallin ryypytettävällä kohokaasarilla ne
koneet kumminkin pelaa parhaiten.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 18, 2020, 15:22:11 ip
Tänään ei satanut joten ylös,ulos ja talliin josta minin työnsin ulos vaihdettuani siihen ensin toisen justiin samanlaisen itäystävän kaasuttimen kuin kiinnioleva ,molemmat puhdistettu samoin menetelmin,tuo aiemmiin kiinniollut pariinkin otteeseen.
Jonkinmoiset alkusäädöt vähän sinnepäin kuin aiemminkin, bensahana auki sekä yliryypytys &ryyppyvipu alas.
Ensimmäisellä polkaisulla käyntiin toki sammuen...wau.. mutta pikkasen uutta ryyppyä niin jäikin käyntiin,käy ryyppyvipu ylhällä ilman kaasulla avittamista kunhan lämmennyt sekä vetääkin kuin..hmmm...tornado lippalakin lentäessä päästä kiihdyttäessä silmät pullistuen ja vettä valuen valtavien G voimien(tai vastatuulen) myötä
, kisakone ottaa oikein hyvin kierroksiakin.
Taas kerran kierroksen-puolentoista-kahden hienosäätöä vaihdevaijerista eestaas,on todella tarkka näköjään että molemmat pykälät löytyy ja pysyykin päällä,pikkasen enempi kun kiertää niin toinen pykälä katoaa,pomppii tai rutisee.
Nythän tämä kuulkaa rupeaa toimimaan=vaikeuksien kauttako voittoon ,toivottavasti,suuri kiitos kuuluu kyllä Juhalle neuvoista eli tässä saattaa olla nyt se valtakunnan toinen toimiva Mini.
Jännä juttu tuo kaasutin,niissä on eroja..ööh,käsintehtyjä yksilöitä kun ovat... ja löytyy tallista nyt kaiken varalta Markun neuvosta myös uusi tavallinenkin kaasutin(ei vaan nuuka malttanut ostaa uutta Bingiä vaan tietty kiinalaisen halppiksen) joka mistälie merkkikaasarista kopio ja  jossa kiinnitys oikeanmoinen,käsiryyppy jossa ilmaläppää saa "portaattomasti"säätää vivusta ja ne normaalit seos kuin tyhjäkäyntiruuvi.
Mitäs seuraavana:   Takalampulle ei tule valoa joka tutkittava,jarrut säädettävä,satulan päällisen repsottavia saumoja korjattava ym pientä ja sittenhän se on luonnollisesti purettava.
Jaa miksikö:Vihreää sekä valkoista uusi kerros pintaan että tulee hieno,nuo pienet kolhut ja nirhaumat tankissa sekä rungossa ei  vaan puusilmää miellytä ja onpahan kivaa pientä puuhastelua ruiskutella ja hätistää kärpäsiä istumasta tuoreelle maalipinnalle...
Hyvällä säkällä siis pääsee ruiskimaan monta kertaa uusiksi ;D 
Motobecane 3800 alias Velosolex lähti Perjantaina uuteen kotiin ,siitä jäi hyvät muistot ja kokemukset huippulaitteena ei niin tiukkapipoiseen harrastamiseen ja tyyliltään Woodstockin kukkaiskesään.
Tuossa kuva kiinasta tulleesta kiinalaisesta koronakaasuttimesta ja itäapinoiden kuninkaasta.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Juha Ollila - Toukokuu 19, 2020, 21:43:52 ip
No nii  :)


Hienoa, että toimii. Olemme uranuurtajia tällä saralla  :)


Tuli tuossa mieleen yks heppu, joka oli YouTubesta löytänyt meidän koeajovideon. Otti sähköpostilla yhteyttä, että alanko laittamaan hänelle tuollaisen vihreärunkoisen kilpipeliksi. Laittoi kuvia kamppeestaan jonka rovi oli suurinpiirtein rännin alla kaatosateessa ja moottori valmiiksi purettuna pahvilaatikossa  ;D  Ei oikein ottanut tuulta purjeeseen minun suunnalta, vaikka kyseinen jannu ois sen tuonutkin Hämeenlinnasta, tänne Oulun kupeeseen Muhokselle.


Rauha tuon Rigan sielulle  8)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 20, 2020, 16:28:07 ip
Todellisia uranuurtajia kerrassaan :laugh:


Aurinkoinen päivä innosti jatkamaan tänäänkin moponruuvausta kunhan ensin kaahailin testimielessä pikkasen uutuudenviehätyksestä tukka hulmuten  ja perustellusti vaihdevaijerin hienosäädön vuoksi kaasuttimenkin säätöjä hakien.
Sitten perehdyttiin takavalomurheeseen.
Takavalo auki ja tutkimaan lamppua,liittimiä sekä johtoja yleis-silmäilyn kera mutta ei siellä mitään vikaa löytynyt vieläkään,lamput on ehjät erikseen irti testaillen ja mittarilla mitaten johtokin on kunnossa valokatkaisimeen asti,eli....
valokatkaisin auki ,puhdistelemaan ja tuumimaan.
Kone käyntiin jotta näkee mihin nastoihin tulee sähköä missäkin katkaisimen asennossa ja lopputulemana kaikkiin muihin nastoihin tulee jossain asennossa voltteja paitsi tuohon takavaloon menevään nastaan.
Valokatkaisin tehokäsittelyyn ja tutkimaan sen alapuolta mihin johdot tulee kunnolla vanhanaikaisesti ruuvikiinnityksin eikä kytkin muutenkaan edusta kertakäyttökulttuuria joten purkasin tuon valintavivunkin
jossa on nasta joka seilaa noiden vastapiikien välissä sekä nastan alapäässä pieni jousi joka vastaa toisesta päästään tuohon tappiin mistä tuo valintavipu keskeltä kiinni siihen painettuna.
Kunnollinen puhdistus nastalle,ruosteiselle jouselle ja ohutta voitelua,irrottelin johtoja katkaisimen alapuolelta ja putsailun jälkeen pistin takaisin yksitellen omiin reikiinsä.
Eikun testaamaan.
Moskovasta lähetettiin päivitys onnistuneesti ja nyt takavalon nastaankin tuli sähköä antaen sitä myös polttimolle takana.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Jussi Eskola - Toukokuu 25, 2020, 14:51:03 ip
Ostin Stella nimellä kulkevan mopedin, jonka matkamittarista löytyy vaivaiset 41km.Jos tuon haluaisi kilpiin, niin pitäisi varmaan selvittää vuosimalli? Ulkonäön perusteella ajattelin että voisi olla 94-97 vuosilta ja koneen perusteella Latvian tuotantoa. Kertooko etuhaarukan ruosteisesta kilvestä esiin hinkattu numero 04090 mitään?
Lisäksi pitäisi löytää etuvalo tuohon, muita osapuutteita tuossa ei sitten olekaan. Mistä kannattaisi kysellä?


