VMPK ry Foorumi

Muut => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 07:12:14 ap

Otsikko: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 07:12:14 ap
Ruuan hinta nousee.
Energia kallistuu
Inflaatio kasvaa
Yleisesti ottaen rahaa tarvitaan yhä enemmän siihen, että perustarpeet saadaan täytettyä.

Huolestuttaako se teitä, että siitä tulee mahdollisesti pysyvä olotila ja elämä, mitä on tähän saakka vietetty, ei olekkaan välttämättä enää mahdollista.

Kumpi on helpompaa.
lisätä tuloja?
Karsia menoja?
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Huhtikuu 04, 2022, 07:59:40 ap
No esimerkiksi eläkeläisen on vaikeaa lisätä tuosta
vaan tuloja-koska se sieltä "eläkesäkistä" tulee,mikä tulee.

Kukaan ei tietenkään estä työhalua purkautumasta- vaan eipä niitä töitäkään -semmoisia oikeita
palkkatöitä- niin vaan oteta ja aleta. Lisäksi eläkeläisen osaan "alistuu" perin helposti-
mitäpä sitä itseään kiusaamaan vieraiden töillä ja kiireillä,kun on omatkin.

Joten- kuluja alas. Aika pienellä funtassamisella saa jo satasen kuukaudessa pois-joskin
se saattaa näkyä tosiaankin totutun elintason laskuna heti. Mutta se on valinta.Eikä huono.

t. Markku
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Martti Korhonen - Huhtikuu 04, 2022, 08:01:47 ap
Hankalahan tuohon on vastata, kun tilanteet elää. Töiden vähyys ja epävarmuus alkoi tuossa keväällä kyrpiä ja kouluun menin. Kouluhommissa ei tuota rahaa järin liiaksi ole, mutta aina sitä jonkun IC-pyrähdyksen jättää ajamatta tai makaronilaatikon veistelee. Tai irtisanoo vuokrakämpän ja muuttaa mökille. Se vaan ei ole vielä aivan talviasuttavassa kunnossa.

Toisaalta nyt olisi hommaa tiedossa ihan rahallista korvausta vastaan. Jopa kolminkertaistaisi tulot pieneksi ajaksi, mutta pitäisi tehdä yrityshenkisesti ja se voisi suututtaa työvoimaviranomaisen ja johtaa opintotuen lakkaamiseen. Sitten ei olisi varaa opiskella eikä riittävää ammattitaitoa heittäytyä kokonaan yrittäjäksi.

Kumpikin siis käy helposti. Ensimmäinen aiheuttaisi epämukavuutta, toinen taas epävarmuutta. Mitä tähän nyt sitten vastaisi?
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Huhtikuu 04, 2022, 08:22:33 ap
Ei ole aina helppoa se tulojen lisääminen, sen enempää palkkaa korottamalla kuin työmäärää lisäämälläkään. Mutta usein kuitenkin mahdollista.

Sitten on tilanteita, jossa lisätyötä olisi ja työntekijäkin olisi, mutta verottaja sipaisee välistä niin paksun siivun, että työntekijän arvostus vapaa-aikaa kohtaan ylittää hänen arvostuksensa lisätyöstä käteen jäävää tuloa kohtaan. Tämä on kaikkien osapuolten kannalta surkea tilanne. Työ jää tekemättä, palkka saamatta ja verokarhukin jää nuolemaan näppejään.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Huhtikuu 04, 2022, 08:34:35 ap
Kuukausipalkkaisen ei ole helppo tulojaan merkittävästi lisätä, nippanappa taitaa nuo liittokierrosten ”korotukset” inflaation kattaa. Ylitöistä ei makseta kuin erityisissä poikkeustapauksissa. Että kai se pitäisi sitten niistä menoista nipistää. Nythän tässä elää aika lailla ökyelämää, perheessä kaksi autoa, joku maksullinen telkkarijuttu, ostaa kaupasta mitä ruokaa huvittaa jne.

Olisihan tässä kaikenlaista turhanpäiväistä vähennettäväksi, vaikka Sitran hiilidioksidilaskurilla mitaten oma kuluttelu on jotain 2/3 keskimääräisen suomalaisen kulutuksesta.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Huhtikuu 04, 2022, 09:27:28 ap
Pahasti pelkään, ettei edessä olevalla vuoskymmenellä tuu liittokohtaset eikä eläkekohtaset korotukset inflaatiota kattamaan lähimainkaan.

