Kirjoittaja Aihe: Solifer 4-speed vm. 1970  (Luettu 3011 kertaa)

Maaliskuu 09, 2019, 18:09:29 ip
Luettu 3011 kertaa

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Hankin moisen mopon viime syksynä, ajettu vaivaiset 3350 km ja viimeisin huolto tehty 2000 km kohdalla.
Kaipaan neuvoja entisöintiin/ käyttökuntoon saattamiseen näin , kun olen kokematon.
. Pintaruostetta löytyy niin kromiosista kuin tankin sisältä.
Mustien osien maalaukseen olen saanut neuvontaa käyttää mustaa miranolia ja tankin putsaukseen kuumaa 10%:sta sitruunahappoliuosta. Millä mutterit ja aluslevyt puhdistetaan? Miten pakoputki, loppupään pillistä puuttuu kromaus- voiko sitä kromauttaa ja missä vai onko helpompi etsiä uus?
Kromipintoja olen kiillottanut  autoglyymillä, mutta halvempi vaihtoehto on käyttää fareglaa. Sain vinkkinä myös käyttää palasokeria, joka kostutettu, ruosteen poistoon kromipinnoilta. Mitä muita vinkkejä löytyy?
Löytyykö moiseen mopoon helposti osia ja kuinka hintavia ne on?
Jollain sivustolla oli uustuotanto-osia. Jos pyörän entisöi, saako niitä käyttää?

Maaliskuu 09, 2019, 19:55:46 ip
Vastaus #1

Petri Nippala

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 1198
Akseli puhuu asiaa.Mopo on hienossa kuosissa.Puhdistus ja baanalle  :)

Maaliskuu 09, 2019, 22:59:54 ip
Vastaus #2

harri ojala

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 1327
Hieno peli. Paikkaa takakummi, ja ei kun kylille

Maaliskuu 10, 2019, 00:18:27 ap
Vastaus #3

sven paavola

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 23
 • Tunkista turbo ;)
Älä entisöi ehjää,arvostamme alkuperäisenä säilönyttä paljon enempi.Vain romut saa entisöidä.
Tunturi Supersport -81,ym

Maaliskuu 10, 2019, 06:42:47 ap
Vastaus #4

Hannu Kylli

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 1236
 • Jäsennumero 2573
Löytyykö moiseen mopoon helposti osia ja kuinka hintavia ne on?
Jollain sivustolla oli uustuotanto-osia. Jos pyörän entisöi, saako niitä käyttää?
Komppaan noita edellisiä kirjoittajia. Harkitte kahteen kertaan sitä entisöintiä noin alkuperäisessä kunnossa olevaa ja jos siihen päädyt tuumaa vielä toisenkin kerran. Sen entisöinnin nimittäin kerkiät tehä myöhemminkin mutta kerran entisöityä et koskaa enää voi palautata alkuperäiseksi. Jos enstisöi osittain, jää aina joku paikka ulkoasussa riiteleen uudelleen maalatun osan kanssa
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 10, 2019, 06:44:18 ap kirjoittanut Hannu Kylli »

Maaliskuu 10, 2019, 09:06:08 ap
Vastaus #5

Petri J Kokko

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 595
 • Ei mainosten orja,muuten kyllä.
Hieno mopeti  ja varsinainen helmi lähtökohdiltaan kun vähän ajettu ja osiltaankin vissiin suht täydellinen mitä tuosta kuvasta nyt näkee.
Tahtoo vaan olla ettei ajomäärän vähyydelläkään pääse eroon koko laitteen läpikäymiseltä,aika tekee tehtävänsä ja varsinkin ne säilytyolosuhteet ratkaisee eli ulkona räystäsalla vaiko peräti ihan sisätiloissa?

Ongelma on kovin kaksjakoinen ja sen nyt huomaa vastauksistakin jossa osa varmasti kehoittaa jättämään tuollaiseksi ,toinen puoli tekemään uudenveroisen ja yksi suuntaus on siitä puolivälistä.
Riippuu luonnollisesti omistajasta mitä hän haluaa ja päättäkööt itse onko tarkoitus MR mopoksi,kunhan nyt kulkee tasoon vai siisti orkkistyylinen kesäpäivien kaunistus kioskireissuihin?

Mopojen kanssa pääsee kyllä nopsaan jyvälle ja kehittyy mikäli tietotaito vielä hakusassa mutta sitä mielenkiintoa löytyy :D
Soliferiin varmasti osia löytyy ja hintatasokin kohtuullinen,siinäkin tarvii sitten miettiä ostaako kotimaasta vai halvemmalla ulkomailta koska yleisosistahan nuo ns suomimopot pitkälti koottuja
ja monet muutkin merkit aikanaan käyttäneet samaa tavaraa.
Rahaa tietty menee sitä enempi mitä hienompaa haluaa lopputuloksesta ja paljonko tekee ja taitaa itse tehdä?