[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Toukokuu 25, 2020, 18:34:08 ip
Onkos tuo nyt se "jaavan moottorinen"?
Vaihdevipu ainakin näyttää hauraalta, kun on tuolta silmästä antautunut.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Toukokuu 25, 2020, 19:17:57 ip
Onnea uudelle omistajalle uuteen kotiin :laugh: 
kovia on kilometrit olleet tuossakin,vielä ankarampia kuin minin 144km...
Ei oo Jawamoottorinen ei,sama kone kuin tuossa Minissä ja tuo on pikkasen uudempi versio V-50:stä,V- 501 jalkavaihteella mutta käytännössä sama moottori pikkueroin.
Se Jawamoottorinen tuli ihan viimeisinä aikoina ennenkuin koko järjestelmä luhistui,oli Babettan kone ja ikään nähnytkään moista minissä jossa moinen tuli myös korvaajaksi, mutta stellasta löytyy netistä kuvia moisella koneella ja tehty Riga,Jawa kuin Romet Stellana eri itäblokin maissa eli valmistusmaina NL-Tsekkoslovakia-Unkari,muitakin löytynee.
Mikä tuo on etunimeltään noista selviää tyyppikilvestä ellei siinä jossain lue muuten teipattuna tms mutta valitse noista vaihtoehdoista,sama laite kyseessä.
Rekisteriin toki saa,tulostat+täytät sen paperittoman ajoneuvon kaavakkeen Trafin sivuilta ja menet konttorille mopon kanssa ja rekisteröintikatsastavat sen joka ei tarkoita muuta kuin ottavat tiedot ylös,sillä selvä.
Tyyppikilpi on rupinen näköjään tuossakin  mutta kuulkaas tätä,tuossa minissä se oli pistetty väärinpäin alunperin eli takapuoli taivutettu etupuoleksi jo tehtaalla ja niitattu siihen,oisko ollut virvokkeilla osuutta asiaan tai motivaation puutteella mutta kun sen irrotti ja käänsi toisinpäin siinä oli jotain järkeäkin kun löytyi stanssauksille rivit joissa lukikin jotain ja numerotkin kääntyi oikeinpäin ns normaaleiksi tulkita.
Mikään ei viitannut että se olisi joskus irrotettu,taatusti tehdasniittaus jäljestä päätellen just kuin tuossa kuvassa katsella mutta toisaalta ehkä pääasia oli että kunhan kilpi tuli mukaan muiden osien kera,kääntäkööt ja kootkoot uusiksi ketä haittaa tai ellei oikein pelitä...
Tyyppikilpeä putsaat tai irrotat (niitä niittejä takaisinlaitoon löytyy...joo..tietty Ebaysta ellet popniitata halua,käy sekin toki jos vaan onnistuu todella ahtaan tilan vuoksi) niin siinä on ja näkyykin valmistusnumero ja lie vuosimallikin löytyy,ainakin minulla on stanssattu valmiin alun 19 .. jatkoksi 86, mutta jos ei ole niin ..krömh...puikot ei paljon maksa millä siihen sen lyö riville oikeaan tyhjään kohtaan sopivat numerot ja noita tyyppikilpiä löyty blancojakin netistä tee-se-itse miehille jos se puuttuu kokonaan tai haluaa muuten uusia.
Onko tyyppilvessä ryssänkirjaimia=NL . Tsekkoslovakia ja Unkari käyttivät ns normaalikirjaimia vinkkinä ellei muuta selvää enää saa ja näyttäisi kuvaa suurentaen löytyvän ainakin nro:2 yhden nollan yläpuolelta näin kaukaa katsoen.

Sinänsä tuo nyt huijaustakaan ole id,arvo tai verotusmielessä ja ainakin minua tämmöisissä tapauksissa vähän yllytettiinkin "omatoimisuuteen" ,kyse kumminkin vaan vanhasta arvottomasta moposta josta ei veroja kanneta eikä oletettavasti ikinä rekisteröity missään joten kukaan ei etsintäkuuluttanutkaan runkonumeroa eli paljon hyvää EU puolelta saatu edes tässä asiassa,ennenvanhaan ei taatusti ikinä kilpiin, ei piruuttaankaan jos vaan sai estettyä pikkasenkin epäselvyyksien vuoksi niin se vaihtoehto otettiin muita harkitsemattakaan.
Minin murheet on hyvin 1-1 tuon Stellankin murheita,teknisesti samoja pitkälti eli pysyttele palstalla ;)  jos kysyttävää,Juha ainakin tietää jos ei muut...
Ebay.de ja sinne Jawa stella niin löytyy mm etulyhty(19,90e) muiden purkuosien ohella samalta myyjältä.
Uusien osien osoitteita tässä ketjussa tulikin jo aiemmin mistä tilannut miniin,samat lähteet stellalle.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Kesäkuu 26, 2020, 16:14:06 ip
Kesäinen hellepäivitys itärintamalta jossa minin penkki ollut ammattilaisten huomassa ja operaatiossa pehmustemateriaali persuksen alle uusittu&mammutinnahkainen tyylikäs alkuperäisverhoilu käytetty uudelleen pikku palkeet korjattuina näkymättämiin ja uusin valkoisin reunatikkauksin uuden reunanauhan kera .Penkin alapuolikin tehty kuin tehtaalla vanhoja kiinnikkeitä käyttäen jotka onneksi olivat tallella ja säilyneet hyväkuntoisena.Pikkasen puunausta voi toki tuonne alapuolelle tehdä tai maalata,se ei kylläkään näy mutta siistitään sekin toki katseenkestäväksi.Lopputulos ei juuri uudesta eroa,hieno tuli ja halvalla kun vertaa mitähän olisi omin pikku kätösin tullut väärillä aineilla,vehkeillä ja menetelmillä tullut tekaistua...


Muuten mopo kuulkaa toimii,lähes laakista käyntiin kunhan ryypyttää kunnolla ja vaatii vaan ajoa jossa tarpeelliset pikkusäätelyt ,kiristelyt ja kolistelut tulee ilmi tai millaisia oikkuja mahd ilmenee.
Huomiota tämä ainakin kerää kuin puolipukeinen naisihminen pyöräilisi vai onko kenties lihavat miehet liian pienissä t-paidoissaan nyt pop mutta kuitenkin ja parkissa jopa mopopojat ihmettelee moista joka ei ole manki eikä peeveekään vaan mikä ja siis mistä?


[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Lokakuu 01, 2020, 07:08:41 ap
Moi!


Uusi foorumilla ja juuri Minin takia pakkohan oli liittyä  8)


Mahtavaa että tähän topicciin on saatu mielestäni oleelliset tiedot jälkipolville! Ja kahvitkin meinas olla rinnuksilla pariin kertaan ku eilen tätä illalla luin kokonaan läpi  ;D


Noniin itse asiaan: siskon appiukon mökiltä tuli Mini pelastettua noin kk sitten, pusikosta ruostumasta  :o Appiukko tarinoi pitkät pätkät siitä kuinka Mini oli hänen nuoruuden menopeli ja märkä uni nuilla korkeilla stongilla ja vähintääkin huomiota herättävällä ulkonäöllä, ja kuinka sillä on painettu pitkin maita ja mantuja etelä-suomessa. Viimeksi käytetty mukamas 6 vuotta sitten. No nyt oli ulkonäkö päässyt repsottamaan mutta vielä pelastettavissa. Ei kun kyytiin ja talliin "entisöitäväksi".


Mahtavan erikoinen peli jota en ikinä missään aiemmin ollut nähnyt. Ja kiinnosti meidän mopoikäisiä poikia myöskin, jo ihan sen takia että näkee millaista tekniikkaa ollut siihen aikaan. No tästä sitten naureskeltiin, että he tuskin piparia tällä saisi mutta meidän ikäiset voisi jo saadakin  8) :angel:


No nyt ensi käynnistelyt tehty, primeri nappula kaasarissa vuotaa läpi (onkohan siinä jokin tiiviste?), putki tosiaan race äänillä ja tuo vaihteenvaihtajan säätö tehtävä (ei mene vapaalle tällä hetkellä). Mahtavaa kun ohjeet löytyi täältä. Ja miten saisin takajarrurummun auki kun on totaalisen jumissa, pyörä ei pyöri?


