VMPK ry Foorumi

Muut => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Eero Nikkanen - Tammikuu 14, 2019, 11:59:13 ap

Otsikko: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Eero Nikkanen - Tammikuu 14, 2019, 11:59:13 ap
 Joku vuos taaksepäin kun hieman pumppu yskähteli, kielsi lekuri lumityöt lopuks elämää.
 Oon laittanu vaimon töihin edm. vedoten. Toimii.
 No nyt toinen lekuri, toisen vaivan takia kehoitti rasittamaan itseeän vähintään 30 min/ vrk.
 Siis jotain sellasta rasitusta jossa joko hengästyy, tai tulee hiki.
 Sairauden opasvihkosessa hyviä tekoja ei ollut liikunnan lisääminen, vaan -liikkumattomuuden vähentäminen-, siihen kun ei sisälly pakkoa, eikä sitä kautta ala ahistaa..
 Joku on siinä oivaltanut hienon suomalaisen tavan käyttää paikallista kieltä.
 Ne ”ainoat oikeat” urheilulajit on kuitenkin kiellettyjen listalla.
 Juoksu ja paini. Tai paini ei, muttei yksin viitti ja jos kaverin löytäski, ni heti on luu, tai jänne poikki, kun reipas satakiloinen ottaa kontaktia tantereeseen.
 Jänteitähän mulla on jo valmiiks 3 poikki. Nilkasta, polvesta ja kyr...   tai no olkoon.
 Vrt. lapinlahden linnut / ”se ei käy”.

 Nomutta astialle.
 Kotitaloni oli -50 luvulla nakerrettu rintamamiestalo, jossa kellari, elintila ja makkarit ylhäällä.
 Isäukko opetti, että pitää tehdä lumityöt niin, että sokkeli peittyy lumeen.
 Hyvinhän se eristeenä toimi tsellarin seiniin ja sitäkautta helpotti koko talon lämpösenä pitämistä. Silloin ei ollut kuin tulisija lämmittimiä, hella, pönttö ja porinmatti-tyyliin.
 Äsken yritin isäni neuvoja toteuttaa ja kevyeen läkähdykseen asti heittelin lunta sokkelille.
 Hyvin tuntuu lämmittävän, ainakin tekijää. Talo vaan yhdessä kerroksessa, että sikäli.
 Linkoa ei ole, eikä tule, kolia on useampi, mutta lapiolla teen. Sillä saa toteuttaa itseään.
 Koirakin tykkää lentävää lumimöykkyä pyydystää, joskin sen springerin identiteetti hieman kärsii
 kun on jo parin pohjoisen reissun jäljiltä ihastunut -lapinkoira- statukseensa.
 Ei kai se sitä pahenna, että on lapinkoirittunut, lumesta pitävä springer.   Ei kai.
 

 Tuli se haettu 30 minuuttia liikuntaa ja loppupäivän voikin heittelehtiä sohvan ja tietsikan väliä.
 Ja onhan siinä se Grammin jääkaappi puolitiessä...

 Tätä se on nyt eläkeläisen elämä. Kiireetöntä ja omalla tavallaan hauskaa.
 Menee odotellessa sitä seuraavaa diagnoosia, joka sitten ehkä nujertaa lopullisesti.

 Tähän kirjoitukseen ei sinällään liity kysymystä, opetusta, tai muuta syvällistä viisautta, mutta kirjoitin, koska kirjoittaminen on kivaa ja siltä tuntui että täytyy....
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Risto Sollo - Tammikuu 14, 2019, 12:24:39 ip
Siihen aikaan kun sain harrastaa lumityön auvoa kirosin 50-luvun pihasuunnittelua.Lumityöt tehtiin siihen aikaan malliin polku saunalle/puuliiterille,toinen portille postilaatikolle.Nykyajan vaatimusten mukaan kun pökkäsi koko pihan paljaaksi että auto pystyi liikennöimään talliinsa joka oli tietenkin tökätty pihan perälle,teetti se varmaan 300m2 aurattavaa tilaa.Eipä siinä muuta kun kola kohisemaan,mutta tontilta loppui tila,ei ollut lumenkaatopaikkaa mahdutettu sinne...Ihmisenkorkuista lumivallia piha täynnä keväällä.Kunnon kasvamisesta en tiedä mutta vieteri oli aika kireänä välillä,varsinkin kun se liittymänumpeenaurauskone kyttäsi aina siellä mutkan takana... >:(
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Tammikuu 14, 2019, 12:53:38 ip
Tuon sokkelin peittäminen lumella on tunnettu ja tunnustettu vanhan kansan eristyskonsti.  Semmosessa rakenteessa ko nykyset mörskät on, eli ulkoverhous on vaan silmän lummeeks, sen takana on tuuletusrako, ja vasta sen sisäpuolella on tuulensuojalevy, oon ite pitänny joka tapauksessa siinä sokkelin ja verhoilulaudan välissä raon auki, eli ei lunta ihan sokkelin yläreunaan asti.  Sen välin tukkiminen kyllä saattaa eristystä parantaa, mutta homehuttaa ulkoverhoilua sisäpuolelta ja mahollisesti tuulensuojaa ulkopuolelta, mistä ne itiöt vuosien saatossa saattaa eksyä sisemmälle.  Tää on joko joltain kuultua tai ite pohdiskeltua, eli saattaa olla täyttä pötyäkin.  Sen nojalla oon varmuuven vuoks voinu jättää ne lumet viskelemättä, ko se lapioiminen on varsin hengästyttävää puuhaa...

