Miun saamien oppien mukkaan toki pienellä vedolla voip ja kannattaa polttaa. Mutta sitä vetoa ei rajoteta pakopuolelta, sitä rajotettaan imupuolelta. Sitä varten entisaikojen kaikissa uuneissa oli luukuissa vedon säädöt, ja vieläkin on aika monissa. Miun edellisen elämän talossa oli takan hormissa kaks peltii; ylimmäisessä sellanen muutaman sentin halkasijaltaan pyöriä reikä. Sen pellin voi laittaa kiinni, kun hiillos vielä osin hehkuu, mutta ei saa olla ennää liekillä palamista, etenkään sinisellä liekillä, siis ei yhtään. Sitte se toinen tuupattiin kiinni, kun oli hiillos hiipunut kokonaan.
Tässä toisessa elämässä on takan hormissa vaan yks pelti. Tässä se suletaan, kun hiillos on ihan viimisiä pieniä punasia hehkuja lukkuunottamatta hiipunut, mutta ei suleta kokonaan, vaan jätetään sentin - parin rakonen; siis oletettavasti, kun ei sinne hormiin mistään näe. Se suletaan vasta noin tunnin päästä siitä, kun viiminenkin on hiipunut. Ja tuo jälkiveto, missä kieltämättä lämpöä hukataan, ei johu varovaisuudesta tai pelosta häkää kohtaan, vaan siitä, että oikeeoppisesti lievästi alipaineinen koneellinen ilmanvaihto vettää kitkua tuppaan, jos laittaa pellin aikasemmin täysin kiinni. Kokemusperänen asia, vähän vaikea teoriaperusteilla hyväksyä, mutta kun niin vaan on. Ja toisaalta, turha se miun on potkia tutkainta vastaan, jos pää-päättäjä on näin päättänyt...
Kummassakkii miun elämässä se hiillos sohitaan koukulla niin, ettei tuhkan sisällä oo sellasta puuainesta jälellä, mikä voip vielä syttyy liekillä palamaan, vaikka näyttää jo hiipuneelta.
Yhen entisen työkaverin kotona oli pää-päättäjä täysin kokematon tulipesien kanssa, ja siellä kaverin kertoman mukaan piettiin peltiä auki vuorokaus ennen ja kaks jälkeen puitten polttamisen...
Näissä ite kukin pellaa omien oppiensa, kokemustensa ja riskinkantokyvyn kanssa. Häkä on siitä huono kaveri, ettei se herätä, vaan autuaasti painaa ikiuneen. Paitsi kerran sieltä rajalta viime tipassa pelastetut kuulemma heräävät pieneenkin häkämäärään ilmassa; vähän niiko puumala-virus, mihin ei sairastu ko kerran.
jaakkovaakko