Jatketaan tutkimista...
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 01, 2020, 13:46:57 ip
Piparia tällä?  Perhana,ei oo tullut mieleenkään tämä asia testata omallani,täytyypä testata kun maailma taas aukenee eikä sitten kovin vanhaa tavaraa ,kiitos,,tulihan tuota nuorempana harrastettua,siis silloinkun naiset vielä kuolasi tyystin toisen maan tuotteita kun nykyään ja nelipyörärintamalla kuski sai paljon anteeksi oli millainen hamppi tahansa,moottoripyöräpuolella valmistusmaalla taasen niin väliä ollut,kuskilla enempikin..

Onnea uudelle hankinnalle,MINI on mielenkiintoinen laite,kohtuu harvinainenkin ja kuten tulet huomaamaan on tukevasti tehty,aika ajatuksellakin ja omaa mielenkiintoisia näkemyksiä kaikinpuolin niillä rahkeilla mitä oli käytössä.
Onko tukevuus sitten kestävyyden ja vanhanaikaisen laadun tae,en tiedä mutta korjataan jos/kun menee rikki niinkuin muunkin maalaiset tuotteet tarvittaessa.On muuten aika monet virolaisen ja venäläisen unelmapeli yhäkin nyt aikuisensa mitä heitä täällä suomettuneena nähnyt ja tulleet juttuihin nähdessään minut kauppareissuilla tämmöisellä.
Ei kuulemma saanut nuorena,ei mitään mahdollisuuksia. Ne myytiin aikuisille hyötykäyttöön eikä näitä tehty kovinkaan valtavasti eikä hupivehkeeksi alunperin ollenkaan.

Näyttää tuosta takaviistokuvasta olevan hyvin samanmoinen kuin tää mun ,kanttilamppuisensa ehkä pikkasen uudempi,tyyppikilvestä selviää vuosimalli tarkemmin,jos kilpi paikoillaan ja ellei niin niitäkin saa uusia blancoja netistä...jos..hmm.. tarvis ::) 

Tämä mun toimii nyt aika hyvin..kop kop..ja tullut aikalailla ajeltua tänä kesänä ollen varsinainen hymyntuoja ihmisten kasvoille.
Viimeisin ongelma oli takarenkaan sisuskumin puhkeaminen ja sekin ihan omaa tyhm..eikun saamattomuutta,venttiili nimittäin ollut todella vinossa asennosta vanteenreiästä koko sen ajan mitä minulla ollut mutta ilmoja on pidellyt..nyt oli pakko perehtyä vaikkakin ulkorengas on todella jäykkä eli oisi voinut ajella ilmattakin mutta niin on kuulkaas sisärengaskin tuhtia tavaraa!
Tönärillä mitaten n3mm paksua kumia joka haiseekin kumille ja tuntuu siltä miltä kumituotteet aikoinaan tuntui!
Continentalin (made in kiina)kumi tilalle motonetista olikin ainakin puolet ohuempaa mitälie muoviseosta...
Venttiili oli siis repeytynyt irti juurestaan valtaisten kiihtyvyysvoimien ja jarruttelujen avittamana viimein n35v jälkeen asennuksesta vaikka itse kumimateriaali oli kuin uutta vielä kaikinpuolin.
Kuminvaihto suoritetaan siis vanne halkaisemalla ja todella helppo+älykäs idea ,ulkokumi yhä muuten todella hyvässä kunnossa vailla halkeamia.

Kun otat takarenkaan irti niin näet miten siitä sen jarrupuolenkin saa auki ,lienee kengät jumittuneet rumpuun kiinni tms,mutta se aukeaa nätisti vetäen kun saa pöydälle ja pikkasen nitkuttelee.Kaasutin on mielenkiintoinen ja jos tarvii niin minulla on pari ylimääräistäkin. Rakenne poikkeaa normaalista aikatavoin ajatusmaailmaltaan+luistiohjattuna .
Hyvin se kylläkin toimii moinen keksintö kunhan vaihdoin takkuavan yksilön toiseen niin heti kävi ryypyttä kuten pitääkin(vihdoin) ja reagoi säätöihin.
Oisko ollut ilmavaivoja=kansivuotoa tai tukossa jostain sisältä tms, vaikka moneen otteeseen istuin ,pähkin ja rassasin iltoja sen ongelmayksilön anatomiaa tutkien niin en älynnyt mikä mättäsi.
Tyhmänä vaihdoin kampiakselin tiivisteet kun oireet oli sitäsorttia...ilmeisesti turhaan mutta tulipahan haavoja ja menetettyä järki kytkimen kanssa,varsinkin kasausvaiheessa kuten lienet lukenutkin tarinaa.
Moottorin luonne on kierroskone,vääntöä vähempi joten vaihteita 1 enempi on ollut varmaan monen MINIstin toivelistalla.
Vain 2v+hitaasti vaihtavalla vaihdesysteemillä ja teholtaan+ratastukseltaan nyt  vakiomopona yhtälö on vähän ontuva,varsinkin kun aikuinen plösö päällä taakkana mutta kyllä tällä pärjää kunhan vauhtiin saa niin mittarin mukaan 50kmh jopa minä päällä.
Mitä lie oikeasti mutta tarpeeksi kovaa vakiomopoksi ja on muuten hyvä,leppoisa ajaa koska ajoasento on normaali ja penkkiä voi säätää ettei tarvi ajaa apinatyyliin ellei halua.
Jarrut on hyvät,etujarrulla vetää lukkoon kuin takajarrukin ihan kelpo.
Kytkin osoittautunut melkoisen on-off tyyliseksi.

Vaihteensiirto on vähemmän hyvin ideoitu käytännön osalta vaikka teoriassa toimiva ja yksinkertainen.Mikäli se vaijerin käyttämä klipare vaihteistoon olisi rakennettu koneen päälle eteen-taakse liikkuvaksi niin olisi helpompi säätää ja toimivampi. Jonkinmoinen kompromissi löydettävä että löytyy kaikki pykälät+vapaa,siis rakenteen hyväksyen millä se maailmalle lähtenyt mutta toki sitä voi yrittää parantaa siellä koneen päässä olevaa ongelmakohtaa kehitellen.
Kyllä sen toimimaan saa kohtuudella noinkin mutta vaatii vähän aikaa,hermoja tai tupakkia kartongin (kuka polttaakin)ja mitä tuota mun irtomoottoria olen tutkinut niin siinä moottorissa oleva "nasta"tulee reilusti ulommas esiin ja omaa paljonkin isomman liikeradan sitämyöden kuin tässä kiinni olevassa moottorissa eli yksilöerojakin on.
Sen siis saisi toimimaan helpommin ja vähemmän hifistellen kuin tämän kiinniolevan jossa "nastan"liike sisään-ulos on lyhyt ja tarttee kovasti päreitä että menee 1 kunnolla ja 2:nenkin eikä vaan jompikumpi
ja että ne pysyykin pomppimatta,on meinaan millimetritouhua vaikka systeemi muuten vähän kolho mutta yksinkertainen toki.
Tämä viimeinen kohta on siinä ja siinä yhäkin,varsinkin kylmänä mutta eri öljyilläkin pikkasen voi kikkailla ja kokeilla auttaako säätelyn ohella.
Tuo V-501 olikin parannus muuten samaan moottoriin jalkavaihteisena mutta sinullakin näköjään käsivaihteinen versio.
Onko moottori tai koko mopo niin huono+laaduton kuin naureskellaan,en tiedä,minä tykkään ja korjaa jos hajoaa,niin kait se menee muissakin harrastepeleissä?
Onnea matkaan,kysy jos tulee jotain,joko minulta tai vielä moninverroin pätevämmältä Juhalta jolta minäkin kyselin että alkuun edes pääsin minimaailmaan sisään.
Paljon harvinaisempi kuin monet muut minimopot ja siksi harrasteena oiva peli,eii oo kaikilla  muilla ;)  Rahallinen arvo romuraudan arvo ,kääntymään päin kylläkin ja hyvä niin niin ehkä edes silloin muutama säästyy kun ei ihan ilmaisia.
Hevosmiesten stt mukaan ehjimmät myynnissä olevat MINI:t lähteneet herkästi kotikonnuilleen,varsinkin Viroon päätyen.