Ite oon korkeen koulutuksen suomalla tarkkuudella tehny viivottimen suoria pihan reunoja, ja ensimmäisistä lumista alkaen kasannu tuohon joutopäätyyn pääkaatopenkan, ja muutaman muun apupenkan toisaalle.  Lähetään loivasti nostamaan luiskaa, aina jos on nuoskaa (tai kaupunkipaikoilla tiekarhun palikkaa) tarjolla, tehhään uutta pintaa, että saahaan luiska kantavaksi, ettei tarvi muniaan myöten kahlata.  Kun kaatopenkalla on korkeutta kaks metriä, niinkuin nyt, on siitä reunalta kiva huispauttaa kola tyhjäksi.  Kun viitisen vuotta sitten laitettiin tahistin pumpun mukana pysymistä varmistammaan, oon hyväksyny ajatuksen, että naisten kola riittää.  Vauhin ko malttaa pittää kurissa, eikä pyri ees sitä pientä kollaa saamaan täpötäyteen, onkin kyse mukavasta hiljakseen kävelemisestä; aikaa mennee, hiki tullee, vaan ei läkähytä.  Tännää pääsin jo kerran toteuttamaan ratekiijaa, ja lissää tullee koko ajan, pääsee vielä toistekin.

Naapuruston meihin nähen nuoret eläjät ei ossaa tehä lumitöitä.  Ei oo mittään suunnitelmallisuutta, lumet tökitään miten sattuu, ja parin satteen jälkeen ollaan ongelmissa, että mihin mahtus.  Sitten ne työnnetään tielle aurakuskin harmiks.  Mikä pukkaa ne takasin pihhaan.  Meijän porttikongin kohalla aurakuski kääntää lattansa niin, että se vettää pihastakkii lumet tielle päin, jos en oo ehtiny kollaamaan, ja erikseen perruuttaen vettää postilaatikoitten eestäkin lumet pois.  Metsä vastaa jne...

Mutta tekniikkalaji on lumityöt, ei oo voimalaji.  Niiko tää kirjottaminenkii, minkä Nikkanen jo totes.

jaakkovaakko
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Petri Behm - Tammikuu 14, 2019, 13:00:47 ip
mutta tontilta loppui tila,ei ollut lumenkaatopaikkaa mahdutettu sinne...Ihmisenkorkuista lumivallia piha täynnä keväällä.

Tästä syystä lumilinko on vaan niin ihana tavallisella omakotitalotontilla.
Lumi leviää tasaisesti ja ahtaasta paikasta lumi tuodaan esille ja lingotaan näkymättömiin.
Ei ole penkat ja vallit ongelma.

Aikoinaan elämää ennen lumilinkoa harmitti kuljettaa lunta eri paikkoihin, mutta mielummin viisi metriä horisonttaalisesti kuin metri vertikaalisesti...Lumitöistä tuli vitsi mieleen.
Olipa kerran huoltofirma ja huoltofirmalla eräs taloyhtiö.
Taloyhtiössä asui pari vähän tarkemaan herrasmiestä, joilla oli aivan liian paljon joutoaikaa ja aivan liian vähän tekemistä omassa elämässä, joten oli aivan sama miten lumityöt tehtiin, niin ne oli huonosti tehty.
Valittaminen loppui siihen, kun taloyhtiön ilmoitustaululle tuli ilmoitus, että palkataan huoltofirmaan huoltomiehiä.
Erityisvaatimus oli pitkä asumishistoria kerrostalossa, koska vain kerrostalossa asuva henkilö pystyy täyttämään nykyajan lumitöiden vaatimukset...:)

Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Tammikuu 14, 2019, 13:46:43 ip
Minen lumitöistä sterssiä ota(varsikin nyt kun polvi päreinä ja jalkapallon muoitoinen)..kyllä se kesä ne sulattaa..on mulla lumilinkokin mutta ei sitä raaski näin kylmällä käyntiin laittaa :o :o.Tuo "sokkelien" peittäminen lumella on raiskausta ainakin puuverhotulle talolle..sen minkä säästät lämmöissä menee jossain vaiheessa uusiin maaleihin.jos nurkista vetää talvella niin se hoituu Wilhelmillä sisäpintaan..
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Mika Malinen - Tammikuu 14, 2019, 14:01:05 ip
Jaakon kanssa yhteneväistä mieltä lumen mätöstä sokkelin juureen. Tässäkään asiantuntija ole mutta ne viisaammat sanoo että tukkimalla tuuletusröörit saadaan tönö homehtumaan jos ei sitä jo valmiiksi ole. Thoudella vanhoissa taloissa falskasi aina sen verran raoista vaikkei varsinaisia tuuletuksia ollutkaan niin rakenteet säilyivät ehjinä. Itse mätän pois lumet talon juuresta jos joku siihen on niitä kolannut. Teen kyllä tosin pääosin itse kaikki kiinteistönhoito- ja korjaustyöt meillä.