Kun on onnistunut itelleen jonkin verran keskimääräistä isomman eläkkeen kerräämään, ja toisaalta menot tuntuu pienenevän enempi itestään, kun ei ennää mitkään riennot isosti innosta, lyhyellä tähtäimellä kattoin ei näyttäs olevan hättää eikä tarvetta isoille muutoksille.  Seitenkymppisenä eessä oleva terveydentila on oikeestaan ainut oikee ongelma; jos kunto muuttuu sellaseks että ei kotioloissa pärjää, saattaa yhteiskunnan tarjooma taso jossain määrin poiketa siitä, mitä on itelleen pystyny toistaiseksi tarjoomaan.  Tästä en kuitenkaan varsinaisesti huolta kanna, otetaan vastaan mitä tarjolla on.  Jonkinlainen huolenaihe on nuoremman polven pärjääminen maailmassa, vaan ei senkään etteen ennää kovin paljoa oo tehtävissä.  Aikuisia ovat, eikä miun varallisuudella kovin pitkälle pötki kukkaan, eli ite on heijänkin omat ratkaisunsa tehtävä.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 09:54:56 ap
Kun on onnistunut itelleen jonkin verran keskimääräistä isomman eläkkeen kerräämään

Herra Latvanen.
Nyt pääsi iso sammakko näytölle.

Mie oon mediasta ja internetistä lukenut, että suuren eläkkeen omaavat ovat *aatanasta ja heti Belsepuubista seuraavia.
Suuri eläke on vilungilla ja vääryydellä hankittu, eikä kukaan tarvii yli 2000€/kk eläkettä.
Joten Herra Latvala, nyt heti Kelalle, tai mistä se eläke maksetaankaan ja vaatimaan eläkkeen puolittamista.
Kuinka ihminen voi elää hyvällä omallatunnolla tuommoinen taakka niskassa.

Sitä paitsi, jos täällä erehtyy vähäkin vihjaamaan, että hiki hatussa tienastusta palkasta on jotain villasukan varteen laittanut, niin siitäkin tullaan sanomaan, että ei niin pitäisi oikeastaan tehdä.

 ;)
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Huhtikuu 04, 2022, 10:09:56 ap
Hyvän- tai jopa pahantahtoisen naljailun kestän hyvinkii.  Senkin oon ilman parrikaateille nousematta kestäny, että joutuu siitä eläkkeestä maksamaan sitä solitaarisuusveroa, tosin vaan aika pienestä pätkästä sitä.

Näillä mennään, niiko yks tuttu kerto lääkärisä aina sanovan ko reseptiä uusii.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: tuomo jylha - Huhtikuu 04, 2022, 10:23:59 ap
Nyt kun kuluttavan kansanluokan elintaso laskee niin siitä lähtee ikävä lumipallo ilmiö liikkeelle. Palvelualoille tulee työttömyyttä ja kaikesta ylimääräisestä tingitään sitten olosuhteiden ja pakon edessä. Jos nyt valtiovallalla olisi hieman kauaskatseista viisautta niin energian verotusta kannattaisi tarkistaa nyt alaspäin ettei kansantalous kyykkää kovin pahasti. Muuten ollaan kohta kusessa.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 10:31:50 ap
Matkailu-, kulttuuri-, tapahtuma- ja urheiluala odottaa koronan jälkeistä kulta-aikaa.
Mahtaako olla niin, kun jos kansalainen jostain menoja leikkaa, niin eiköhän sirkushuvit ole ensimmäisenä tarkastelun alla.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Timo Kuosmanen - Huhtikuu 04, 2022, 10:45:16 ap
Kyllähän tässä eläkkeellä pärjää. Kun ei ole velkaa mihinkään päin. Vaatteitakin on komeroissa moneksi vuodeksi. Uusi prätkä tallissa. Eikä muutenkaan tarvii enää mennä kaikkiintapahtumiin.
Kesää odotan että pääsee autoretkelle monen korona vuoden jälkeen. Suuntana alpit.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Huhtikuu 04, 2022, 11:05:29 ap
Timon matkustussuunnitelmasta edelleen:  Lennot ajoissa ostettuna esimerkiksi Stuttgartiin 200 euroa meno paluu, joskus vielä halvemmat.  Kahen hengen kuormalla lentäen ja auto vuokraten on aika kilpailukykynen hinta verrattuna siihen, että ajaa rätkyttää ja kulkee vähintään kerran laivassa, ja yöpyy matkalla jonkun yön.  Kumpi on eettisempi tapa, ja kumpi on ympäristöystävällisempi tapa?  Tai kumpi on nopeampi ja vaivattomampi tapa...

Siinäpä pulma.

PS.  Yks lause Timon tekstissä vähän särähti:  ...koronavuoden jälkeen... mihin se on kadonnu?  Uutisista toki, kun on muuta.
PS2.  Saateri että nuo rivinvälit pitää laittaa muokkaassa kuus kertaa enneko ne on niiko ne haluaa...
PS3.  Yhtään prätkää ei oo tallissa!
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Eero Nikkanen - Huhtikuu 04, 2022, 12:12:49 ip
 En tiedä Petrin aivoitusta, tarkoititko elintasoa noin kansakunnan, vai kansalaisen näkökulmasta.
 Kansakunta joutuu sekä tinkimään, että maksamaan enemmän veroja,   -tavalla tai toisella. Joten sekä - että.