Näitä vinkkejä ruosteenpoistoon on kaikenmoisia,itse käyttänyt kromitahnaa+rättiä,hienoa teräsvillaa tai jopa saippuavillaa kuin hioma aineita sisältävää autovahaakin.
Kovin huonoa kromiosaa ei oikein voi pelastaa jos hienoa meinaa jolloin uutta tai hyvää käytettyä etsimään koska kromauttaminen on niin tyyristä että ainakin minä pidän viimeisenä vaihtoehtona.
Pultit-mutterit-prikat...noh.. esim bensaan/polttoöljyyn likoomaan on ollut hyvä keino,samoin äänenvaimentimen kanssa+prikkoja/kiviä/muttereita tms kourallinen sisälle viikoksi pariksi välillä helistellen ja tarvittaessa pikimustat kurat valutetaan ulos(ei maahan) ja jatkohoitoa uudella satsilla antamaan.
Kovasti kannattaa miettiä vaihtaako suosista "kilotavarahyllystä" uudet vastaavat pultit+mutterit jne koska putsaushomma on sotkemista eikä niistä tahdo priimojakaan tulla perus kotikonstein enkä tiedä kannattaako muutenkaan ellei halua ajankulua ja ehdottomasti säilyttää orkkispulttejaan..jos ne nyt enää niitä ovatkaan.


Tankin sisäruosteiden kanssa reseptejä piisaa,tuo sitruunahappo yksi niistä ja löytyy virallisia pinnoiteaineitakin sitten tankin sisäpuolelle,näistäkin kertonee ne jotka tankkihommia tehneet ja kokemuksiaan miten homma hoitunut tai eikö?.
Maalia löytyy joka lähtöön miranolista kilikaliin ja sitten on näitä värikoodimiehiä jotka silti teettää värinsä nykymaaliin jossa luonnollisesti väärä koostumus orkkismaaliin nähden mutta minulle on riittänyt silminnähden oikea sävy ja tyyliin sopiva kiiltoaste,miten vaan ja maalaamohommiksihan tuo taviksilla tahtoo mennä jos priimaa pintaa tavoitteena.[size=78%] [/size]
Faktahan on kumminkin että vielä 70-luvullakin tavallista että sävyerot oli jopa silminnähtäviä eri tuotantoerien pyörissä vaikka sama värikoodi eikä se pintakaan häävi ollut nykytasoon verrattuna.
Voihan sen toki vaan ajokuntoon nyt ensin laittaa ja pikkuhiljaa parantelet myöhemmin ellet heti innostu entisöintihommiiin ja ajelet tuollaisena ens kesän.

« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 10, 2019, 13:57:03 ip kirjoittanut Petri J Kokko »

Maaliskuu 11, 2019, 15:12:51 ip
Vastaus #6

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Kiitokset kaikille vastauksestanne!
Tyylisuuntia taltionneissa on monia, kuten mielipiteistä voi päätellä. Ajaako pyörällä ollenkaan ja nostaa se niine hyvine ruosteineen museon seinälle vai laittaako sen ensin käyttökuntoon ja ehkä myöhemmin entisöi kokonaan.

Mopoa oli säilytetty puurakenteisen, ei lämmitettävän piha-autotallin katossa roikkumassa köysistä yli 40 vuoden ajan.
Tämän seurauksena on pintaruostetta, mitä ei näyttämässä kuvassa näy sekä tankki on sisältä ruosteessa bensan haihtumisen ja kosteuden seurauksena.
Jotta, jos pyörän meinaa ottaa liikennekäyttöön, tulee se läpikäydä ja tarpeen mukaan vaihtaa pahiten ruostuneet osat parempikuntoisiin solifer-osiin huomioimalla kuitenkin, että vaihdetut alkuperäiset osat taltioi itselle. Mitään ei tulla hävittämään.
Tarkastamatta ja läpikäymättä sekä kunnostamatta pyörää en ota sitä riskien takia suoraan liikenteeseen. Täytyy itsesuojeluvaistoa olla tällä iällä vielä sen verran ;D .
Kumit noudettaessa olivat tyhjät, mutta laitettuani niihin ilmaa, on se ihme ja kumma pysynyt! Ennenvanhaan tehtiin kumitkin kestämään!


« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 15, 2019, 10:18:18 ap kirjoittanut Seppo Vuoristo »

Maaliskuu 18, 2019, 15:46:18 ip
Vastaus #7

esa kakkuri

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 111
Hienon mopedin olet löytänyt. Siis alkuperäistä arvostaen kuten moni muu edellä.
Mulla oli taanoin samankuntoinen Speed-70.. En tehnyt mitään muuta kuin soodalla puhalsin varovasti kaikki kromi ja alumiiniosat...ja vieläpä irrottamatta oikeastaan mitään pois paikoiltaan. Sooda on hellävarainen ja hyvä puhdistin jopa varoen maalipnnan puhdistamiseen. Tarroja ei tosin kannata puhaltaa. Mutta myös kumi-ja muoviosat saa hienoksi. Kromi-alumiini osat voi sitten vielä käydä läpi vahalla..ehkä hiontavahalla. Maalien paikkausta en ehkä lähtisi tekemään vaan jättää näin. Siinä olisi oiva ja hienoin kunnianosoitus tällekin '' vanhukselle''... ;)

Maaliskuu 19, 2019, 14:44:54 ip
Vastaus #8

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Kiitos vastauksesta.
Tarkemmin ajateltuani en muuta pyörää kovinkaan  paljoa hankintahetkestä. Tietysti käyn rakenteen läpi, mutta esim tankin, rungon ja muiden rautojen  ulkopintoihin en koske muutoin kuin pesemällä.
Pintaruostetta otan pois, jos lähtee, ainoastaan vanteista, osin pakoputkesta, ohjaustangosta ja iskareista . Samalla tulee tarkistettua, ettei ole läpiruostuneita turvallisuuteen vaikuttavia kriittisiä vikoja.
Jalkatappien kumeista toinen on ehjä ja toinen rikki- pitäisikö ne uusia? Lisäksi toinen raudoista ei ole alkuperäisessä linjassa. Ajettu Ruoveden kaupan kiviportaaseen. Tulisiko se oikaista vai antaa olla? Ajoahan  se ei haittaa.


Mitä soodapuhallukseen tulee, niin siitä on jo kokemusta auton vanteiden keskiöiden maalin poistosta. Soodapuhallushan on siitä hyvä, ettei se syö maalin alla olevaa terästä kuten hiekkapuhallus. Sodan käytössä on kuitenkn huomioitava se, että puhalluksen jälkeen tulee osat pestä huolellisesti painepesurilla kuumalla vedellä. Muutoin, jos jää soodajäämiä, tulee ongelmia uusintamaalauksen kanssa.


Maaliskuu 19, 2019, 15:11:16 ip
Vastaus #9

Kimmo Partanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 530
Jokapaikan putsaus CRC motor clean pro:lla ja sudilla. Vältettävä tarroja.
Kliinerivahalla lähtee ruskea väri kromiosista, mutta sinkkiin ei kannata käyttää.

Jalkatapin raudat suoraksi, mutta vanhoilla kumeilla, jos se vaan on paikallaan pysyvä.


Hieno mopo. Laita kuvat kun putsattu.


KP

Maaliskuu 19, 2019, 15:34:05 ip
Vastaus #10

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Kliinerivaha? Mulle hieman  tuntemattomampi eli onko se esim korrekin  kliinerivahaa?

Maaliskuu 19, 2019, 15:45:09 ip
Vastaus #11

Kimmo Partanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 530
Esimerkiksi sitä. Se on puhdistus ja kiillotusvaha. Hankauksessa voi käyttää jotakin sientä tai sellasta teräsvillapesintä jolla putsataan padat tai liedet. Voi tehdä naarmuja maalipinnoille, mutta kromissa toimii aika hyvin ja hankaa samalla irtoruosteita pois.

Maaliskuu 19, 2019, 18:33:20 ip
Vastaus #12

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Voiko kukaan neuvoa, miten etunavan akseli poistetaan. Vaihdan tarpeen mukaan laakerit ja katson missä kanssa ne vai.
Homma hoidettu. Ainoastaan kasvattaessani, mikä kireys? Säädin niin, että pyörii herkästi.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 06, 2020, 20:50:33 ip kirjoittanut Seppo Vuoristo »

Toukokuu 06, 2020, 20:46:27 ip
Vastaus #13

Seppo Vuoristo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 21
Homma jatkuu näin korona-aikaan..
Kysymys


 Nopeusmittarin pyörittäjä, jääkö todella näin suuri rako navan ja pyörittäjän väliin?
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 06, 2020, 20:48:52 ip kirjoittanut Seppo Vuoristo »