Linkoa en osta ellei joku myy puoli-ilmaiseksi epäkuntoista. Kerran tosin lainasin kun tyhjensin kolalla katon, lumivallit olivat yli auton korkuiset räystään alla. Ne linkosin helvettiin siittä.  halkaisukonettakin rupesin käyttämään muutama vuosi sitten kun leikkauksen jälkeen ei pystynyt kirvestä käyttämään. Moottorisahaa olen kyllä nöyrtynyt käyttämään, nuorena sahasin pokasahalla.

Nykyään ne Ihmiset ei jaksa fyysisesti, ymmärrä henkisesti tai jotain kun kolataan sitä lunta siihen metrin päähän. Kohta on mahdoton enää mihinkään saada niitä. Kuten tässäkin Jaakko totesi niin päätä kannattaa käyttää muuhunkin kuin hatun kantamiseen. Minkälainen luiska ja mihin saakka että koko talven lumet mahtuu sinne. Ymmärrän vanhat ihmiset, sairaat tai naisihmiset mutta ilmeisesti olen varttunut sellaisessa ajassa, kulttuurissa ja yhteisöissä joissa arvostettiin miehistä voimaa. Mies jaksaa, pystyy ja kestää sanottiin ja mies osaa tehdä itse melkeinpä kaiken vaikkapa ihmisen toisen sisään. Mieheltä odotettiin tiettyä käytöstä, vastuullisuutta ja rohkeutta. Täytit nämä tai sinua ei arvostettu, tavallaan julmaa mutta ehkä toisilla oli toisin.

Todella löyhästi osa tästäkin liittyy lumeen kuten sekin että äsken oli melkein tunnin sähköt pois. Ennen hiihtelivät linjoja pitkin ja kaatoivat puita jotka olivat linjoille vaaraksi. Sähköt pelas mutta nykyään ne runkkarit istuu valvomossa, syövät munkkeja ja lihovat. Sähköt siis katkeilee.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Tammikuu 14, 2019, 14:44:39 ip
Täytyy vielä omia ajatuksia selventää.  Sollon Risto tuossa kuvasi vaikeata lumensijoitusta, ja mie kirjottelin perrään, että on suunnitelman puutetta sellanen.  En tarkottanu sillä Solloa, tiijän että on olemassa erilaisia tontteja.  Miun elämässä vaikein oli Korson paritalon piha, mutta siinäkin oli yhellä sivulla puistoa, eli yleistä joutomaata.  Joutu pikkusen vaakasuoraa siirtämistä tekemään enemmän.  Mutta tosi vaikeitakin tontteja voi olla lumen luonnin kannalta.  Sitä vaan tarkotin, että helpostakin tontista tullee vaikee, jos ei huomista oo olemassa lumenluojan nupissa, niiko Mikakin tuossa todisteli.  Nyt myö asutaan mäntykankaalla, tuhannen neliön tontit, jokaisella ainakin tontin yks sivu puistoaluetta (=metsää) vasten, suurimmalla osalla kaks sivua.  Jos tälläsessä ympäristössä väittää, ettei oo lumelle paikkaa, kannattaa kattoa peiliin.  Tuossa lähinaapurilla ois just sellanen tontti, että vähän reilun viijen metrin vaakasuoralla siirtymällä ois myötäleeseen menevää rinnettä varmaan hehtaari tillaa, mutta lumet sylkästään kolasta siihen avattavan pihan viereen, eikä osata tehä ylikuletettavaa luiskaa.  Ja toisen satteen jälkeen ei ennää oo paikkaa lumelle.  En mee silti neuvomaan, omapahan on ongelmansa.  Mutta vieläköhän ne Petrin kertomat huoltomiehen paikat ois auki, tai oiskos siellä työnjohdolle tarvista?