 Yksilötasolla taas tilanteet vaihtelevat niin rankasti, ettei voi verrata.
 Jaakon tilanne on hyvä, mutta kansaneläkettä nauttivan mökinmummon elämä on tiukoilla aina !
 780e taitaa olla se pohja.  Tai jos elät matalakoulutetun, matalapalkatun elämää VVO;n kaksiossa ja kulujen jälkeen jää "omaan käyttöön" Oe !, niin sitä nollaa et juuri venytä.  Siitä tulee ovaali ja sillä ei kukaan tee mitään. Näitä löytyy Suomesta varmaan miljoona.

 Sanon näin, että kansalaisia lyödään samalla kepillä, mutta toisiin se vaan sattuu enemmän.
 Itse elän noin tulotasollisesti virallisen köyhyysrajan alapuolella, mutta onneksi olen saanut toisin (rehellisin) tavoin asiani järjesteltyä hyvään malliin.
 ...ja jos tiukkaa tekee, myyn pari moottoripyörää, saadakseni hankittua yhden itselleni uuden.  :)    Bensaan ei kohta enää ole varaa...
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 12:21:14 ip
Ihan yksilö/perhe-tasolla.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Timo Kuosmanen - Huhtikuu 04, 2022, 13:33:14 ip
Korona ei ole hävinnyt mutta sen kanssa on elettävä. Keskieuroopassa on purettu rajoituksia, kaupat on auki ja ravintolat. Todistuksia kysellään ja maskia vaaditaan .
Eli meidän matkustustavan matkustaminen on helpottunut oleellisesti.
Retkeilemme clamping tyyliin. Iso teltta mukavuuksilla. Sähkö, jääkaappi yms. Oleilemme  tasoikkailla leirintäalueilla ehkä n. vajaa viikon ja jatkamme seuraavaan paikkaan.
Nyt lähdemme toukokuun lopussa kolmeksi viikoksi retkelle.
Ekan kerran prätkällä 1976 ja siitä eteen päin joka vuosi tosin viimeiset 10 vuotta autolla mutta aina telttaillen. Itämerta olemme ylittäneet eri yhtiöiden laivoilla yli 30 kertaa. Toki myös Ruotsin kautta.
Olemme myös lennelleet keskieuroopan kaupunkeihin
Sitä en tiedä on matkustusmuotomme oikea tai ekolookinen . Mutta se on meidän tyyli ja pidämme siitä.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Huhtikuu 04, 2022, 17:28:31 ip
Mie oon kerran puhaltanu autolla tukkaputkella lähelle Stuttgartin maisemia, ja vuokrannu sieltä asuntovaunun auton perään, sitte kolme viikkoa kierrelly alppien ympärillä.  Ja kerran oon vetäny koto-Suomesta asuntovaunun perässä sinne alpeille.  Eikä miulla oo siihen mitään mielipidettä, mikä on fiksu tapa, niissä on puolensa.  Iän myötä on vain alkanu pitkät automatkat tulla työläämmiks ja työläämmiks, ja se on ohjannu tuohon lento-auton vuokraus kuvioon muutaman kerran.  Siinä mielessä alkaa olla tarpeetonta pohdintaa omalla kohalla, että voip olla ettei niin etäs tuu enää lähetyks?  Moottoripyörällä ainakin jäi Euroopan reissu tekemättä, vaikka joskus on haaveissa ollu.  Tämän ketjun aiheeseen nää pohdinnat liittyy siksi, että mielenkiinto tai uskallus matkustamiseen hiipuu, mikä aiheuttaa ehkä elinkustannusten nousun kokosen säästön ihan pyytämättä omalla kohalla?

Näillä mennään, antoisaa matkaa Timolle ja matkakumppanille, kun reissun aika koittaa!  Alppimaisemat on niillä muutamalla reissulla ollu miullekin ikuisesti muistiin painuneita juttuja, niihin ei varmaan koskaan kyllästyisi?

jaakkovaakko
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: tuomo jylha - Huhtikuu 04, 2022, 17:43:58 ip
Minä oon haaveillut jo monta vuotta niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin mp-reissu telttaillen. Jostakin kumman syystä majoitukset on ollut aina kovaseinäistä ja kovakattoista mallia. Kalareissuilla on tullut nukuttua jokunen yö teltassa ja laavulla. Männä syksynä ostin jopa uuden vaellusteltan. Muut retki varusteet on oikeastaan olleet jo täydelliset muutenkin, ja onhan minulla ollut teltta aikaisemminkin. Nyt se on oikein vedenpitävää ja jotos mallia.
 Taidan olla liian mukavuudenhaluinen jos ja kun ei oo mp-reissuilla kelvannut oikein se telttamajoitus? Tai onhan se, pari kertaa ja lähinnä pakon edessä, ja pelkästään noissa ralleissa.  :(
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Mika Malinen - Huhtikuu 04, 2022, 17:49:34 ip
Minä taas oon viimeaikoina haaveillu että olis varaa syörä, asua omakotitalossa kaikkien sähkölaskujen ja muitten kanssa ja ajella autolla jos johkin sillä haluais joskus männä. Esmes vaikka töihin. Eikä joutus koskaan sähköautoon ryhtymään. Nii ja putputtimelle kävis joku selittämätön kamala onnettomuus. Maalimaan tulis taas rauha, ainakin sinnepäin missä se on riehunu viimeaikoina.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Pekka Lankinen - Huhtikuu 04, 2022, 18:02:26 ip
Josko muutaman vuoden tauon jälkeen taas FIM'iin pääsisi. Laivalla Travemundeen ja sillä myös takas. Kun on tuo jo 2020 maksettu voucher odottamassa. FIM on nyt lähellä, jotain 350 kilsaa Travesta. FIM on kallis, vaik teltassa majoitun, kuten yhtä poikkeusta lukuunottamatta joka kerta ennenkin. Hollannissa sattui todella kurjat säät, tais olla 2015, niin sikäli hyvä tuuri, että just sinne varattiin hotelli.


