Äänestys

Valtion rahaa kyläkaupoille?

Tottakai.
6 (42.9%)
Ei tietenkään.
8 (57.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 14

Äänestys päättynyt: Lokakuu 11, 2019, 08:53:31 ap

Kirjoittaja Aihe: Kyläkaupoille valtion rahaa  (Luettu 3684 kertaa)

Syyskuu 11, 2019, 08:53:31 ap
Luettu 3684 kertaa

Petri Behm

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3464
YLE uutisoi:
Vehkalahden kyläkauppa Hartolassa, Koitin kylässä huokuu kaurismäkeläistä tunnelmaa. Sistustus ei ehkä ole viimeisimpien muotivillitysten mukainen, mutta vuosikymmenten saatossa toimivaksi todettu. Kaupan yhteydessä toimii kuppila, jonka karaokeillat ovat kyläläisten kestosuosikki. Ne täyttävät tuvan kahdesti joka kuukausi.

Nyt kaupan kuppilassa on tavallistakin enemmän hulinaa, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) saapuu paikalle kertomaan kyläkaupoille räätälöidystä rahallisesta tuesta. Leppä on kotoisin naapuripitäjästä Pertunmaalta.

Kyläkaupat voivat hakea ensimmäistä kertaa toimintansa pönkittämiseksi valtiolta rahaa 22 500 euroa. Summa kohoaa kolmeenkymmeneen tuhanteen, jos kaupan palveluihin kuuluu kauppa-auto.

– Kannamme huolta maaseudun veto- ja pitovoimasta, ja kyläkaupat ovat keskeisessä roolissa maaseudun elivoiman ylläpitämisessä, ministeri Leppä perustelee.
Saadakseen tukea kaupan on sijaittava reilun seitsemän kilometrin päässä toisesta kaupasta. Myymälän pitäisi tarjota lisäpalveluita, kuten esimerkiksi postin, lääkekaappipalvelun tai polttoaineen myyntiä. Kyläkaupan tulee myös olla yrittäjävetoinen, ja sen pitää olla taloudellisesti kannattava.

Tuen ehdot täyttäviä kyläkauppoja kutsutaan juhlavasti monipalvelukeskuksiksi. Hallituksen teettämän selvityksen mukaan tällaisia kauppoja on nyt noin sata, mikä on suunnilleen puolet kaikista maamme jäljellä olevista kyläkaupoista. Jaettavana on miljoonan euron potti.

– Kannustamme kaikkia kyläkauppoja kehittämään palveluitaan monipuolisemmiksi. Tuki on erityisesti niille alueille, joissa kaupan toiminta on kannattavuuden rajoilla ja sen jatko epävarmaa. Toivomme, että tukiraha turvaisi niiden jatkon, ministeri Leppä sanoo.

https://yle.fi/uutiset/3-10964132


Eikös meillä ollut markkinatalous, vai eikö kepulle ole kukaan kertonut...?

Toki kokonaispotti ei ole kovin suuri, noin niin kuin valtion budjetista, mutta.
Jos kyläkauppoja aletaan tukemaan rahallisesti, niin ollaanko silloin ihan oikeilla jäljillä?
Voisiko olla niin, että joku muu taho kokee kyläkauppojen tukemisen epäoikeudenmukaiseksi ja tahtoo myös tukea.
Mä jäin Teboilin bensamittariin kielestäni kii, kun nuolaisin liian aikaisin.

Syyskuu 11, 2019, 09:08:09 ap
Vastaus #1

Markku Juusela

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3335
Moro

No eihän kukaan muu kun kepulainen voi keksiä hulluhpaa tukea paitsi ehkä Lii.Kepu eli entinen maalaisliitto jonka ainakin ennenvanhaan suurimmat äänestäjät tulivat maanjussien parista ja silloi on kehitetty ne mahtavat maatalouden tukimuodot.Tekee maanjussi mitä vaan saa siitä tukia,pienenä esimerkkinä paskanajo pelloille.No myönnettäköön että ei Suomi ainoa maatalouden tukija ole.
Joku voisi sanoa että Petrin kirjoittama tuki ehkä vääristää kilpailua mutta sopii kepun ajatusmaailmaan.