jaakkovaakko
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Risto Sollo - Tammikuu 14, 2019, 16:08:13 ip
Kylläpä kokemus äkkiä opetti että sitä valkoista paskaa kuljetettiin ensin metsänreunaan ja alamäen suuntaiselle rajalle ja siitä somasti täyttäen sitten koko tontin alue...Välillä hirvitti että sulaako ennen Juhannusta.No tämä oli silloin kun oli lumisia talvia,nehän loppui silloin kun luovuttiin torpasta.Ja kai sitä olisi ostanut vaikka päältäajettavan lingon mutta pieni palkka meni talon restaurointiin ja pankille loput. >:(
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Tammikuu 14, 2019, 16:59:44 ip
Oon lähes seittemänkymmenen vuoden iästäni noin puolet tehny lumityöt pihallani.  Miun kokemuksen mukkaan se tapa, että viep ne ensimmäiset lumet pihan perälle, ja alkaa täyttää siitä lähemmäks päin, on yks tapa.  Toinen on se (miun oppima), että täyttää ensin lähemmäs, tekkee luiskan siitä yli - luiskan jyrkkyys semmonen että jaksaa mukavasti pukata täyven kolan ylämäkkeen - ja kippaa sinne taakse.  Kun kulkee koko ajan sen oman kasansa yli, se lumi tiivistyy.  Väittäsin, että jälkimmäisellä tavalla samaan pihaan saap mahtumaan noin kymmenkertasen määrän lunta verrattuna ensimmäiseen tapaan.  Ongelma miun tavassa on saaha alkutalvesta se luiska kantavaks, että kestää kulkea yli, ettei ukko solaha muniaan myöten penkkaan.  Siihen tarvitaan erityistoimia aina, kun on nuoskaa tai muuten tiivistettyä tarjolla.  Jopa vettä jäävyttämiseen, jos ei nuoskaa yläkerran isäntä satu tarjoomaan.  Kola mennee täytenäkin tasasta ja liukasta luiskaa ylös varsin pienellä voimalla, ja kun kaatopuolelle on saanu korkeutta - niiku sanoin, niin nyt tuossa pääkaatopankissa pari metriä - ei yhen tuiskun lumet ennää vie sitä penkkaa ees puolta metriä etteenpäin, ja se ehtii aina tamppautua kantavaks enneko sinne tarviaa jalkonee mennä.

Mutta kukin tavallaan.  Halukkaat saap käyttää neuvoja ihan ilmaseks.

jaakkovaakko
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Petri Behm - Tammikuu 14, 2019, 17:34:00 ip
Joulukuussa pitäs miettiä, että mihin ne lumet laitetaan maaliskuussa.

Varsinkin työpaikoilla tuntuu olevan tapana, että tyhjennettään se kola heti siihen kolattavan alueen reiunaa, kyllä JOKU MUU ne siitä sitten siirtää syrjemään tai jos miun ei tarviikkaa kevättalavela kolata ollenkaan...
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: tuomo jylha - Tammikuu 14, 2019, 18:55:14 ip
Mitä niitä kovin kauas kuskaamaan kun ei niitä ole kumminkaan kesäkuussa enää yhtään. Just sen matkan päähän mitä lingolla lentää.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jaakko Latvanen - Tammikuu 14, 2019, 21:21:36 ip
Käytii illankähmässä tään päivän toiset lumityöt.  Kahella kolalla mentii siivessä ko puimurit neuvostovenäjän rannattomilla pelloilla!  Ko päästii sisälle, kävi rattori pukkaamassa pihallekulun tukkoon... ei ollu se vakituinen kuski puikoissa.  Rouva kävi vielä sen avaamassa.  Ja lunta sattaa koko ajan.  Kaatopankin kulmaa ko nyt sihtaa, ni puuvajasta mennää kirkkaasti yli lopputalven aikana.

Päätän raporttini Anttolan lumitilanteesta tähän.  Jatketaan huomenna.  Varmasti kolaamista ja mahdollisesti raportointia.

jaakkovaakko

Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 15, 2019, 07:33:35 ap
Kyllä sitä vapaa-ajan materiaalia taas oli yöllä
ilmestynyt-kuten se auraajan muokkaama tulppakin portille.

No Toro käyntiin kun päivä valkenee-sitten ehkä residenssille
yksi kuistin tasaisempi katto tyhjentämään-ovat luvanneet tänne
etelään vesisuojaa huomiseksi.Joten helpotetaan katon elämää.

Tää on viime talveen nähden ihan lumitalvi vaihteeksi.

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Pentti Eskelinen - Tammikuu 15, 2019, 08:41:52 ap
Kun en jaksanu uutta juttuva kirjottoo, niin kopsasinpahan vasepuukista tuon reilun viikon vanahan.


 "Sanosin että talavi on mitä parhaenta lumityöaekaa.😜

Eilennäpäevänä lapijoen talavipalatsilla kulukuväylijä vedenottamolle, kaluste- ja halakovarastoille, aetalle, ulostushuoneelle ja sinne tänne minne siellä pittää piästä mänemään.

Tänään sitten tiputin palatsin katolta lumia, mulla on ihan sitä varten "pudota lumet katoilta maasta käsin" laetekkii, vuan kun se teki lakon varttitunnin työskentelyn jäläkeen, niin kämysin katolle ja tiputin niitä loppuja lumia ihan manuvaalisesti.

Ai niin, putsasinhan mnä lumet matkaeluperävaununkii katolta, oesin ottanu siitä kuvan ja pannu sen tänne, vuan kun en missää välissä ehtiny sitä vilimaamaan.😕

No panempahan sitten kuvan vaunusta viime talaven lumivahinkojen jäliltä, sillon kun ei tullu tiputeltuva lumija.🙄"
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jussi Kumpu - Tammikuu 15, 2019, 08:43:16 ap
http://www.netikka.net/knuutti/Hupijutut/ensilumi.htm
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Ismo Hakamäki - Tammikuu 15, 2019, 09:54:33 ap
.... sen takana on tuuletusrako, ja vasta sen sisäpuolella on tuulensuojalevy, oon ite pitänny joka tapauksessa siinä sokkelin ja verhoilulaudan välissä raon auki, eli ei lunta ihan sokkelin yläreunaan asti.  Sen välin tukkiminen kyllä saattaa eristystä parantaa, mutta homehuttaa ulkoverhoilua sisäpuolelta ja mahollisesti tuulensuojaa ulkopuolelta, mistä ne itiöt vuosien saato....