Löytyskö muuten keltään palstalaiselta tuommoista etutelinettä kuin Arin mopossa,sama kuin stellassakin ,tahtoo kans..?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Lokakuu 01, 2020, 17:42:09 ip
Kiitokset Petri nopeasta vastauksesta!


Tästä viisastuneena suoraan hommiin, eki takarenkaan irroitus, kumin korjaus ja jarrun hifistely. Tässäkin siis venttiili vinossa ja takakumi vuotaa.


Tietäisikö joku siitä primerista? Vuotaa kuin seula, joten pitäisi korjata ennen suurempia testejä. Kaasarin purin jo kerran, oli aivan tukossa, tankin korkki vuotanut vedet sisään ja sitä myöten putsasin kaiken yläkertaa myöden...


Toinen kysymys, mitä öljyä näihin pitäisi käyttää?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 01, 2020, 18:35:48 ip
Eipä kestä,kuuluu palstan palveluun ;)
Tarkoitatko primerilla siis sitä ryypytysnappia kohokammion päällä ja sekö vuotaa sormille vai tulvittaa muutenkiko yli?
Ainakin siinä kannen alla on tiiviste mutta olikohan siinä ryyppynamikan alla,tarttee käydä katsomassa , kerron kohta ja kuvan kera.
Kun nyt purkuhommiin ryhdyt kummiskin sen jarrun kanssa niin muutamalla pultilla vanne kasassa ,ne irti niin siinähän se levällään senkummmmin vääntämättä kuten perinteisesti tarviisi tehdä.
Mikäli venttiilin saat pelastettua niin pikkureikähän kannattaa paikata kun näin hyvää paksua tavaraa oleva sisuskumi joka oletettavasti yhä orkkis ja hapertumaton,ehkä?
Ellei niin oisko tuo jotain 15e maksanut motonetissä ihkauusi ellei paikkausvehkeitäkään hyllyssä,semmoinen vaahto toki voi paikata ja helppoa mutta tarvii sun se venttiili kumminkin suoristaa purkaen ensin ennen suihkuttelua.
Kaasarin saa ehkä purkaa montakin kertaa,meneepähän kohta silmät kiinni ja nopsaan kunhan rakenne selviää,ihan hyvä kaasari kumminkin ja niitä näkyy löytyvän uusiakin Ebayssa.
Nuo tankkijutut pikkasen kinkkisiä,niistä ei oikein neuvojaksi mutta osaajia kohta ilmaantunee ja neuvovat sillä saralla.
Mitähän öljyjä mulla on ollut...ensin oli jotain tavallista mineraalia harrasteauton kannusta puolikuivaan vaihteistoon että sai edes testata .
Sivuposkea tuli kohtuutiheään availtua joten öljytkin vaihtui senmyötä ja hyvä tietty niin,mitälie mönjää oli ikivanhat öljynjämät kerryttäneet sinne vaatien putsausta rätilläkin.
Tuli kokeiltua harrasteauton öljyvalikoimasta automaattiöljyä kun aattelin josko olisi liukasta ja vähäkitkaista.
Hienosti valui tiivisteen välistä  ja roiskevoitelu...ei hyvä idea.
Nyt mulla on 10w-40 mineraalia ,pysyy sisällä,toimii ihan ok ja koska kannunpohjallisen jämät löytyi tallista.
Tokko tuo niin tarkka on sortista kunhan siellä vain tarpeeksi on sitä öljyä.
Isosta reiästä päältä sisään polkimen tienoilta ja sivussa siinä alempana kupukantainen tavallinen ruuvi irti,mopo suoraan ja kaadat ööliä kunnes aukosta rupeaa tulemaan ulos niin se on siinä ja korkit kiinni nopsaan.

Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 01, 2020, 19:39:30 ip
Kyseessä ilmeisesti just eikä melkein tämmöinen mehumaija?
Kipaisin hakemassa tallista ja raivasin pitsiliinan sivuun köökin pöydältä vaikka vähän jäätävästi katsottiinkin ,pikkasen tärkeämpi asia kyseessä nyt.  Eipä tästä yhtäkkiä mitään tiivistettä ryyppynupista löydy erikseen,ehkä tuolla nupin sisällä jos se kampeaa irti?
Oletan vanhuuden tuomalla viisaudella..pöh...näitten kanssa värkänneeni nyt kohta vuoden että se vaan valuttaa ryyppynamskan kautta ylitulvivan bensan,niin se tekee mullakin pikkasen ryypyttäessä pitkään että tulvittaa(muuten se ei käynnisty)mutta voi toki tulvittaa jumittavan kohonongelman tms vuoksi jos tavaraa tulee ulos muutenkin kuin namiskaa painaessa?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Lokakuu 01, 2020, 21:26:35 ip
Onko kaasari vielä auki pitsiliinalla? Voitko ottaa kohon läpyskästä sivusta päin kuvan ni saisin jonkinlaisen referenssin säätämistä varten... Auki se pitää vielä ottaa koska puolet bensasta valuu tonttiin...


Ja tämän päivän tulos: väkivalloin joutu takajarrun purkaa. Kengät täysin ruostunu pesään kiinni: lämpöä, irroitusöljyä, ruuvimeisseleitä, vasarointia...  ::) [size=78%] no irti lähti, ei kovinkaan tavanomaisesti [/size] :-[