Kaikkiaan hintojen noususta huolimatta mielestäni eläkeläiselle sopivan kohtuuhintainen reissu, kun on paljolti jo maksettu ennakkoon. Eka yö Saksassa edullisessa, mutta hyvässä hotellissa ja sitten telttaan...
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Ossi Viita-aho - Huhtikuu 04, 2022, 18:03:15 ip
Kaipa sitä vaistomaisesti alakaa säästämään asiassa, ku asiassa, kuten tiputtaa himpun verran ajonopeutta. Mulla on kyllä jääny reissuhommista semmonen "just siinä sakkorajalla" kaasujalaka, että onhan tuosta vara tiputtaakki siihen "himpun yli rajotusten" kaasujalakaan. Kuhan nyt inflaatio pysys alle kymmenen rosentin tänä vuonna, niin ei tarvis tehä suurempia liikkuja elintason ylläpitämiseksi.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: tuomo jylha - Huhtikuu 04, 2022, 18:23:04 ip
Kyllä kait se mp telttaretki täytyy laittaa ens kesän kalenteriin. Muuten se jää suunnittelu asteelle koko loppuiäksi?
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Huhtikuu 04, 2022, 18:29:52 ip
Tähän mennessä näyttää siltä, että kulujen karsiminen johtaa äänestystä merkittävästi.

Voi pohtia, mitä tällainen toimintamalli, jos (kun?) on kovin yleinen, mahtaa tarkoittaa noin niinqu kansantalouden ja sitä myöten myöskin verokertymän kannalta. Verokertymä ei välttämättä kasva, kun veroruuvia kiristää, vaan voi käydä päinvastoin. Kuten usein myös käy erityisesti silloin, kun veroaste on jo valmiiksi hyvin korkea. Tämä tuppaa yleensä noilta vasemmistolaisittain ajattelevilta päättäjiltä unohtuvan.


Mitä tulee telttailuun, niin sitä tulee motskarireissuilla harrastettua. Mutta ei sitä enää jaksa kovin montaa yötä putkeen, pitemmillä reissuilla täytyy aina välillä virkistäytyä hotellissa.


Mitä taas tulee aloittajan kysymykseen, niin itse meinaan yrittää kasvattaa tulojani. Voi tosin jäädä yritykseksi, mutta kaikesta huolimatta niin meinaan yrittää. ;D
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Timo Kuosmanen - Huhtikuu 04, 2022, 19:25:11 ip
Voihan sitä säästää esim motarilla ei tarvitse ajaa 120. Itse kyllä yritän välttää motareita myös keslkieuroopassa. 100 kun ajaa ei vielä ole kenenkään jaloissa.
Kesällä lataan tätä tablettia ja kännykkää aurinkokennolla, joka on myös retkellä mukana.
Meillä 20cm ilmapatja täyttyy sähkökäyttöisellä ilmapumpulla.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Huhtikuu 04, 2022, 20:00:52 ip
Meidän taloudessa yritetään molempia.
Kasvattaa tuloja ja pienentää menoja.

Menojen karsinta lähtee arjen pienistä asioista, kuten jonninjoutavista heräteostoksista, muutaman aikakausilehden tilauksen lopettaminen ja semmoista pientä hienosäätöä.

Tulopuolella on monen vuoden jälkeen vuokrien ylöspäin tarkistaminen elinkustannusindeksillä.
Koska inflaation ja elinkustannusindeksin nousu.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Eero Nikkanen - Huhtikuu 04, 2022, 21:43:44 ip
 Ajankohtaisohjelmassa, juuri äsken, Lintilä maalaili aika synkkää kuvaa tulevaisuudesta ja vieläpä vuosiksi eteenpäin.
 Etenkin energian ja sen myötä kaiken, hinta tulee nousemaan, kunhan EU saa päätettyä tän tulevan pakotepaketin sisällön.

 Suomelle, ylläripylläri, eniten kirvelyä tuottaa kaasun saannin vaikeutuminen. Öljy ja sähkö saadaan helposti muualta, mutta tietyille teollisuudenaloille kaasu on elintärkeä. Näin esim. leipomoteollisuudelle.