Minäpä se harrastan tuota, -47 rakennettu hirsitalo rossipermannolla tietysti, betonkisokkeli. Kun umpeenlapioinnista on kulunut muutama päivä, on sokkelin ja lumipenkan (lue lisäeriste) väliin syntynyt sentin, puolentoista ilmarako. Lumi siis ei ole enää rakenteessa kiinni ja alueella vallitsee oma pienilmasto, jonka vaikutus tuntuu ilman villasukkia sisällä kulkevasta mukavalta. Tänäänkin on melko navakka länsi/lounaistuuli, ei tuntunut aamulla sisällä...
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Tammikuu 15, 2019, 12:25:58 ip
Joo, rossipohjainen talo melkeinpä tarvitsee lunta sokkelin kylkeen, maanvaraiselle se taas on haitallista, tai ei ainakaan niin hyödyllistä. Valesokkelitalon saa varmaan lahoamaan aika nopeasti jos sen kylkeen lappaa lunta.

Ittellä maanvarainen, lattia varmaan 30cm maanpinnan yläpuolella, puurunko, puuverhous. En kasaa lunta taloa vasten.

Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Mika Malinen - Tammikuu 15, 2019, 12:40:54 ip
Eikönää rossipohjaiset talot ilman valesokkelia ole hyvinkin pitkälti sieltä 1900-luvun alusta? Uuvemmissa pääsääntöisesti on se. Kumpi tahojaan niin jos tuuletuksen tukkii lumella tai muulla niin ilma ei kierrä. Jos on eristetty hyvin niin ei tartte lunta. Painuneet purut kapinan ajoilta niin kyllä sitten vetää.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Tammikuu 18, 2019, 16:12:33 ip
Täytyypä perua puheeni..nimittäin iski aivan hirveä stressi tuosta katon lumitilanteeseen..ensin se stressi iski emäntään ja influenssan lailla tarttui minuun..Nyt kehittelemään jotain sähkö viritystä jotta sais peltikaton vähän lämpiämään ja sitä hyväksi käyttäen peltikaton tyhjäks..katolle en edelleenkään kiipeä tämän polven kanssa..
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 18, 2019, 16:43:04 ip
Täytyypä perua puheeni..nimittäin iski aivan hirveä stressi tuosta katon lumitilanteeseen..ensin se stressi iski emäntään ja influenssan lailla tarttui minuun..Nyt kehittelemään jotain sähkö viritystä jotta sais peltikaton vähän lämpiämään ja sitä hyväksi käyttäen peltikaton tyhjäks..katolle en edelleenkään kiipeä tämän polven kanssa..

Mitä  sitä suotta sähköllä läärää-kun ei kuitenkaan onnistu akulla.
Ja mikään,mikä ei onnistu akulla...on nössöjen touhuja.

Tuikkaa sinne vintille tulet nurkkiin...kyllä lähtee!

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Tammikuu 18, 2019, 17:13:47 ip
Eikönää rossipohjaiset talot ilman valesokkelia ole hyvinkin pitkälti sieltä 1900-luvun alusta? Uuvemmissa pääsääntöisesti on se. Kumpi tahojaan niin jos tuuletuksen tukkii lumella tai muulla niin ilma ei kierrä. Jos on eristetty hyvin niin ei tartte lunta. Painuneet purut kapinan ajoilta niin kyllä sitten vetää.

Eiku valesokkeliksi sanotaan sitä maanvaraiselle laajalle tehtyä rakennetta, jossa lattia on lähes maanpinnan tasossa, ja puurunko lähtee suoraan laatan päältä. Ulkopuolelle on sitten tehty tiilistä, harkoista tai betonista valamalla semmoinen sokkelin näköinen kulissi, eli valesokkeli. Nämä talot tunnistaa esim siitä että ovi ”katkaisee” sokkelin. Yleinen vaurio on alajuoksun ja alimpien villojen ym rakenteiden kostuminen kapillaarisen kosteuden ym juttujen takia, monesti rakennusvaiheessa jäi salaojat puutteellisiksi, samoin sadevesien käsittely. Näitä tehtiin paljon ainakin 70-luvulla.

Rossipohja on irti maasta ja mun mielestä heti kellarillisen talon jälkeen paras ratkaisu. Noita tolppien välejä tosiaan on valettu umpeen, mutta ei hätää jos vaan on kissanluukut auki kesän. Ennenvanhaan tietty kun lämmitettiin puu-uuneilla niin niiden perustuksiin johtuva lämpö piti talon alustaa, rossipohjaa, lämpöisenä. Jossain vaiheessa kun uuneista luovuttiin, saattoi tulla ongelmaa.

Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Tammikuu 18, 2019, 19:07:51 ip

Mitä  sitä suotta sähköllä läärää-kun ei kuitenkaan onnistu akulla.
Ja mikään,mikä ei onnistu akulla...on nössöjen touhuja.

Tuikkaa sinne vintille tulet nurkkiin...kyllä lähtee!

t. Markku
[/quote]

Heh..Tuohan on aivan loistava ajatus Markku..Mutta ku siellä vinnillä kasa Jalluja jostain 70 luvulta..palais varmaan hävyttömän hyvin..Mutta toisaalta
vinnillä menee aika Rattoisasti..
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 18, 2019, 19:17:35 ip
Ei helskutti Tatu...museovirasto laittoi juuri
torppasi suojeluun. Tuo on kultturia! Perutaan nuotiot ihan
suosiolla.

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Tammikuu 18, 2019, 21:44:01 ip
Ei juma Kovasin minkä teit..juuri ens kesänä suunnittelin saneerausta..jää nyt tekemättä ku museovirasto hallinnoi..Kiitos Markku ;D ;D
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jorma Korolainen - Tammikuu 19, 2019, 11:06:38 ap
Rossipohja on irti maasta ja mun mielestä heti kellarillisen talon jälkeen paras ratkaisu. Noita tolppien välejä tosiaan on valettu umpeen, mutta ei hätää jos vaan on kissanluukut auki kesän. Ennenvanhaan tietty kun lämmitettiin puu-uuneilla niin niiden perustuksiin johtuva lämpö piti talon alustaa, rossipohjaa, lämpöisenä. Jossain vaiheessa kun uuneista luovuttiin, saattoi tulla ongelmaa.

Kesämökkejä tehdään aika paljo pilariperustukselle, eiks se ole ikään kuin nykyajan rossipohja? Ei taida olla energiataloudellisesti kovin hyvä, mutta kyllä lattian alus tuulettuu. Passaiskohan kuin hyvin talonkin alle semmonen pilarisydeemi?

Edit: Jahas, kuukkeli kertoi että hankala vetää putket niin ettei ne jäädy. Muuten hyvä ratkasu.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Tammikuu 19, 2019, 11:15:12 ap
Rossipohja on irti maasta ja mun mielestä heti kellarillisen talon jälkeen paras ratkaisu. Noita tolppien välejä tosiaan on valettu umpeen, mutta ei hätää jos vaan on kissanluukut auki kesän. Ennenvanhaan tietty kun lämmitettiin puu-uuneilla niin niiden perustuksiin johtuva lämpö piti talon alustaa, rossipohjaa, lämpöisenä. Jossain vaiheessa kun uuneista luovuttiin, saattoi tulla ongelmaa.

Kesämökkejä tehdään aika paljo pilariperustukselle, eiks se ole ikään kuin nykyajan rossipohja? Ei taida olla energiataloudellisesti kovin hyvä, mutta kyllä lattian alus tuulettuu. Passaiskohan kuin hyvin talonkin alle semmonen pilarisydeemi?

Eristeistähän se vaan on kiinni, ja tuulensuojasta. Tässä lähistöllä on ainakin yksi aika uusi talo joka on tehty terästolpille, reilusti irti maasta ja perustusta kiertää semmoinen ritiläjuttu, eli valo paistaa läpi. Tämmöiselle vainoharhaiselle sellainen sopisi oikein hyvin, pääsisi koska vain kuikuilemaan että mitä alustassa tapahtuu :)

Ja melko varma voi olla että radonia tai muuta sellaista ei sisälle tule. Putkivetojen kanssa saa tietysti olla huolellinen ettei mene jäähän siitä maan ja talon väliseltä osalta.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jorma Korolainen - Tammikuu 19, 2019, 11:26:23 ap
Eristeistähän se vaan on kiinni, ja tuulensuojasta. Tässä lähistöllä on ainakin yksi aika uusi talo joka on tehty terästolpille, reilusti irti maasta ja perustusta kiertää semmoinen ritiläjuttu, eli valo paistaa läpi. Tämmöiselle vainoharhaiselle sellainen sopisi oikein hyvin, pääsisi koska vain kuikuilemaan että mitä alustassa tapahtuu :)

Ja melko varma voi olla että radonia tai muuta sellaista ei sisälle tule. Putkivetojen kanssa saa tietysti olla huolellinen ettei mene jäähän siitä maan ja talon väliseltä osalta.

Jokohan uuden tyylin mukaiset kesämökit on rakennuksia terveimmästä päästä: Hirsirunko pilariperustuksella ja erillinen saunarakennus. Sillai kun tekis talon, vois olla hyvä ratkasu. Ehkä ulkopuolelle lisäeristystä, sillaihan ne hirsitalot ennen tehtiin.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 19, 2019, 11:45:08 ap
Tämä mökki,jossa juuri istuskelen on tehty 1880-luvulla graniittijöötien
varaan-tuommoisia liki jääkaappipakastimen kokoisia pötkyjä on
sokkeliksi ladottu-ja n. puoli metriä sisemmäksi toinen
kivikehä. Kivien välinen alue on täytetty hiekalla.