Ja pahasti sait kirpun asetettua takaraivolle. Laakereista ja tivareista mitat, uusia hommaamaan. No pitihän se takavanne purkaakin... ei olis pitäny. Pieni vuoto, koska sisäkumi oli jätetty vannepuolikkaiden väliin, ei se maanantaisin varmaan venäläisiltä vaan onnistu  :laugh:  no nyt tarvii sit uuden sisäkumin... ja ulkokumin, koska ihan halkeilluthan tuo on... ja jarrukengät jotka palasina... ja sokan joka poikki... eli ei ajeta vielä tänään ei... joten vanteen hiekkapuhalluskin olisi nyt hyvä tehdä samalla... lumipalloefekti valmis  :P
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Lokakuu 01, 2020, 21:37:58 ip
Kuvamateriaalia asiaan liittyen.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Johan Kosunen - Lokakuu 01, 2020, 22:22:17 ip
Huutonetissä on siistin oloinen Riga myynnissä 200€ löhtöhintaan.
Ajamaton?? Katsokaapa, kapulalla en saa linkkiä laitettua.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 02, 2020, 09:09:28 ap
Semmoista se on kun innostuu ja purkaminenhan sujuu rattoisasti laite kuin laite,se kokoaminen onkin osoittautunut kovin vaikeaksi usein vaikka ihan samat osat kuin purkaessa...merkillistä.
Tässä tapauksessa ei niin käyne,liikuvia osia ei ole montaa eikä ne sovi väärinpäin.
Juu,tutulta näyttää näkymät ja herkästi se sisäkumi jää sinne vannepuolikkaiden väliin vaikka terävät olisi jääneet ottamattakin työmaalla,
Kengät siis oli jumittuneet,varmaan päässyt vesi sisään seisoessaan tai kosteus tehnyt tekosensa?
Laakereista ym löytyy varmaan länsiversiot itäveljistä lähimmästä "rautakaupasta"(motonet,biltema tai joku ihan oikea laakerikauppa),en ole mitannut ,mutta oisko ihan normaalikokoista ja kohtuuhintaista vakiotavaraa?
Tämmöistäkö kaipasit?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 02, 2020, 09:25:07 ap
Huutonetissä oleva aparaatti on Riga 13 ja vuosimalli ei todellakaan ole 50,60 eikä 70 luvultakaan vaan 80 luvun loppupuoliskolta-viimeisiin n1990 valmistuneisiin.
Etulampun muoto+muovisuus paljastaa tämän vaikka muuten laite ei pahemmin muuttunut tai ns kehittynyt valmistusaikanaan.
Moottori säilyi samannäköisenä ja kehitysversioita KoD sta tuli useakin vuosikymmenien aikana joissa tuossa lienee KoD 8E  eli viimeinen jossa jo virran ulosotto valoille ja 12v. Kuka palstaa lukenut,muistanee miten tämmöisen kanssa taivalsin "teknistä valovoimaa idästä" otsikon alla  ja voisi sanoa että tuommoisesta jäi kipinä joka siirtynyt tähän MINI.iin mutta pikkasen harmittaa tuon myynti aikoinaan mutta valmiiksi sain,hieno tuli ja museotarkistettuna lähti hyvään kotiin alan harrastajan mopokokoelmaan.
Saattaisin vaikka moisen vielä hommatakkin...jopa tuon jos ois vähän lähempänä ja hinta pysyy järkevänä vaan eipä tuossa pahemmin ruuvamista olisi enempi valmis laite ja todellakin löytö joka lähtee..niin..Viroon.
Tuolla oli kiva ajella,se on todella yksinkertainen ja mielenkiintoinen kulkupeli  sekä legenda jo mainitussa Virossa jossa noita viritetään ja ajetaan tosissaan kilpaakin!
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Lokakuu 03, 2020, 09:06:34 ap
Petri juu tuo kuva hyvä.


Ja lapasestahan tää laittaminen lähtee väkisin  ;)  On tää vaan niin mukavan yksinkertaista tekniikkaa!


No nyt sitten pyhitettävä pojan derbille tämä vkloppu. Paljon mielummin idän ihmettä laittelis ku tossa derbissä taas on ihan liikaa turhia osia!
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Lokakuu 14, 2020, 19:03:05 ip
Mikä on MINImiehen joulu-uni?  No,tietty löytää lähistöltä kolme laatikollista venäläisten mopojen osia,tässä tapauksessa juurikin MINI:n kuin Stellankin tavaraa.

Kasan kruunasi nyt vihdoinkin se etutavarateline MINI:in ja peräti 3 kpl todella hyväkuntoisia orkkisvaimentimia peräosineen joita onkin etsitty hartaasti ulkomaita myöden netitse,nyt  löytyi ihan yllättäen koko läjä.
Ikävää että aivan ilmeisen vähänajettuja Stelloja ja MINI mopoja pilkottu tälleen ,missähän ne loput jämät lie?
Myyjä ei tiennyt sanoa näiden historiasta senkummemmin,oli tullut isomman mp+mopo-osakasan mukana aikoinaan jonkun romulaanin tyhjäysessä.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Marraskuu 19, 2020, 14:36:49 ip
Mitäpä tehdä kun ulkona sataa vesiräntää ja pimeä kuin mörön pers...ssä eikä huvita ainakaan mitään yleishyödyllistä tai "järkevää" mitä normaalit aikamiehet tekee ?
Sitähän voi mennä talliin ruuvaamaan mopoa! :P


Pitkästä aikaa askartelemaan ja onhan näitä päristimiä täällä,jokaisessa aina jotain värkättävää ja ellei muka niin on unohtunut puolet jotka palautuu mieleen kunhan hetken katselee,tutkii tai haistelee mutta kohtuudella,ei näistä virheettömiä tarvi tulla.


Minin kolmesta hyväkuntoisesta orkkisvaimentimesta mitkä tuli tuon osakasan mukana taannoin valitsin parhaimman ja nyt se on siinä,just semmoinen kuin pitääkin peräosaa myöden.
Etutavarateline paikoillaan,tämä on kahdesta stella/mini vaihtoehdosta mitä oli tarjolla se kiinteä malli(ja tuli myös siinä osasatsissa) johon miljoonalaatikosta etsin sopivat kiinnitysruuvit ajan mopon+ henkeen ja kun kiinnikkeetkin oli mopossa valmiina niin siihenhän tuo istui kuin tehty eikä minusta hullumman näköinen koristus ollenkaan,orkkislisävaruste ja voihan siinä jotain kuskatakkin kunhan semmoisen kuminarun pyöräyttää telineeseen jotta tavarat pysyy mukana.
Bensahana vaihtui uuteen samanmoiseen joka ei ole ruosteessa,ei näköjään vuodakkaan ja omaa sihdinkin siinä imuosassa tankin sisällä.

Oikeastaan tämä ei vaadi enää kuin kiilto-osien puunausta,valkoisten osien maalauksen(tankki,takalokari+vanteet),vihreät menee kait pikku fiksaamisella kun löytää tarpeeksi samansävyisen maalin .Maalihommat ei onnistu mulla talvella mutta keväällä sitten . Takarattaan keskitys=ketjukireys vaihtelee liikaa mutta muutenhan tuo toimii kaikinpuolin.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Marraskuu 19, 2020, 14:55:31 ip
Noni, hyvältä näyttää!


Itsellä aika mennyt muissa hommissa, derbiä kevaria audia jne...


Nyt pitäisi tänään toinen puoli takavanteesta hinkata ja maalia päälle niin saisi tuotakin edistettyä.


Pakko kysyä myisitkö osia? Vähintään jarrukengät tarvitsen jostain...
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Marraskuu 19, 2020, 15:02:46 ip
Onko sulla mittaa antaa niistä kengistä? En ulkoa muista millaiset kooltaan tossa MINI:ssä oli mitoiltaan ja niitä saa purkamatta mitattua mutta tuossa osakasassa tuli yksi pienempi käytetty rumpu kenkineen ja  samanmoiset irtokengät mutta onko ne stellasta/ministä(samanmoiset) vai jostain muusta itämoposta ,vaikkapa jostain vanhemmasta Riga mallista mistä tuli muutama tankkikin tai kuuluuko ne ollenkaan itämopoon??
Näkyy tuossa kuvassa aiemmin missä tankkeja,penkkejä ym .Voi olla liian pienet MINI.iin noin silmämääräisesti?