Mun on pitänyt perehtyä tohon paljon puhuttuun luomuviljelyyn että kuinka hieno homma se oikein onkaan,olen kuullut että viljelijälle se on oikeinkin hyvä homma,tutkitaan kun keretään.

PS: Lisään tähän heti luettuani lehteä Liin esityksen vaikkei aihetta koskekkaan mutta edellisessä kun viittasin niin siksi.   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ccda67fd-a28b-465b-887b-2993a6674918     voisi noita amiksia varten olla tärkeätä olla joku asiantuntijakin porukassa ja voipa vaikuttaa koulujen lahjoituksiin miinus merkkisesti mutta eipä neitokaisella taida sellaiset asiat paljon vaikuttaa.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 11, 2019, 09:25:45 ap kirjoittanut Markku Juusela »
Yamaha TR1 -81/Green Mystery,CanAm Spyder RT -13

Syyskuu 11, 2019, 11:36:31 ap
Vastaus #2

Eero Nikkanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3342
 Eipä tää ihan noin yksinkertanen juttu ole.
 Toisaalta jotkut puolueet tekee kovasti töitä Suomen kaupungistumisen eteen ja porukka maalta haluttaisiin imaista kasvukeskuksiin.
 Toisaalta valitetaan kasvukeskuksien asuntojen kalleutta ja maaseudun autioitumista, sekä kiinteistöjen arvon romahtamista.

 Itse olen kyllä kepulaisten kanssa samoilla linjoilla monissa asioissa, olematta silti kepulainen, vaikka seuraavissa vaaleissahan tuo on taas punnittava.

 Nostan hattua konkreettisille ehdotuksille ja kokeiluille, kunhan ei verotuloja kohtuuttomasti kuluteta.
 Vastusta keinotekoista kaupungistumista ja kohtuuttomia palkitsemismenettelyjä valtion yritysjohdoille, sekä koirankakkaa kävelytiellä.

 Pääsääntöisesti olen eri mieltä, mutta en periaatteesta, tai edes asiasta, mutta siksi, että tulisi katsottua huolella se toinenkin puoli asiasta.
 Joku voi ajatella että hakeudu hoitoon ja kyllä tän kerran korjatun nilkan kanssa vielä joutuukin.    :P

 Tuomitseminen ja arvostelu on helppoa, ratkaisun hakeminen ja konkreettinen tekeminen paria astetta vaikeampaa...

Syyskuu 11, 2019, 12:17:41 ip
Vastaus #3

Petri Behm

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3464
Se on totta, että puskista on helppo huudella epäkohtia, mutta kun pitäisi jotain ehdottaa, niin sitten ollaan hiljaa.

Olen markkinatalouden ja demokratian kannattaja.
Sen takia koen tukiasiat hankalaksi, koska jos yksi saa, niin miksi sitten joku toinen ei saa.
Toki säännöillä voidaan tukien antamisehtoihin vaikuttaa, mutta kuka tekee säännöt ja kenen etuja ajatellen...?

Kyläkauppojen tuki ei auta siihen, että kaskukeskukset jatkaa kasvamista ja kasvu tapahtuu muiden alueiden kustannuksella.
Toki muuttoliike kasvukeskuksiin vähenee koko ajan, kun sieltä muualta ei ole enää lähtijöitä niin paljoa. (mikähän puolue ottaa tästä kunnian "taitomme muuttoliikeen...:)" )
Mä jäin Teboilin bensamittariin kielestäni kii, kun nuolaisin liian aikaisin.