 Se menee poijaat kohta ne teitän suunnittelemat ylityökorvausten hyödyt polakan hinnassa harakoille.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Martti Korhonen - Huhtikuu 04, 2022, 22:18:29 ip

 Se menee poijaat kohta ne teitän suunnittelemat ylityökorvausten hyödyt polakan hinnassa harakoille.


Onneksi tuli ostettua talvella Philipsin Ahkera niin ei sensuuri talosta lopu!
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Huhtikuu 04, 2022, 23:15:20 ip
Eiks se oo setsuuri eikä sensuuri?  ruottin kielen sanoista söt - sur eli makea - hapan?  Meijän keittiön (samalla koko huushollin ainoa) ahkera tekkee vaan rusinapullaa, ainakin toistaseksi; ehkä sielläkin sortimenttia voidaan laajentaa, jos leivän hinta nousee... takassa on jonkinlainen paistoluukku, mutta ei siihen saa kun puuronhautumislämpötiloja aikaseksi, kun ei oo sellanen luukku missä vois tulta pittää.  Polttopuuta ehkä kevväällä ostan jonkin annoksen jemmaan, jos sopuhinnalla vielä jostain löytyy.  Normaalilla kulungilla on ens talveks puuta vielä, mutta jos joutuu muuttamaan lämmöntuotantoa.  Tosin miulla on neljän vuoden kiinteehintanen sähkösopimus paikallisen yhtiön kanssa, syksyllä tein.  En ihan huippuhalvalla, ois muutama kuukaus aikasemmin pitäny...  ennää eivät tarjoa noin pitkiä sopimuksia ainakaan julkisesti netissä.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Martti Korhonen - Huhtikuu 05, 2022, 01:04:10 ap
Setsuuri se on. Se vaan tämä digitaalinen älykkyys, eli puhelin, ei tahdo ymmärtää leipien päälle ja korjailee tekstejä haluamaansa muotoon.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 15, 2022, 13:14:31 ip
Talouden tasapainotus on käynnissä.
Alustava toimenpide on n. 10-15 prosentin elintason alennus, eli kulujen leikkaus.

Sitten seurataan numeroiden kehitystä, että kääntyykö ne oikeaan asentoon.

Jos kääntyy, niin pidetään ne siellä.
Jos ei käänny karsitaan lisää.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 21, 2022, 08:40:23 ap
Valtiovarainministeri kehottaa kansalaisia varautumaan viimeistään nyt siihen, että lompsassa on lyöntiä elinkustannusten kallistumisen jatkuessa. Huhtikuussa inflaatio kipusi jo 5,7 prosenttiin.
– En voi luvata, että asumiskustannukset, korkokehitys, ruuan ja energian hinta ovat menossa parempaan suuntaan. Jokaisen kansalaisen tehtävä on varmistaa oman arjen mitoitus niin, että perusasiat maksavat nyt enemmän ja tekevät isomman loven lompakkoon.
– Minulla ei ole näköpiirissä luvata sen loppua nyt. Se tarkoittaa sopeutumista. Suomi sopeutuu uuteen ja jokaisen kansalaisen on sopeuduttava uuteen.


Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 21, 2022, 08:42:13 ap
Aijai. Tuohan vaatisi täyttä oikeutta mm. verosuunnitteluun.

Muuten ei tuo eläke muuksi muutu riittävyydeltään.

t. Markku
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 21, 2022, 08:45:28 ap
Aijai. Tuohan vaatisi täyttä oikeutta mm. verosuunnitteluun.

Muuten ei tuo eläke muuksi muutu riittävyydeltään.

t. Markku

Verot valtion maksettavaksi...?
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 21, 2022, 08:49:51 ap
Ei. Verot kaikille maksettavaksi- ilman erityisiä kikkailuja.

Silloin riittäisi myös palkoollisille ja eläkeläisille hiukkasen pienemmät
veroseuraamukset.

t. M
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Toukokuu 21, 2022, 10:31:41 ap
Eiköhän ne oikeudet pelata sääntöjen mukaan ole samat kaikille, mitä veroihin tulee. Toiset osaa pelata vähän paremmin kuin toiset.

No, minä vaan taas verosuunnittelin tiistai-iltana työmatkavähennykset ja työhuonevähennykset (etätyö) sen verran onnistuneesti, että sain pienet mätkyt käännettyä pieneksi palautukseksi. Elintasoon lähinnä symbolinen vaikutus niillä summilla.

Mutta ei siinä mitään, siitä vaan sijoittamaan, siellä ne verosuunnittelun parhaat mahdollisuudet ovat!
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Toukokuu 21, 2022, 20:36:15 ip
No, minä vaan taas verosuunnittelin tiistai-iltana työmatkavähennykset ja työhuonevähennykset (etätyö) sen verran onnistuneesti, että sain pienet mätkyt käännettyä pieneksi palautukseksi.

No tuo yhtälö vaatii jo vähän verosuunnittelua..etätyö ja matkakulut..
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Toukokuu 21, 2022, 22:06:58 ip
No, minä vaan taas verosuunnittelin tiistai-iltana työmatkavähennykset ja työhuonevähennykset (etätyö) sen verran onnistuneesti, että sain pienet mätkyt käännettyä pieneksi palautukseksi.