Osapuolesta kun tuli puhe niin pisti silmään torista :Riga v50 mopo, nimikkeellä myytävä projekti tai osakasa Säkylässä,peräti 90 rupl..eikun euroa!
Ei tuo MINI kyllä ole mun mielestä mutta jos tuota Riga nimellä myydään niin oisko tuo Jawa Stellan kaima alias ja nimeltään täällä harvinaisempi Riga Stella mutta ihan hyvän näköinen lähtökohta hintaansa oli nyt kumpi oli kun sama mopo kyseessä,peräti näköjään sisällä säilöttykin ja kyllä tosta pelin tekee ellei Miniin/Stellaan varaosiksi raaski laittaa,miten vaan,mutta toivottavasti ei päädy hetikohta hyötykäyttöasemalle ellei kukaan huoli.
Jos ois lähempänä niin hakisin jemmaan,tuossa on yhteneväistä Mini osaakin paljon.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Tammikuu 25, 2021, 18:33:42 ip
Noni, jarrukenkien mitat: leveys noin 60mm, korkeus noin 112mm. Löytyskö? Kjvassa olevan alaosasta puuttuu pala...
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 25, 2021, 19:10:18 ip
Pitkästä aikaa päivää! Kävin tallissa kaivamassa ja ainut oli tämä eturumpu jossa kengätkin kiinni,siis tuo mikä tuossa yhdessä aiemmassa kuvassa osakasassa näkyykin.Ei oo valitettavasti passeli,tiedä mistä rautaesiripun
raaserista tämä lienee sitten mutta ei ministä tai stellasta ainakaan...
Ne on just noi nätin väriset punertavan ruskeat joo ja tuollaisethan oli myös Riga 13:ssa  mikä ei helpota asiantilaa sielläpäässä ,ei nuo nyt ihan ohotanlokin veroisia
harvinaisuuksia ole suomessakaan mutta mistäs jonkun navetan takaa älyää mennä kysymään tai kaivelemaan mitä romuja löytyy vaan voihan toki kysellä täälläkin palstalaisilta.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Tammikuu 25, 2021, 22:43:29 ip
Ok, pitää etsiä.


Sain tänään kasattua viimeinkin minin taas. Meni taas tovi välissä osia odotellessa. Nyt vanteet ja tankki kokonaan puhtaaksi asti hinkattu ja maalattu uudelleen, kasattu uusilla kumeilla jne. Kyllä silmä lepää.  8) [size=78%]Paitsi nythän se vaatii koko rungon purkamista ja loppujen osien maalaamista kesään mennessä [/size] :P


Tosiaan kasauksen jälkeen taas tutkailemaan että mihinkähän jäätiin viimeksi. No silloin oli se takajarru jumissa ja nyt kun se avattu niin liikkuu, mutta kytkin ei irroita  :o  no pukki alle ja tokalla potkulla käyntiin ja vinhaan pyörii takagummi. Vaijerista kiristys tapissa, kytkintä kun painaa niin toista senttiä liikkuu vipu koneen alla, onkohan riittävästi. Onko jotain jippoja tämän suhteen?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 26, 2021, 06:29:54 ap
Hei!

Onko tuo sellainen jarruverme,mitä etsit,jossa jarruvipu on siis
sen kilven sisäpuolella?  Semmoinen löytyy multa...

Jarrurumpuun,jonka halkaisija on n. 120mm. Kengät 20mm leveät-
kilven halkaisija n. 123,5 mm..

Ja on nuo mitat aika hyvin samat kuin Arin kuvassa-justiinsa mittasin.

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Tammikuu 26, 2021, 09:56:11 ap
Hyvä Markku,hienoa ettei kaikkia romuja ole vielä tuhottu,tuossahan ne on ja kuin tarjottimella vissiinkin ruplatukkoon vaihdettavissa :police:
Muuten,maalailuun liityen niin just oikeanmoista reunanauhaa siihen bensatankin ympärille löytyy puuilosta rullatavarana,siitä kohtaa missä letkujakin kelalla.
Tankin MINI logot onkin hankalampi juttu jos tarvii uusia,moisia en missään nähnyt kaupatun mistä ne voisi jotenkin maksaakkin kotisohvalta.
Se kytkinvipu siellä koneen alla:koita ihan kädellä painaa liikeratansa pohjaan ja päästä takaisin,jos se vaijeri vetää nyt sen saman matkan niin toimii minkä toimii mutta tiedän että se on vähän hankala saada vaijerista kiristettyä,siksi orkkisvaijereissa on siinä keskellä vaijeria säätö,semmoinen kierrepala,jolla voi kiristää/löysätä vaijerin ollessa kiinni.Toki semmoisen voi tarvikkeenakin löytää tai tekaista,on käytetty ihan länsivehkeissäkin moisia.
Jos siinä siis semmoista vaijeria ei enää niin vaihtunut ns normaaliin.
Kytkin on muiden...hmm..alaväännöttömien kilpakoneiden tapaan on -off tyyppinen eikä mitään kultamitalilaatua jouhevuudessaan siis eikä häävisti irrota kunnossa ollessaankin eli herkästi ryömiikin vaihde päällä jos kytkinleikkejä harrastaa .Väännöstä,se parani muuten huomattavasti tuon alusta loppuun räpeltämättömän alkuperäisen vaimentimen löydyttyä,eli 2t ei  edelleenkään tykkää putken tyhjäämisestä....Ebaysta löytyy muuten ihkauusia kytkimiäkin"bolt on" Ukrainasta(36e+8e shipping).Ei siis kannata kytkintä tai päreitään polttaa loppujakin saati koplailla muuten jos pikkasenkin epäilyttää että kytkin loppu.
Ebay.de ja hakusanaksi Karpaty moped tai Karpaty. Sieltä tulee kaikenmoista Miniinkin sopivaa ja  Karpatyn(Karpathy tai Carpatian kirjoitusasujakin löytyy) osat pitkälti vaihtokelpoisia tekniikkapuolella Rigaan koska samaa tekniikkaa tietty ollut yhteiskäytössä mutta karpaasit oli normaaleja isopyöräisiä malleiltaan vissiiin kaikki?
Liekö montakaan Karpaasia suomessa?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Helmikuu 27, 2021, 16:09:30 ip
Noniin nyt kun plussakelit taas koittaa niin pääsee jatkamaan. Tänään kytkimen ihmettelyä ja vaihteiden säätämistä, sekä kaasarin kanssa pelailua.


Minkä verran ja mitä öljyä olette vaihteistolle käyttänyt?
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Helmikuu 27, 2021, 19:25:59 ip
Jep, alkaa selkenemään. Kytkin junnas, nyt kytkin säädetty ja vaihteet myös. Kaasari tiivistetty.