Multapenkkisokkeliksi tuota kutsutaan.Kivien päälle on laitettu
ensimmäinen hirsivarvi ja sitten värkättty rankat lattiajuoksut.
...Ja hirsiseinää lisää..ja lisää..

Eristettä ei paljoakaan-mutta tarkenee täällä. No mattoja on laattialla
reilusti.

Kissareiät on talvellakin raollaan-ei iske homeet.

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Risto Sollo - Tammikuu 19, 2019, 15:12:56 ip
Markku kiitos,valaisit päiväni!Lueskelin joskus jotain Wanha Wiipuri-juttua,missä kerrottiin että taloja rakennettiin multapenkille,jolle itsekseni hymähtelin.Sehän onkin ihan 'papillinen' tapa!
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Taito Nuutinen - Tammikuu 19, 2019, 15:36:47 ip
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/45319/ONTKiviranta.pdf?sequence=1

Tuolla aikas hyvää tietoa noista rakenteista..
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: tuomo jylha - Tammikuu 19, 2019, 16:07:20 ip
Ei liity lumitöihin mitenkään. Mutta liittyy yllä oleviin viesteihin.
Itse päädyin eristeharkkotaloon. Työ ja materiaali on valmiille pinnoille melko arvokasta per m2, ja perustuksetkin raskaammat kuin puurunkoisessa. Maita on vaihdettu rakennuksen alta ja muutama metri ympäriltäkin yli 2 metrin syvyydeltä, useita satoja kuutioita. Tuplasalaojat yms...Eli rungon- ja perustuskustannukset on melko korkeat. Päädyin siksi tuohon materiaaliin ja ratkaisuun kun se ei painu, ei elä, on tiivis ja erittäin hyvä k-arvo, minkä energialuokkaa itselläni tosin pienentää suuret ikkuna-alat.
 Ulkopinnoitteelle ei todennäköisesti tarvii tehdä mitään ainakaan lähimpään 50 vuoteen, Perinteinen jalolaasti, ei 3-kerrosrappausta. Syy, koska jätetään se harkon hengittävyys eikä tukita sitä hengittävyyttä molemmin puolin. Eikä itse rungolle koskaan mitään. Palamaton, painumaton, yms...
Tiiviys edellyttää myös sitä oikeaa ilmanvaihtoa, ja se pitää myöskin huoltaa. Se on osittainen pullorakenne, eikä hengitä läpi niinkuin esim hirsirunko. Alapohjan tuuletus on ensimmäinen metri 16/32 kalliomurskeella jaa sen päällä 0-32 jossa radonputkitus.
 Radon putkitukseen on syy, eikä usein se ei ole itse radon, vaan kapilaari maakosteus jota poistetaan radon putkituksella. Radon ongelmaa esiintyy lähinnä suurien hiekkaharjujen päälle ja syvien peruskallio muodostumien luona. Eli salpausselkä tms.. alueet. Olen koittanut tuoda tämän asian julki joka rakentajalle, missä projekteissa olen ollut mukana.

Monet vanhat ratkaisut, mitä yllä on kerrottu, ne on toimivia, eikä niitä pidä mennä muuttamaan. Olki, multa, turve, järvikaisla, hiekka ja muut luonnonmaterialit on terveitä ja toimivia. Usein ne ratkaisut pilataan väärillä korjauksilla ja väärillä lisäeristyksillä. Siinä jos missä, kannattaa aina ennen isompaa remonttia kysyä neuvoa sellaiselta ihmiseltä joka tietää perinnerakentamisesta, jjos ei ole itse täysin tietoinen mitä nyt tehdään. Jokainen maksettu konsultointineuvo maksaa varmasti itsensä takaisin, silloin kun se konsultointipyyntö on esitetty oikealle ihmiselle.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jussi Kumpu - Tammikuu 21, 2019, 09:02:16 ap
Tämä mökki,jossa juuri istuskelen on tehty 1880-luvulla graniittijöötien
varaan-tuommoisia liki jääkaappipakastimen kokoisia pötkyjä on
sokkeliksi ladottu-ja n. puoli metriä sisemmäksi toinen
kivikehä. Kivien välinen alue on täytetty hiekalla.

Multapenkkisokkeliksi tuota kutsutaan.Kivien päälle on laitettu
ensimmäinen hirsivarvi ja sitten värkättty rankat lattiajuoksut.
...Ja hirsiseinää lisää..ja lisää..

Eristettä ei paljoakaan-mutta tarkenee täällä. No mattoja on laattialla
reilusti.

Kissareiät on talvellakin raollaan-ei iske homeet.

t. Markku
Nyt Markku olet kyllä hakoteillä: http://www.saatsi.fi/blogi/multapenkki/
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 21, 2019, 10:28:17 ap
Millä lailla väärässä?

Suurinpiirtein tuollainen se rakenne on-paitsi että se sisäkehä ei
mulla ole hirttä tai lautaa-vaan kapeasta kivsoirosta rakennettu-ja se täyte
välissä enimmäkseen hiekansekaista. Laudasta tehdyt putket kissareikinä.

Ja talvisinkin auki. Se voi olla väärä tapa-vaan auki ovat silti osittain.