No tuo yhtälö vaatii jo vähän verosuunnittelua..etätyö ja matkakulut..

Juu, täyden työhuonevähennyksen saa jos on 50% tai enemmän etätyössä. Niinkuin olinkin, monen muun kollegan tapaan. Sitten ne noin 5 päivää kuukaudessa konttorilla, matka lasketaan bussilippujen mukaan (pikavuoro + kaupunkibussi), kun ei todellisen, eli oman auton käytön mukaan saa vähentää, koska asuu tällai ihmisten ilmoilla. Noin vähillä kulkemisilla ei sarjalippu kannata, laitoin sitten kertalippuhintojen mukaan.

Edistyneemmät verosuunnittelijat jaksaa perustella oman auton käytön kaivamalla bussiaikatauluista epäyhteensopivuuksia, ehkä minäkin sitten jos ja kun siirrytään johonkin hybridimalliin, tai peräti takaisin 100% paikallaoloon. Tosin mulla on niin lyhyt työmatka (alle 30km), että taitaisi se auto tulla muutenkin halvemmaksi, mutta kun kerran on ”pakko” yleisten mukaan vähentää niin minkäs teet.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Kalle Korpela - Toukokuu 23, 2022, 08:41:22 ap
Kaikesta on jo vähennetty. Ruuaksi aleruokaa ja töihin kuljen mopolla. Töissä en syö mitää koska se kaikki on pois viikon muista ruuista. Velkaista asuntoa on parikymppiä maksamatta ja sen kun saa maksettua niin sit helpottaa. Tuli tuo asunnon ostaminen kyllä niin huonoon saumaan. Kaikki kallistuu ja vaikka kuinka koittaa kituuttaa niin pakolliset menot ne aina vaan pyörii. Tuos jo harkittiin asunnon myymistäkin mutta eihän näitä betonikuutioita kukaan osta. Lisäks kaiken hyvän päälle selästä löyty joku omituinen patti ja nyt selvittelee mitä se on syöny
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Toukokuu 23, 2022, 14:08:39 ip
Ei. Verot kaikille maksettavaksi- ilman erityisiä kikkailuja.

Silloin riittäisi myös palkoollisille ja eläkeläisille hiukkasen pienemmät
veroseuraamukset.

t. M

Jos on Suomeen verovelvollinen ja omaa jonkinlaisia tuloja, niin kyllä niistä veroja joutuu maksamaan.

Useimmiten on vieläpä niin, että pääomatuloista maksetaan enemmän veroa kuin ansiotuloista. Ansiotulon osalta mediaanituloinen tienasi viime vuonna Suomessa 2970 €/kk. Ilman mitään vähennyksiä tällä tienestillä tulee veroprosentiksi 19 %. Pääomatuloista taasen menee veroa 30 tai 34 %. Saa olla jo aika kova palkka ennen kuin veroprosentti heilahtaa 30:een.

Kauhean paljon kikkailuja ei tuloverojen osalta ole voinut tehdä sitten 1990-luvun alun verouudistuksen. Tulonhankkimismenot saapi vähentää, mutta ei paljon muuta. Pääomatulojen puolella on tietenkin mahdollista, että on aikaisempia tappioita, jotka saa vähentää. Luovutusvoiton vero pienenee, jos luovutettu varallisuus on omistettu riittävän pitkään.

Muista kuin pörssiyhtiöistä on mahdollista nostaa osinkotuloa melko kevyellä kokonaisverorasituksella (28 %), mutta melko tiukoin ehdoin. Jotta tästä pääsisi aidosti hyötymään, pitää taseessa olla omaa pääomaa sangen paljon. Jossain oli laskeskeltu, että tästä "veroedusta" merkittävässä määrin nauttivien henkilöiden lukumäärä Suomessa lasketaan sadoissa, ei tuhansissa. Ja tällöinkin siis veroprosentti vähintään 28, mikä on selvästi enemmän kuin keskivertopalkansaajalla.

Siinäpä ne tärkeimmät "kikkailut". Jaa, taitaa niitä jotain vakuutuskuorivirityksiä olla, nekin tosin vain siirrettyä verotusta.

Verosuunnittelun mahdollisuudet kasvavat eksponentiaalisesti, jos muuttaa kokonaan pois Suomesta. Niin on kyllä moni suurituloinen tehnytkin.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Mika Komulainen - Toukokuu 23, 2022, 16:35:06 ip
Menepäs eläkeläisenä töihin ja katso mikä on veroprosentti.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Toukokuu 23, 2022, 21:39:15 ip
Eläkeläisenä ei tartte mennä edes töihin ja silti on reilusti korkeampi veroprosentti kuin saman summan palkkatulona tienaavalla. Työtulovähennystä eläkeläisillä ei ole, kun ei ole tulojen hankkimiseen liittyviä menoja, mutta tästä ei synny kovin suurta eroa. Muuten en pysty ymmärtämään, minkä takia eläkettä verotetaan ankarammin kuin palkkatuloa.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 24, 2022, 14:27:19 ip
Kovasti media meitä valistaa ja yrittää saada näkemään asioita kesän yli.