Mitkä tämän peruskaasarin ns perussäädöt on? Tunnin tässä yrittänyt käyntiin ja saattaa hörähtää mutta ei ehdi ruuvimeisselillä säätämään edes ennen ku sammuu.  :(
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 27, 2021, 20:17:02 ip
Siinäpä kysymys johon vastaisi kun osaisi mutta koska toinen ruuvi on tyhjäkäyntiruuvi pohjaanpäin käyntiä suurentaen niin se toinen seosruuvi on mulla jotain 2-3 välillä aukipäin pohjaamisesta pyöriteltynä, mutta kaasutinhan on oikeasti nerokas ja
kuten huomannut niin siinä ei paljonkaan yhtenäisyyttä ole länsimaisiin vastineisiinsa eikä sen paikalle ahtaasen rakoon ja omalaatusen kiinnityksen+reikävälinsä vuoksi Minissa helppo ole tilalle passelia korvaavaa edes laittaa vaikka haluaisikin.
Luistihjattuna hienon erikoinen tekele ,ainakin minun mielestä ja mielenkiintoinen rakenne ,vaatii perehtymistä+kokeilua ...koska ne viralliset säätöohjeet on salakielillä ja mystisin kirjaimin...nyt varmaan kannattaa tsekata ensiksi että se ryyppy toimii kunnolla ja laukee kaasusta poiskin!!,KÄYTÄT myös sitä koska muuten se EI lähde käyntiin ja kun ryyppyläpän käännät kylmäkäyynistysasentoon tarvii ryypyttää REILUSTI myös sitä ryyppynamiskaa painaen kunnes lorottaa alleen.

Et satu kaasuun!!(koska se ryyppy pomppaa päältä kaasusta heti)  ja sittenhän se hörähtääkin nätisti kunhan poljet ja joskus jopa aika nopsaankin jopa laakista, mutta jääkö heti käyntiin onkin toinen juttu =samat systeemit  uudelleen tulvittamista myöden kaasuun koskematta+ ryyppy päällä, niin jossainvaiheessa se kyllä jää pärisemään (tyhjäkäyntiä vähän reilusti,että se pysyy käynnissä omin avuin heti kaasutta )ja kannataa antaa lämmetä ryyppy päällä kohtuupitkään =taas kaasuun sattumatta.
Ainakin mun MINI tarvii ryyppyä tulvittaen puolilämpimänäkin niin se kait viittaa bensansaantimurheisiin joten oisko aihetta suurentaa pääsuutinta tms?
 Tutkitaan kun moottoritie rupeaa olemaan tarpeeksi kuuma 8)
Oot varmaan kaasarin putsannut,rassannut ja varmistanut ettei ilmavuotoja esim siitä kaasuvaijerin sisäänmenosta ja kaasuttimen kansi on suora eikä ylikiristetty kieroksi joka lähes tyyppivika ?
Kampuran tiivisteitähän hetikohta normaalisti joku kyselee ja ehdottaa kumminkin kun 2t ??   Tähän moinen operaatio oli turha,tulipahan tehtyä....
Tulpanvaihto,kokeile!!
Tässä oli semmoinen juttu että oikutteli oudoin tavoin näennäisesti hyvääkin kipinää antavalla tulpalla mutta kun vaihdoin kokeeksi toisen mopontulpan minkä löysin niin sillähän se toimi tyystin eritavoin.
Sytytysyksikön johtojen liittimet kunnolla kiinni+muut kipinäjohdot?
Onko sulla ilmanputsarissa suodatin vielä kelvollinen/kiinni ja tiiviit liitokset sekä äänenvaimennin tehdaskunnossa?
Joo,usko tai älä mutta tässä karkeamekaanisessa  neuvostolaitteessa oon huomannut että näilläkin on joku merkillinen merkitys kokonaisuuden toimivuuden kannalta .
Vaihteistossa on siis tällä hetkellä moottoripyörän jämäkannusta 10w-40 mineraalia,ei taatusti kovin tarkka mutta perusmineraalia ,atf myös loistava valinta mutta tahtoi tulla läpi tiivisteistä ja kovin kankea yksiasteinen taasen on...hmm...kankeaa vaihteiden vaihteluun kylmänä.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Ari Sarajärvi - Helmikuu 27, 2021, 21:36:33 ip
No sepä se, ei käy ei.  >:(


Tulppa on uusi ja hyvä kipinä tulee kyllä.
Kaasari on purettu ja putsattu pariin kertaan, aina tiivisteliimat lisäksi joten tuskin ilmavuotoja. Tänään vielä säädin kohoa kun ei edes vastannut neulan ollessa pohjassa, tällä reilu ylitulviminen väheni.


Ryyppy toimii ja pomppaa ylös jos kaasua kääntää. Kaikki mahdolliset ruuvin asennot käyty läpi ja vain hörähdys on paras lopputulos.


Ei ole ilmanputsaria vielä kun se puuttuu kokonaan, jostain pitäisi keksiä, liekö tässä syy?


Jalkapohja isällä ja pojalla hellänä venäjän ihmeen polkemisesta  ;D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 28, 2021, 09:29:47 ap
Hmm...jos kerta kipunaa tulee vielä sylinterissäkin ja kaasarikin rassattu niin että bensaa virtaa sisuksissa ynnä se ryyppykin toimii kuten kuuluukin niin sekö sammuu vaikka ruiskaisee bensaa suoraan pyttyyn tai jos suhauttaa starttipilottia ilmanputsariin?
Koita tosiaan rajoittaa sitä ilmapuolta,syy voi olla siinä !

...tosiaan liian vapaa ilmansaanti kuin myös pakopuolen väärä vastus todellakin vaikuttaa myös käynnistymiseen V50 hiukkaskiihdyttimissä.


Sitten muistin vielä yhden jutun joka tässä mun MINI.ssä oli kun sen hain ja mikälie ollut sen historia tai koska edes viimeksi käynyt saati ajettu kun vaihteetkaan toimineet.
Se ei muuten todellakaan pysynyt käynnissä tai edes lähtenyt käyntiin,pörähti vaan ja sammui teki mitä teki ja taatusti oli kaasutin rassattu+putsattu ynnä tiivistetty+sinne virtasi bensaa ja sai tulvitettuakin mutta ei se käynnistynyt ennenkuin kokeilin toisella kaasuttimella,mulla oli pari ylimääräistä tuommoista käytettyä.
Sillä se lähti heti käyntiin!! mutta mikä vika siinä vanhassa kaasuttimessa oli jäi mysteeriksi.
Joten voimme olettaa että en sittenkään saanut sitä puhdistettua kunnolla jonkun kanavan osalta joka muurautunut umpeen seisoessa tms eikä niitä ehkä edes kaikkia näe ,pistä kuule koko kaasutin likoamaan astiaan jossa jotain myrkkyä,kunhan ehkä otat kohon ensin pois ettei se sula jos semmoista ainetta että se mahdollisuus muovin kanssa.
Ellei mikään muu auta niin uusia kaasareita löytyy Ebaysta halvalla ja pari käytettyä täältäkin tallin hyllystä tarvittaessa niin eiköhän se siitä elämä voita tämän osalta ;)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Helmikuu 28, 2021, 12:30:35 ip
Neuvostoliitossa on aina osattu tehdä ehjä laite, joka ei kumminkaan toimi ;D
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 28, 2021, 18:24:25 ip
No joo,varmaan niin mutta harrastevehkeinähän nämä ainakin minusta on oivia siinä kuin muutkin koska rakenneratkaisut on mielenkiintoisia,outoja ja toteutetettu esim MINIssä jättivaltion joko omilla tai muiden itäblokin
maiden lainaosia käyttäen jotka katsottiin tuotokseen kelpaavan parhaiten.... joista tuli sitten jotain...välillä parempia ja välillä huonompia tarkoitukseensa, yleensä omaten pitkiä mallikaaria ja toki välillä pikkasen tuotekehittelyäkin joskus tapahtui suuntaan.. jos toiseenkin.. ???
Minimoposta heidän suljetuille markkinoilleen tuli tällainen,onko se hyvä vai huono päätelkööt jokainen itse tai kokeilkoot... mutta tällä voi ajaa aikuinenkin,käytetty niitä osia mitä tarjolla sekä saa pieneen tilaan tarvittaessa jotka kait päävaatimuksenakin koska tarkoitushan tällä ei ollut leikkikalu alunperin.
MINI on oikeasti aika harvoin nähty meilläkin,niitä ei edes tehty kovinkaan paljon koska systeemi oli jo enempi ja vähempi luhistumassa näiden valmistusaikoihin 80-luvulla heijastuen myös valmistukseen monin murhein eikä käsittääkseni viety virallisesti mihinkään ns länsimaihin ja vasta järjestelmän romahdettua niitä ilmaantui yksittäiskappaleina muuallekkin ex-sossumaista kuten niin kaikenmoista muutakin.