Syyskuu 11, 2019, 13:04:51 ip
Vastaus #4

Eero Nikkanen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3342
 Mulla on mökki tossa hirtsun ja jousan puolivälissä ja kun mökkeilyn aloitimme joskus -90 alussa, oli 1 kioski ja 2 kauppaa 5 km sisällä.
 Tervettä kilpailua.
 Kioski lopetti kauppojen puristuksessa, toista kauppaa veti n. sata vuotias pariskunta ja kun tunnit tuli täyteen, loppui myös kauppa.
 Ainoan kaupan vetäjä kuoli nuorena ja kaupalle löytyi innokas uusi vetäjä, mutta ei saanut sitä kannattavaksi. Kylällä asuu muutama sata ihmistä, etupäässä eläkeläisiä ja muutaman isomman maatilan väki. Nyt ei kauppaa ole. Kyläkirppis, jossa kesäviikonloppuisin kahvila.
 Lähimmät kaupat siis löytyvät joko Joutsasta, tai Hirvensalmen keskustasta. Toiseen yli 20 km ja toiseen yli 30 km. Ei edes kovin pitkällä, jos ajattelee mökkiläistä autoineen, mutta ne ympäri vuoden asustavat autottomat mummot ovatkin jo ihmeissään. Bussi menee kerran päivässä, taksi... no olkoon.
 Tilanne on loistava verrattuna siihen, että mennään todellisille syrjäseuduille itään ja pohjoiseen. Yli 100km kauppamatka on todellisuutta.
 Eihän tässä mitään, jos liikkuminen ja oman auton omistaminen olisi kohtuu hintaista, mutta ounastelen, että tämä punavihreys ei helpota asioita näiltäkään osin.

 Markkinatalous on tässä nyt toiminut niin, ettei sinne kannata tyhjää mennä pyytämään, sen saa ilmankin.

 Emp tiä. Olen yksi n. sadastatuhannesta asukkaasta tässä pikku rinkulassa, jossa kaikki palvelut ovat ns. käden ulottuvilla, joten täältä on helppo huudella.

Syyskuu 11, 2019, 13:36:40 ip
Vastaus #5

Taito Nuutinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 562
 • Triumph T100ss,Vespa GL 150,Nimbus 19??
Lainaus
Kyläkaupan tulee myös olla yrittäjävetoinen, ja sen pitää olla taloudellisesti kannattava.
Alkaa vähän tuntumaan siltä että kohta kaikki tarvitsevat jos jonkinlaista tukea..tuskinpa nämä "lähikauppiaat" noita tukiaan hintoihinsa laittaisivat..
Miksi taloudellisesti kannattavaa bisnestä pitää vielä tukea??Kauppa-autobisnekseen sitä tukea varmaan kannattaisi..vaan on se hassua että ne työssä käyvät syrjäkylän immeiset ja myös mökkiläiset raahaavat ne tavaransa sieltä super-marketista..

Syyskuu 11, 2019, 14:26:04 ip
Vastaus #6

Petri Behm

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3464
Joitakin vuosia sitten oli paikallisPravdassa juttua toimintaa lopettavasta kyläkauppiaasta.
Se sanoi hyvin, että ei sillä elä, että myy sen hiivapaketin tai leivinjauhopaketin, joka asiakkaalta unohtui ostaa superhypermarketista...
Mä jäin Teboilin bensamittariin kielestäni kii, kun nuolaisin liian aikaisin.

Syyskuu 11, 2019, 16:20:21 ip
Vastaus #7

Kari Sillanpää

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 5313
 • MC Debit
...eikä hommaa auta edes se että lomalaiset lähtiessään tuovat kauppaan muualta ostettujen juomien hylsyt.

Tässäpä idea jollekin pikkukylän marketille: Käännetään kauppa-autosysteemi toisin päin, eli tilataksi tai vastaava ajaisi ennalta ilmoitetun reitin ja poimisi muorit ja muut kyytiin matkan varrelta. Kuskaisivat heidät kaupan ovelle ja puolen tunnin-tunnin päästä lähtö takaisin päin. Autossa voisi olla kylmäloota jossa maidot ja muut säilyvät odotuksen ja matkan ajan. Sitten vaan sama reitti uudestaan, ripotellaan kyytiläiset koteihinsa ja kuski voi vaikka kantaa huonokinttuisempien tavarat sisälle jos mahdollista. Jotain tämmöistä voisi minun mielestä kunnat tai valtio vaikka tukeakin ennemmin kuin subventoida kauppaa suoraan. Periaatteessa tämänhän voisi toteuttaa myös kirjastotoimintaan ja sellaisiin, turha ajella isolla kirjastoauton rohjakkeella pitkin kinttupolkuja kirjat kyydissä kun voisi kuskata asiakkaat kirjastoon laajempien valikoimien ääreen.
Kari