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: tuomo jylha - Tammikuu 21, 2019, 10:58:11 ap
Kaikki suositukset ja ohjeistukset mitä nyt annetaan, on todennäköisesti 10 vuoden päästä väärät? Ja aina uuden mukaiset ohjeistukset kumoaa kaikki edelliset ohjeistukset. Hyvää tarkoittava tekee korjaustyöt juuri sen ajankohdan mukaisesti, ja joskus myöhemmin jos kämppä myydään, niin todetaan että sehän ei vastaakaan tämän päivän suosituksia. Ja tämä toteamus tehdään yleensä muutama vuosi oston jälkeen, mutta kumminkin alle 5 vuoden. Eli kaiva kuvetta ja maksa ostajalle, tai lakimiehille. Mutta jollekin maksat joka tapauksessa, sitä myydessäsi. Homeitiö, tai väärin tehty huolto löytyy kumminkin jostain, ja ihan joka kämpästä. Evoluutio ja luonto on nykyään muovannut ihmisgeeneihin semmoisen ominaisuuden että se löytää sen jostain? Geenimuutoksen aiheuttama oireilu ilmenee yleensä oston jälkeisessä "krapula tilassa".

 Suositus: Elä myy yli 10 vuotta vanhaa kiinteistöä vaan polta se, jos aiot muuttaa, tai asu siinä niin kauan kuin oma henki pihisee. Tai myy purkukuntoisena.
Tällä periaatteella tyrkkii ne lumet pihastaan, johonkin.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Petri Behm - Tammikuu 22, 2019, 09:21:53 ap
Täytyy sanoa, että meleko notkee kaveri ollut kyseessä... ;D

Kotkalaismiehelle sattui maanantaina iltapäivällä onnettomuus lumilingon kanssa. Omakotitalon pihalla Metsämiehentiellä lumitöitä tehneen miehen jalka oli jäänyt lumilingon terien väliin.

Kyseessä oli työnnettävä lumilinko, jossa on terät edessä. Pelastuslaitos irrotti miehen jalan laitteesta. Ensihoito kuljetti miehen tutkittavaksi sairaalaan.

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/5e42b6c0-47bd-4fc6-b81a-936b0034b299 (https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/5e42b6c0-47bd-4fc6-b81a-936b0034b299)
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 22, 2019, 10:03:10 ap
No-voi se noinkin olla.Silloin kun keisarin aikaan tuokin pytinki on tehty-niitä rakennuspaikkoja kai riitti myös hyviä.
Rinteessähän tuo on-ja hiekotettavaan tiehen on matkaa parikymmentä metriä-se tie on ainakin pari metriä
alempana kuin tuon pömpelin kivijalka.Suurin haitta siitä on kun se kesäisin pölisee niin pirusti.Mutta
ei sekään pölly sentään kivijalkaa ole haudannut.

On aika ja routa sitä perustusta liikutellut ja on kiviä saanut kangetakin takaisin
alkusijoilleen-ja lapiolla kaiveltu sitä sokkelin viertä.Normal katastrof siis.

Tuskin tuo multapenkkikään ihan kuosissaan on-sen verran kun siellä lattian alla
köyristelleenä olen ollut havaitsevinani.Vaan eipä tuo juuri hetkauta.On mikä on.

Salaojia siinä ympärillä ei koskaan edes ole ollut-tarkistin senkin jutun joskus.Valuu se vesi
sinne alarinteeseen muutenkin.

No-tää mökki on tämmöinen tapaus-joku muu taas omansa.

t. Markku
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Kari Sillanpää - Tammikuu 22, 2019, 10:56:49 ap
Jummartaakseni "multapenkeissä" on täytteenä käytetty lähinnä turvetta ja hiekkaa, ei niinkään multaa. Sinänsä toiminnan kannalta lienee sama onko sisempi varvi puuta vai kiveä, mutta varmaankin kivi ja hyvä rakennuspaikka ovat syitä sille että Markun tölli vielä paikallaan seisoo. Puutteellisemmin resurssein ja huonoille paikoille tehdyt yli satavuotiaat töllit on jo aikaa sitten purettu tai kaatuneet itsestään.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: markkukovasin - Tammikuu 22, 2019, 11:01:12 ap
.
Otsikko: Vs: Löyhästi lumitöihin liittyen.
Kirjoitti: Jussi Kumpu - Tammikuu 23, 2019, 08:42:34 ap
Jummartaakseni "multapenkeissä" on täytteenä käytetty lähinnä turvetta ja hiekkaa, ei niinkään multaa. Sinänsä toiminnan kannalta lienee sama onko sisempi varvi puuta vai kiveä, mutta varmaankin kivi ja hyvä rakennuspaikka ovat syitä sille että Markun tölli vielä paikallaan seisoo. Puutteellisemmin resurssein ja huonoille paikoille tehdyt yli satavuotiaat töllit on jo aikaa sitten purettu tai kaatuneet itsestään.
Mummolani on rakennettu 1800 luvun loppupuolella, alin hirsivarvi maatavasten, pystyssä se yhä nököttää.