 
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Pertti Rintamaki - Helmikuu 28, 2021, 19:32:02 ip
Jotakin neukkujen laadusta ja moraalista kertoo sekin, että aina on pitänyt tehdä vientimallit samasta tuotteesta.
Omille välttää huonompikin laatu, mutta vientii on pitänyt yrittää parempaa.
Aina sekään ei ole riittänyt takaamaan, että laite toimisi. Lähes poikkeuksetta ajoneuvot fiksattiin vielä maahantuojan toimesta enemmän tai vähemmän vastaamaan kohteena olevan ostajakunnan tarpeita.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Helmikuu 28, 2021, 20:30:11 ip
Näinhän se menee tai meni monissa muissakin maissa joissa tehtiin omien mallien ohella myös vientimallejakin jotka luonnollisesti varusteltiin toivomuksen mukaan ja miksattiin erikoisversioitakin tilaajamaihin ja siitä samasta tuotteesta.
Sitä tiedä tehtiinkö vientimallit oikeasti paremmin vai onko se legendaa mutta maahantuojat niitä ahkerasti siltikin viimeisteli ja monesti varustelikin tai vaihteli meidän vaatimusten mukaisia osia alkuperäisien tilalle ym.

Siinäsuhteessa nämä idän pikajunat ei siis oikeastaan poikkea halpojen ajoneuvojen osalta länsimaisista vastineistaan ja eipä tuo harvinaista ollut että tyyrimpiäkin länsivehkeitä niin 2 kuin 4 pyöräisiä piti pikkasen "viimeistellä"ennen luovutusta kotimaataan nirsommalle ulkomaiselle asiakkaalle ja koittaa saada toimimaan .. ;) vientimalli tai ei.
Muistuu mieleen ex itäblokin lisäksi Italian,Englannin kuin Amerikkalaisetkin pahimman ajan ajopelit noin äkkiseltään ,mutta toisaalta kun takuutkin umpeutuneet jo Kekkosen tai Manun ykköskauden alkuaikoina niin ehkä "jotain pientä" askaretta saa ja saattaa jo olla.... valmistusmaasta riippumatta.. :)
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Maaliskuu 15, 2021, 14:50:03 ip
Aurinko paistaa,linnut laulaa ja yhä se vaan vanhaa lapsettaa kevään koittaessa... siispä omaa kivaa ja naapurustoa kiertämään CCCP minimopolla lienee oiva keino saada kahvipöytiin jutunjuurta,verhot heilumaan ja lopullista vahvistusta "naapurin sedän" omituisuudesta.. :o 
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 17, 2021, 22:04:59 ip
Pehmustettu kirje Belaruksesta..sieltä legendaarisesta traktorimaasta eli virallisemmin Valko Venäjältä :o
Ei,ei mitään nettituttavuus 20v Natalian pikkareita sisällä suhteen syventämiseksi elämänsä unelmaprinssiin Suomesta vaan paljon harvinaisempaa tavaraa,tosin ehkä ei yhtä mielenkiintoista ,mutta MINI uudet tankkitarrat!!
Nämä on todellinen löytö,ikinä en ole moisia missään myynnissä nähnyt enkä löytänyt vaikka iltatolkulla etsinyt netistä muun osan keralla ja monesti ajatellut että tankin tekstit on maalattu sapluunalla
koska vaikka miten tutkii läheltäkin tankkia ei asiasta voi olla varma,ovat nimittäin kuin maalatut tankkiin.
Löytyivät Ebaysta ja myynnissä 1 pari!
Ovat hyvin ohutta,karheahkoa vinyylin tapaista läpikuultavaa materiaalia eikä olleet hinnallakaan pilattuja,alle 10e kokonaiskustannus.


Mikäli olisi semmoinen mopo jota harrasteltaisiin entisöintimielessä ja osien perään hinkua enempikin  niin varmaan kannattaisi teettää näistä kopioita kotisuomessa myyntiinkin.

Nyt on mahdollista maalata entisöinti-innon iskiessä tankkikin keksimättä kikkoja miten säästää MINI tekstien kohdat vaikka kieltämättä sitä yritän vieläkin ensin säästäen orkkiksia hyväkuntoisia koska lommoja ei ole mutta tankin päällä maalivikaa,sivuissa vähemmän,mutta sävyeroahan ei millään saa kohdilleen koko tankkia maalaamatta ja samalla tietty takalokari+vanteet.
Vihreä maali kaipaa vain pientä paikkailua kunhan vaan juuri oikeanmoista vihreää löytyisi että paikkailu olisi katseenkestävän sulautuvaa orkkisvihreään.
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 18, 2021, 08:00:42 ap
Onko nuo tarrat-vaiko siirtokuvat?

No- jokin tarrafirma varmaan tekisi satsin noiden mukaan,
sitten "ebay" saisi pitkän nenän,kun niitä tässäkin maassa olisi
tarvitseville...

t. Markku
Otsikko: Vs: Itämaistiaiset,Riga Mini 30
Kirjoitti: Petri J Kokko - Huhtikuu 18, 2021, 10:05:15 ap
tarrat vai siirtokuvat...jaaa..takapuolella on oracal logoilla oleva paperi jonka pois vetämällä liimapinta paljastuu perinteisesti joten kait ne jonkinmoisiksi läpikuultaviksi tarroiksi luokitellaan ???
Varmaan noista tarrafirma nipun kopioita tekaisisi kohtuuhintaankin MUTTA taitaisi jäädä käsiin päätyen mökin ulkovessan seinäkoristeiksi muiden tarrojen viereen.
Kuten tiedämme ne harvat yksilöt mitä tänne kulkeutuneet on A :vitsiksi vetäisty kesässä hyväkuntoisesta totaaliraadoiksi   B  julkisesti myynnissä olevat lähtevät lähes poikkeuksetta paluumuuttajiksi.
Tämänkin olen parilta MINI myyjältä saanut tietää kun mahdollisten irto-osien perään kysellyt, kysyjät ja ostajat ovat venäläisiä tai virolaisia jotka hakevat nuoruuttaan ja nostalgiaa takaisin,siis kuten meilläkin mutta toisilla merkeillä ja malleilla.
He eivät ehkä suomesta MINI tarroja ostane,meidän vähät MINIt on pitkälti siinä jamassa että tankkitarrat toisarvoinen juttu eikä neuvostoliittolaisia minimopoja länsimaihin edes viety virallisesti ja valmistusmäärätkin pieniä joten...