Kirjoittaja Aihe: Matti Viro elämäkerta  (Luettu 1336 kertaa)

Elokuu 22, 2019, 09:46:17 ap
Luettu 1336 kertaa

hannu kinnunen

 • **
 • Jäsentiedot Poissa
 • Museoajoneuvotarkastaja
 • Viestejä: 262
 "Sinisen savun jäljillä", kirja Matti Virosta julkaistaan syyskuussa 2019. Keijo Virtasen kirjoittama kirja kertoo "moottoripyöräilyn suurlähettilään" elämäntyöstä,  mukana tietysti Pannonia. Kuvassa 280 sivuisen kirjan kansi.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 22, 2019, 21:02:07 ip kirjoittanut hannu kinnunen »

Elokuu 22, 2019, 16:21:49 ip
Vastaus #1

Kymäläinen_Paavo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 272
Asiahan ei minulle juurikaan kuulu, mutta muistelen, että näitten motukoiden parissa touhusi Matti J. Viro.

Elokuu 22, 2019, 18:23:45 ip
Vastaus #2

Pertti Rintamaki

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 756
En tiedä oliko J vai ei, mutta Viron Matista on aina puhuttu Pannonian ja niiden osien yhteydessä.
Matti Viro ja Pannonia tekivät lukuisia hankintamatkoja Unkariin jo paljon ennen kännyköitä.

Elokuu 22, 2019, 18:27:56 ip
Vastaus #3

Rauno Perämäki

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 248
Hankintalistalle ilimam muuta.

Elokuu 22, 2019, 18:51:02 ip
Vastaus #4

Jaakko Latvanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 2703
Asiahan ei minulle juurikaan kuulu, mutta muistelen, että näitten motukoiden parissa touhusi Matti J. Viro.

Eiköhän tuossa samasta henkilöstä ole kysymys?

Matti J. Viro käytti myös minun muistini mukaan nimeään tuossa Jiin sisältämässä muodossa.  Tuon kirjan kirjoittaja, Keijo Virtanen, oli Matti J. Viron eläessä hyvä henkilökohtainen tuttava Matille - ainakin Keijon muista kirjoista on tämän käsityksen saanut.  Oletan Keijon tuntevan myös hyvin henkilökohtaisella tasolla Matin perilliset.

En tiedä taustaa sille, miksi Keijo on valinnut kirjaansa Matin nimen kirjoitusasuksi tuon Jiittömän muodon.  Vankasti oletan, että se ei ole vahinko eikä perustu tietämättömyyteen, vaan siihen on ollut syy, ja jopa oletan, että asiasta on keskusteltu Matin perillisten kanssa.  Siis oletan, en tiedä.

Jaakko

Elokuu 22, 2019, 19:58:17 ip
Vastaus #5

Johan Kosunen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 1512
Täytyy lukea. Isä soitteli Matille joskus 80-luvulla ja Pannoniasta oli kyse.
Siis tuosta TLB:stä. Moottorille lupasi 2 takuuta, ensimmäinen oli edullisempi ja toinen vähän  kalliimpi, muta oli km takuukin aikamoinen.
En enää muista noita km rajoja, mitä takuu koski.

Jossain Huimapyörässä oli kuva jossa Matti oli mökki matkalla tai hankinta matkalla.
Oli sivuvaunu Pannoniassa meinaan hiukan kuormaa päällä, ainakin pari pakettiautollista.
tää on kyllä viimenen itäpyörä jonka mä ostan...

Elokuu 22, 2019, 23:20:15 ip
Vastaus #6

Kymäläinen_Paavo

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 272
Meikälle Matti J. Viro oli trial-guru, joka esim. Rovaniemellä opettajana ollessaan trialin aivan uusiin sfääreihin. Sieltä kaksi Suomen mestaria lajiin; Juhani Tapio ja Veikko Kamunen. Lisäksi muutama muukin menestyjä. Yksi ikoninen kuva yhteiskoulun joulujuhlassa ajaminen rappusia alas.
Pannonia juttu on minulle kaukaisempi.

Elokuu 23, 2019, 00:00:41 ap
Vastaus #7

Jaakko Latvanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 2703
Matti J. Viro toimi Suomen Moottoriliiton toiminnanjohtajana 1950-luvulla, olikohan kaksi vuotta?  Hän toi trialin Suomeen lajin varhaisina vuosina, sehän oli aluksi hyvin brittiläinen laji.  Taisi suomentaa ja vähän mukauttaakin sääntöjä?  Opettajana hän työskenteli Rovaniemellä ja Pihtiputaalla, ja oli voimakas moottoripyöräilyn puolesta puhuja kummallakin paikkakunnalla.  Imatran Ajoissa Matti J. Viro toimi tulkkina useita vuosia; hän puhui latinokieliä ja unkaria, näitten tavanomaisempien lisäksi.  Pannoniasta muodostui hänen rakkautensa, voisi sanoa, ja hän matkusti lukemattomia kertoja lomillaan Unkariin, ja sinne muodostui runsas ystävien piiri.  Hän toi sieltä pyöriä ja osia Suomeen.  Osavarastoa taitaa olla edelleen jäljellä, poikansa Jukka jatkaa harrastusta ja kaupankäyntiä edelleen, luulisin?