”Parempi Piru merrassa kuin kymmenen irrallaan”

Syyskuu 11, 2019, 17:10:55 ip
Vastaus #8

Markku Juusela

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3335
Moro

Meinaakko niin,sittenhän vaadittaisiin että apteekkiin,viinakauppaan,taihierojalle jne. pitäisi sen tilataksin myös kiertää kyliä.
Yamaha TR1 -81/Green Mystery,CanAm Spyder RT -13

Syyskuu 11, 2019, 17:32:36 ip
Vastaus #9

Kari Sillanpää

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 5313
 • MC Debit
Taihierojalle vai thaihierojalle?

Eipä silti, tällainen törkeällä tavalla yksityisautoileva työn orjakin toki mieluusti ajelee kauppa-, alko-, ja apteekkireissut samalla reissulla kaikki ja mieluusti töistä tullessa ettei yhtenään tarvi hypätä. Miksikäs ei sitten tuollaisen asiointikuljetuksenkin, vaikka tohon kirkonkylälle, jossa on ääsmarket, alko, apteekki, käteismaatti, ärkioski ja kotipizza kaikki 50m säteellä. Kauppareissulla ehtii kaikkiin vaikka ei autolla niitä välejä kulkisikaan.

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 11, 2019, 17:37:31 ip kirjoittanut Kari Sillanpää »
Kari

”Parempi Piru merrassa kuin kymmenen irrallaan”

Syyskuu 11, 2019, 18:06:13 ip
Vastaus #10

Taito Nuutinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 562
 • Triumph T100ss,Vespa GL 150,Nimbus 19??
Miksikäs ei sitten tuollaisen asiointikuljetuksenkin, vaikka tohon kirkonkylälle, jossa on ääsmarket, alko, apteekki, käteismaatti, ärkioski ja kotipizza kaikki 50m säteellä. Kauppareissulla ehtii kaikkiin vaikka ei autolla niitä välejä kulkisikaan.
Eikös nuo kaikki palvelut tai hieroja sopisi täysperävaunuun.."mummokuilu" sinne keskelle..

Syyskuu 11, 2019, 19:23:08 ip
Vastaus #11

Markku Juusela

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 3335
Moro

Ja sitten jollakulla on asiaa koomarkettiin ja kaljalle niin onhan nekin palveltava.
Yamaha TR1 -81/Green Mystery,CanAm Spyder RT -13

Syyskuu 11, 2019, 19:46:12 ip
Vastaus #12

Marko Mauriala 2

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 82
Kyläkauppoihin on kyllä kiva poiketa moottoripyöräajelulla.

Syyskuu 11, 2019, 19:50:16 ip
Vastaus #13

Pentti Eskelinen

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 7457
 • Nuolija Savosta
Yhdyn kyläkauppatukien vastustajiin.
Kyllä yritystuet kuuluvat vain suurille menestyville yrityksille kuten esim. Kesko ja S-ryhmä.
Onhan se vallan ennenkuulumatonta jos jokaiselle pikkukylän kauppiaalle ruvettaisiin vielä tukia maksamaan, hehän saattaisivat vaikka rikastua meidän oikeitten ihmisten ja  valtion kustannuksella!

Syyskuu 11, 2019, 20:11:23 ip
Vastaus #14

Marko Mauriala 2

 • *
 • Jäsentiedot Poissa
 • Viestejä: 82
Ennemmin rahoittaisin pienillä veroeuroillani kyläkauppatukea kuin puoluetukea.