Mutta pidetään nyt hauskaa, kun koronakin on vain ikävä muisto.
Festarii, mökkeilyy, lomatkaa, päriseviä laitteitta, pikaluottoo, lainaa ja elämää tässä nyt.

Katellaan sitten syksymmällä uudestaan, kun on muisti ja filmirulla täynnä uusia kokemuksia...


Ruoan hinnan nousu iskee seuraavaksi vilja-, liha- ja maitotuotteisiin, ennakoi Luonnonvarakeskus (Luke) maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksessaan. Ruoan hinnan arvioidaan nousevan tänä vuonna mahdollisesti jopa 10 prosenttia viime vuoden keskimääräisestä hintatasosta.
Keskimääräisen kotitalouden ruokalasku voi kasvaa tänä vuonna yli 500 eurolla.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 24, 2022, 14:28:32 ip
Eläkeläisenä ei tartte mennä edes töihin ja silti on reilusti korkeampi veroprosentti kuin saman summan palkkatulona tienaavalla. Työtulovähennystä eläkeläisillä ei ole, kun ei ole tulojen hankkimiseen liittyviä menoja, mutta tästä ei synny kovin suurta eroa. Muuten en pysty ymmärtämään, minkä takia eläkettä verotetaan ankarammin kuin palkkatuloa.

Kela pidättää työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta 20 % veroa
Ansiosidonnaisen päivärahan vero on vähintään 25 % tai oma palkan veroprosentti
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Toukokuu 24, 2022, 18:31:28 ip
Ennakonpidätys ei ole sama asia kuin toteutuva veroprosentti.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Toukokuu 31, 2022, 09:03:45 ap
Tuossapa kuvaaja, joka heijastuu myöskin elintasoon.

Korostan pitäväni erittäin tärkeänä, että Sanna uskaltaa näyttää tunteensa ja tuulettaa Leijonien voittoa.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Toukokuu 31, 2022, 09:53:32 ap
Mistähän tuo Islannin loppukäyrä johtuu, kun tuo ei yllä vielä koronan aiheuttamaan matkailutulojen putoamiseen.

Säästin reilun satasen, kun lopetin yhden lehden tilauksen.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 31, 2022, 10:17:09 ap
 ;D
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Toukokuu 31, 2022, 10:23:37 ap
Tuossapa kuvaaja, joka heijastuu myöskin elintasoon.

Korostan pitäväni erittäin tärkeänä, että Sanna uskaltaa näyttää tunteensa ja tuulettaa Leijonien voittoa.

Mitäs tuossa 2011 tienoilla tapahtuikaan, kun lähdimme noin erkanemaan muista? Sippilä ja kiky varmaan ovat "syyllisiä" tuohon orastavaan nousuun joka  taas notkahti niihin aikoihin kun Markku K jäi eläkkeelle ;D
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Toukokuu 31, 2022, 10:28:39 ap
No- kyllä siinä omakin elintaso silloin niiasi-ja
firmalta jäi loppuvuoden laskutus osaltani n.
satakunta tonnia pienemmäksi.

Kaikesta kyllä todella saamme kiittää Sipilääkin-ja erityisesti
kikyä.

Se oli se liiallien tippa ämpäriin- että pitäisi vielä
pakolla tehdä talkootöitä. Eikä yhtään makkaraakaan ja olutpulloja
sillä talkootyömaalla näkynyt. Mihin lie nekin kannettu?

Rahan kyllä korvasi komeasti se tunne- ei enää koskaan kuuntelemaan
työtä teettävien narinaa- ja asiakkaitten ajoittaisia veetuiluja.

t. Markku
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Toukokuu 31, 2022, 13:15:14 ip
Tuossapa kuvaaja, joka heijastuu myöskin elintasoon.

Korostan pitäväni erittäin tärkeänä, että Sanna uskaltaa näyttää tunteensa ja tuulettaa Leijonien voittoa.

Mitäs tuossa 2011 tienoilla tapahtuikaan, kun lähdimme noin erkanemaan muista? Sippilä ja kiky varmaan ovat "syyllisiä" tuohon orastavaan nousuun joka  taas notkahti niihin aikoihin kun Markku K jäi eläkkeelle ;D

2011 aloitti Korva-Jorin hallitus Sari Sairaanhoitaja-kamppiksensa kanssa. Tulos näkyy tuossa käppyrässä.

Sipilän kädenjälki tuossa tosiaan jonkin verran näkyy nousuna. Ilman kikyä käyrä olisi eri muotoinen.

Aletaan olla siinä tilanteessa, että Suomelle parempi verrokkiryhmä koostuu entisistä Varsovan liiton maista. Ja niistäkin osa painaa kohta ohi.

Julkisen velanoton käppyröitä en kehtaa tähän edes laittaa, ovat sikäli kamalan näköisiä.

