VMPK ry Foorumi

Moottoripyörät => Mopopalsta => Aiheen aloitti: Jarkko Sjölund - Syyskuu 15, 2019, 11:25:25 ap

Otsikko: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Jarkko Sjölund - Syyskuu 15, 2019, 11:25:25 ap
Missä vuosimallissa jupiterin ketjusuoja ja koneensuojapellit muuttuu?
Vanhemmissa on reijitetyt koneensuojat sekä 2 osainen ketjusuoja (erilliset ylä / alaosat), uudemmissa koneensuojat on umpinaisen ja kaarevat, ketjusuoja umpinainen irrotettavalla päätypalalla.
Vanhemmissa myös pappatunturimainen keula metallisella valolla, uudemmissa teleskooppikeula ja valokoppa on muovia.
Myös penkeissä on eroja, samohan -sivulla on kuva -62 mallin jupikasta jossa tuo vanhempi keula ja elefantinkorvapenkki, mopo-sport taas myy penkinpäällisiä kahta mallia eli lyhyt -64 asti ja pitempi 65-.


Tyyppikilven paikka määrää penkin mallin, vanhemmassa se on ns penkin alla ylöspäin rungosta, uudemmissa oikealla puolella rungon sivulla. Jos elefantinkorvapenkin korvaa uudemmalla niin tyyppikilpi jää piiloon.Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Petri Nippala - Syyskuu 15, 2019, 13:41:31 ip
Oiskohan -63,kun suojat ja etupää muuttuivat. Silloin tuli muistaakseni Sport Swing,joka oli ensimmäinen Sport malli.Siinä oli kuitenkin Swingin
penkki ja merkit.Moottorinsuojat oli samanlaiset kun Sportissa myöhemmin.Tankki oli myös samanlainen vaakatankki kun Sporteissa.-64 tuli vissiin eka Sport,jossa oli pidempi satula.
-63 oli omanlaisensa penkki,jossa oli takakiinnitys lipareella rungon päälle kuten esim.-60 papassa,jonka lipareessa oli kuitenkin 2 kiinnityspulttia.
Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Jarkko Sjölund - Syyskuu 15, 2019, 17:05:25 ip
Joop, tarakkakin on maalattu vanhemmissa, kromattu uudemmissa eli olisko tuokin muutos tullut keulan myötä.
Takavalo on vanhemmissa pitkä ja kapea, uudemmissa soikeampi ja nystyrät sivuilla, samaa valoa on käytetty tuon ajan polkupyörissäkin.
Vaihdekahva taitaa myös muuttua luukkumallista uudempaan keulamuutoksen myötä.Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Eino Turunen - Syyskuu 15, 2019, 20:56:54 ip
Kirjavaa on ollut Øglaendin mopojen mallimuunnokset. Niitähän tuotiin monen liikkeen kautta osina koottavaksi Suomeen. Tempo, jolla nimellä se Norjassa tunnettiin, on jo vuonna -61 valmistettu uudemmilla "banaani" moottorisuojapelleillä. Kettjusuoja oli nähtävästi vielä kaksiosaista ylä/alapuolimallia. Suomeen tuo vuosi -63 taisi olla moottori/ketjusuojan osalta muutos vuosimalli.


Kuvassa olevaa vm.-61 mallia lieneekö tuotu kenenkään maahantuojan toimesta Suomeen?


http://mo-ped.se/noreg/finland.htm (http://mo-ped.se/noreg/finland.htm)


Linkistä löytyy lisää tietoa Suomeen tuoduista Øglaendin malleista

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Petri Nippala - Syyskuu 16, 2019, 10:45:14 ap
Ainakin-58 Jupikassa oli Hella SR24 takalamppu.Ehkä vielä-59;kin.Sitten taisi tulla pienempi soikeampi takalamppu ja -63-64  Jupikkaan tuli isompisoikeanmallinen takalamppu nystyrälinsseillä sivuilla.Sportissa oli samantapainen takalamppu,kuin Solifer 3Speedissä tai Zyndapissa 423.
Ikkunamallin vaihdekahva oli -58-59? Siis Jupiterissa. 

Eikös tässä ollut puhe juurikin Jupikoista,eikä siis Öökyistä yleensä,joihin Jupikkakin kuuluu. Jos aletaan puhua Öökyjen variaatioista,on homma paljon haastavampi.
Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Eino Turunen - Syyskuu 16, 2019, 11:56:24 ap
Tarkoitin tällä kokoonpano "kirjavuudella" sitä, kun noita Øglandeja toi maahan ja kokosi useita yrityksiä, koottavien mopojen ostomiehet tehtaalla saattoivat ostaa mitä oli tarjolla tai tehtaan miehet möi. Jupitereiden osaltakin luulen, että samankin vuosimallin mopoissa saattaa esiintyä kokoonpanokirjavuutta. Omassa vm.-58 Jupiterissa on vaihteenvalitsin Maguran-malli, jossa on 1-0-2 valitsijan runkoon prässätty.
Takavalo on juurikin tuo Hellan SR24 mallinen. Poikkevaa muihin Jupitereihin nähden tuo etuswingissä kiinni oleva U-muotoisen raudan väritys. "Normaalisti" se on lokasuojien värinen(pun/sin), mutta omassani se on rungon värinen. Varmasti se on ollut kokoonpanosta lähtien rungon värinen,koska siitä ei muuta väriä löytynyt ja mopo oli alkuperäiskuntoinen minulle tullessa.


Samohalta löytyy kyllä Norjan arkistotietoja Jupitereista, mutta kuinka yksityiskohtaisesti se antaa tietoa, millä osien kokoonpanoilla ne on loppujen lopuksi esim. Suomeenkin lähteneet?

[ylläpito on poistanut liitteen]
Otsikko: Vs: Jupiter vm ihmettelyä
Kirjoitti: Jarkko Sjölund - Syyskuu 16, 2019, 22:32:23 ip
Mulla oli tuossa hetken -65 jupikka swing jossa oli luukkumallin vaihdekahva, banaani koneensuojapellit ja yksiosainen ketjusuoja.
Mopo oli kaikinpuolin alkuperäinen.