Itse muistan hänen jäyhän ja äärettömän selkeästi artikuloivan hahmonsa Imatran Ajojen varikolta.  Myöhemmin olen hänet tavannut muutaman kerran vuosituhannen vaihteen tienoilla jossain veteraanimoottoripyöriin liittyvässä yhteydessä, artikulointi oli säilynyt, tarinat olivat viihdyttäviä.  Hänen omien sanojensa mukaan "jos tarina on hyvä, sen ei välttämättä tarvitse olla aivan tosi".  Tarinoita usein kuunnelleet sanoivatkin niiden edelleen parantuneen vuosien saatossa.

Kun Ciacomo Agostini oli Imatran Muistoajoissa tämän vuosituhannen puolella, hän oli kysynyt tai ihmetellyt, missä on Matti J. Viro.  Kun hänelle kerrottiin Matin siirtyneen pois tästä ajasta, olivat kyyneleet kihonneet mestarin silmiin; olivat ystävystyneet kilpailuvuosien aikana Matin toimiessa tulkkina Imatralla.

Yhden kerran Jyväskylässä asuessani kävin moottoripyörällä liikkuen seuraamassa Jyväskylän MM-rallia.  Kilpailijoita odotellessa syntyi keskusteluja.  Vieressä oli katsoja, joka kertoi olevansa Pihtiputaalta, ja kertoi saaneensa lukiossa saksasta ehdot - Matti J. Viro opettajanaan.  Ehdot oli kuitattu sillä, että hän oli lähtenyt Matin mukaan Keski-Eurooppaan kesällä moottoripyörämatkalle.  Matkustaminen oli askeettista, mutta toisaalta ihmisiä tavattiin paljon, ja aina sattui ja tapahtui.  Itse kertoi, että enemmän tuli oppia sekä kielissä että elämässä yleensä, kuin olisi tullut tavallisella ehtolaiskurssilla.  Matti J. Viro aina korosti kulttuurin tuntemisen tärkeyttä kielen osaamisen täydentäjänä.

Nuo kaikki muistista temmattuna, tietoisesti en ole parannellut, mutta muisti saattaa tehdä tepposensa...

Jos tuollaisten muistelusten lukeminen laittoi uteliaisuuden liikkeelle, todennäköisesti saatte niitä huomattavasti paremmin kirjoitettuina ja runsaasti, kun tilaatte Keijo Virtasen kirjan heti, kun se julkaistaan.

- arvelee jaakkovaakko -

Syyskuu 02, 2019, 10:56:06 ap
Vastaus #8

Ilkka Heinäaho

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 2
Oli kunnia tuntea Matti Viro. Hänet usen huomattiin jää- ja maarata-ajojen katsomossa meillä Konnevedellä. Aina saapui Pannonialla, usein kahden naispuolisen opetuslapsensa kanssa, hekin omilla pustan tuulispäillä. Opetusmetodeistaan ja aikaansa edellä olleesta nuorisotoiminnastaan Pihtiputaalla kuultiin. Sen sijaan roolinsa esimekiksi Imatran ajojen syntyvaiheissa selkeni paljon myöhemmin tiedonmurusista.

Olen parikymmntä vuotta toiminit SML:n hallituksessa ja sen seurueen vanhimpana "pappina" minut aikoinaan valittiin mm. SML:n 100v -historiikkityöryhmään. Yskähdellen käynnistyvä ryhmä ei vieläkään ole päättänyt millä muotoa historiikki julkaistaan mutta Ilman muuta Matti Virosta täytyy tuotoksessa olla merkittävä luku. Tiesin Keijo Virtasen mm. MZ -tietäjänä ja kirjailijana. Arvelin häntä pyytää SML:n historiikin kokoamista pohtimaan. Pian keskustelumme johti Matti Viroon ja hänen osuuteensa lajiliiton vaiheissa.

Palaveerasimme 2016 muutamaan otteeseen, mukaan liittyi Keijon poika Aarne joka oli juuri väitellyt Vihtori Kososen puheista, arvatenkin vahva tausta henkilöhistoriaa tutkimaan. Tällä kokoonpanolla kävimme Jämsässä haastattelemassa Matti J:n leskeä, tytärtä ja Jukka -poikaa. Mitä miellyttävin parituntien vierähti. Rouva kertoi huimia matkakertomuksia kun Pannonialla, joskus sivuvaunullisella BMW:llä kävivät Unkarista Pannonian osia hankkimassa. Jukka niitä läheisessä isossa vanhassa kylätalossa esitteli. Niitä on paljon. Tavarat ovat hieman "lajittelemattomasti", syynä kait se, että paikka osia varten oli käyttöön saatu vasta vähän ennen Matin äkillistä menehtymistä.

Oli selvää, että Matti Viron elämäntyö ei mahdu SML:n historiikin yhteen kappaleeseen. Oli aineksia yllin kyllin kirjaan ja se alkoi Virtasten toimesta syntymään.  Merkkiteos merkkihenkilöstä!

Ilkka Heinäaho

Syyskuu 11, 2019, 13:38:02 ip
Vastaus #9

hannu kinnunen

 • **
 • Jäsentiedot Poissa
 • Museoajoneuvotarkastaja
 • Viestejä: 262
Kirjan julkistamistilaisuus on Keski-Suomen Kirjailijatalolla (Seminaarinkatu 26 B, 40100 Jyväskylä)  18.9.2019 klo 18.00.  Kirjatilaukset ja kyselyt osoitteeseen:  blaunebelreiter(ät)gmail.com
« Viimeksi muokattu: eilen kello 09:55:37 kirjoittanut hannu kinnunen »