Tekisi mieli viisastella lisää Sanna Marin-kultista, mutta en nyt kehtaa sitäkään. Taitaa olla niin, että tällaista politiikkaa kansa on halunnutkin. Ehkä ymmärtämättömyyttään, ehkä tietoisesti. Mene ja tiedä.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Eero Nikkanen - Toukokuu 31, 2022, 15:06:58 ip
Tiä noista teidän käppyröistä, mutta eilen tuli hieman asiaa ajateltua, kun niiiin väsytti koko heladaagenin.
Kyllähän sille selitys on ja mun käppyrä näyttää yli 30 yksikköä. Painoindeksi.  :P
 Korkeet sokerit kiusaa, mutta ei o helppo siitä "elintason" näkyvästä osasta päästä eroon.  ???

 Muuten oon sitä mieltä, että Sipilän ajatuksista tykkäsin. Irti veloista ja työttömyydestä, mm.

 Ja vielä sen sanon, että malliesimerkkinä "matalan elintason" ihmisestä, emeritus, kaikki indeksi yms. korotukset eläkkeisiin euromääräisinä !
 Siinä ois jotain tasa-arvonomaista.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Kesäkuu 01, 2022, 08:50:37 ap
Inflaatio
Suomi 7%
Viro 20,1%

Liukumäki on rasvattu.
Nyt on hyvä nauttia kunnon vauhdista.

Kaksoisisku tulossa: Inflaatio pomppasi poikkeuksellisen korkeaksi, seuraavaksi nousevat korot – selvitimme, mihin kuluttajan on syytä varautua
https://yle.fi/uutiset/3-12466348
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Kesäkuu 01, 2022, 09:06:09 ap
...Vuodenvaihteessa nousee myös työeläkkeet.
Näillä luvuilla paljon prozenteissa.

t. Markku
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Kesäkuu 01, 2022, 09:42:38 ap
Ootko Markku kuullu taitetusta indeksistä?

Tunnen jotenkin yhen tyypin, joka ratkas euroihinsa liittyvän ongelman vaihtamalla osan Sveitsin frangeiksi, kun vielä onnistu kurssilla yks yhteen.  Tosin sellasella perinteisellä mallilla, missä on kaks varmaa voittajaa, nimittäin pankki ja verottaja...

jaakkovaakko
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: markkukovasin - Kesäkuu 01, 2022, 11:03:52 ap
On se indeksi vastaan tullut. Mutta 4 kertaa on jo eläke noussut
5 vuoden aikana aina vuodenvaihteessa. Miksi ei siis seuraavanakin?  ;D

t. Markku
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Kesäkuu 01, 2022, 13:52:59 ip
Muistelisin isän korjaamolla ukkojen juttuja kuunnellessa - ite silloin ehkä kymmenen kieppeillä - usseemmankin kerran kuulleeni seuraavan toteamuksen:  "Kyll enne ol kaik halpaa!  Mut pienet olliit palkatkii..."
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Kesäkuu 06, 2022, 17:03:47 ip
Ei kertaostos vielä lovea kukkaroon tee, mutta vuodessa niitä kertaostoja voi jo kertyä muutama kappale...

Jenna Mattila hätkähti, kun hän huomasi ostamiensa kaurahiutaleiden hinnan lähes kaksinkertaistuneen. Paketin hinta on noussut parissa kuukaudessa viidelläkymmenellä sentillä. Huhtikuussa paketin sai vielä 79 sentillä, mutta nyt hinta oli noussut 1,29:een.
https://yle.fi/uutiset/3-12475702
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Kesäkuu 11, 2022, 08:31:11 ap
Norjassa on Norjan palkat...
https://yle.fi/uutiset/3-12486982
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Kesäkuu 11, 2022, 09:03:26 ap
Vois sanoa että Kirkenääsissä Naudan jauhenliha on sika kallista..
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Teemu S. Lindfors - Kesäkuu 13, 2022, 17:46:34 ip
Suomen valtionvelan korko ylitti tänään 2 %. Toteaisin tähän, että pankkitilille ilmestyy rahaa. Ei tosin valtion pankkitilille, sieltä lähtee rahaa.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: tuomo jylha - Kesäkuu 13, 2022, 18:26:34 ip
Näätämö sijaitsee minun tietojen mukaan Suomessa. Neiden on viereinen, tai käytännössä sama kylä Norjan puolella. Kirkkoniemi on myös Norjassa. Ja kyllä kai tuo Torniokin on tietääkseni Suomessa. Siellä alueella seikkaillaan ostosten perässä rajan yli päivittäin, hakemassa sieltä puolelta jokea kummassa on mikäkin tuote halvempaa.
 Asiakkaista on suurin osa Norjan puolelta tulleita, ainakin Näätämössä. edellisen reissun havaintojeni perusteella.
Otsikko: Vs: Elintaso
Kirjoitti: Petri Behm - Kesäkuu 15, 2022, 14:54:28 ip
(https://pbs.twimg.com/media/FVSDVTpWUAA42vx?format=png&name=900x900)

https://yle.fi/uutiset/3-12494190