Kirjoittaja Aihe: Sinkitys kotikonstein  (Luettu 219103 kertaa)

Joulukuu 19, 2005, 15:35:48 ip
Vastaus #45

Jari Lehikoinen

 • Vieras
Nikkeli: 50g nikkeliammoniumsulfaatti,20g nikkelikarbonaatti sekoitetaan litraan vettä.
.............
Niklaus kannattaa kiilloittaa hyvin,niin saa tosi nätin pinnan.Jos haluaa tosi kestävän pinnan niin vetää kuparia nikkelin alle reilusti.

Kiitos Ipi vinkeistä, osaatko kertoa vielä tästä nikkeli / kupari kylvystä:
- onko ko. aineet kovin myrkyllisiä tai erittyykö ko. prosessissa epäterveitä aineita (uskaltaako käsitellä omakotitalon kellarissa...)
- saako näitä apteekista ilman reseptiä
- voiko tehdä isompia satseja suoraan "skaalaamalla" (osot / pitkät osat)
- mimmosta sähköä
- voiko nikkelin laittaa suoraan teräkselle (mun mielestä näin on BSAn orkkis pulteissa yms. pikkusälässä)

-lopetteleva puistokemisti-
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 19, 2005, 15:37:29 ip kirjoittanut Sloper »

Joulukuu 19, 2005, 17:42:49 ip
Vastaus #46

thapponen

 • Vieras
Nikkelin voi laittaa suoraan kiillotetun teräksen pintaan. Täytyy vaan muistaa että pinnoitettava esine on ensin käsiteltävä niin että nikkeli myös pysyy kiinni. Toiset käyttävät sähköpesua ja osien hapotusta ennen elektrolyysikäsittelyä. Itse poistan pintajännityksen kratsaamalla esineen koneellisesti pehmeän messinkiharjan ja veden avulla. Silloin pinnoite tarttuu tasaisesti ja pinnasta tulee kestävä. Nikkelikylpyjä saa valmiina liuoksina esim. Sar- Machinelta Eurasta tai Sar- Tradingiltä Helsingistä.

Nikkelin ja  kuparin käsittely ei ole yhtä vaarallista kuin syanidipohjaisten kultaus- ja hopeointiliuosten käsittely. Tietysti suojavälineiden käyttö on kaikkia em. kylpyjä käsiteltäessä itsestäänselvyys.

Joulukuu 19, 2005, 18:10:49 ip
Vastaus #47

Ipi Laaksonen

 • Vieras
Eipä näistä ihmeempiä myrkkyjä synny,jonkinmoinen tuuletus tietty on asiallista. Syanidi ei sinänänsä ole sen vaarallisempaa kuin muutkaan myrkyt kunhan katsoo ettei sitä mene suuhun esim käsien kautta. Periaattessa nikkelin pohjalle kannattaa aina laittaa kupari,pakko ei kuitenkaan ole,kysymys on lähinnä säänkestosta. Oikein viitseliäät vetävät paksun kuparin ja kiilloittavat sen ennen niklausta.Tuo hapotus on sikäli järkevä toimenpide että se poistaa metallin pinnalta epäpuhtauksia joita ei saa muuten pois,kyllä se pinta muutenkin tarttuu ja saattaa jopa pysyäkkin.Aineita pitäisi saada ilman reseptiä apteekista.Virta selviää kokeilemalla,mutta esim.6 voltin akkulaturi käy. Kannattaa laittaa katodiin (eli - napaan) esim. noin 10a vastus.Korostaisin vielä käsittelyaikoja: muutaman kymmenen sekunnin kylvetyksellä ei mitään kunnollista pintaa synny.
(voi näyttää kohtalaiselta,mutta ruostuu kun kuuleekin sateesta).Näillä ohjeilla tehty niklaus on harmahtava ja se pitää kiilloittaa,näin tehtiin joskus 40- luvulla kun kiiltonikkelikylpyjä ei vielä ollut.

Joulukuu 19, 2005, 20:42:27 ip
Vastaus #48

asiantuntija

 • Vieras
Muistaako kukaan mistä löytyisi linkki sähkösinkityshommiin. Sain kerran joltakulta linkin muistaakseni Harleydavitson harrastajien sivustolle jossa oli hyvin selitetty homma mutta olen hukannut linkin?

Joulukuu 20, 2005, 09:23:45 ap
Vastaus #49

Timo Junno

 • Vieras

Joulukuu 20, 2005, 10:18:30 ap
Vastaus #50

naavaparta

 • Vieras
Terve vaan sinkittäjät.
Päivitin tuon mopopojan linkin tuonne edellisiin kommentteihini. Oli osoite muuttunut.

Älä hätäile itäpyöräilijä, sillä kohta kokeillaan parempia sekoituksia. Tuo mopopojan sitruunahappo/suola kylpy ei ole varmaan paras mahdollinen. Sinkkiä pintaan syntyy, mutta pinta ei ole paras mahdollinen. Pieniä virtoja ei voi käyttää.  Tulee epätasainen pinta.

Olen tilannut apteekkiin parempia aineita. Toivottavasti pääsen vielä ennen joulua niitä sekoittelemaan.
Palaan asiaan ja kerron kokemuksia kun olen prosessia kokeillut.

Jouluterveisin naavis

Joulukuu 20, 2005, 10:30:41 ap
Vastaus #51

Timo Junno

 • Vieras
Kokeilin viimekesänä tuota ammoniumsulfaatti, sinkkisulfaatti, ammoniumkloridi kylpyä ja kyllä sen kanssa sinkkiä sai pintaan. En kyllä erikoisemmin kiillotellut kun kokeilukappaleena oli Puchin jalkatapit, joihin 'pohjamaaliksi' laitin sinkkiä Bilteman möykystä.

Pohjat tekemällä ja maltillisella virralla ynnä kiillotellen voipi tulla oikeinkin hyviä pintoja. Pitääkin pikapuoliin alkaa Puchin pinnat laittamaan.

Kysynpä tässä samalla että eikös olekin ollut Puchin pinnat sinkittyjä sillon -52? Vaiko eikö?

T


Joulukuu 20, 2005, 17:17:18 ip
Vastaus #52

asiantuntija

 • Vieras
suuret kiitokset vaivannäöstänne linkin suhteen jota kaipasin. Odotan lisätietoa Pekalta mielenkiinnolla. Meitä on työporukassa useita retrohenkisiä entisöijiä ja tarvetta saada pieniä osia itse sinkiten. Hyvää joulun alusta kaikille lukijoille :D
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 20, 2005, 17:20:10 ip kirjoittanut itäpyöräilijä »

Joulukuu 20, 2005, 17:43:24 ip
Vastaus #53

mclean

 • Vieras
Täällä puhutaan sinkistä kuparista ja nikkelistä. Mitenkäs kromi? Onko siihen aineet saatavissa apteekista? Entäpä muut neuvot? Jotenkin on semmonen kutina, että siinä puhutaan sitten  jo korkeampi arvoisista ioneista ja jonkin asteisista vaaramomenteistakin mutta kaipa kromauskin on ihmisen tehtävää homma...ainakin, jos "viherpipertäjät" unohdetaan.

Joulukuu 21, 2005, 01:30:45 ap
Vastaus #54

Ipi Laaksonen

 • Vieras
Täällä puhutaan sinkistä kuparista ja nikkelistä. Mitenkäs kromi? Onko siihen aineet saatavissa apteekista? Entäpä muut neuvot? Jotenkin on semmonen kutina, että siinä puhutaan sitten  jo korkeampi arvoisista ioneista ja jonkin asteisista vaaramomenteistakin mutta kaipa kromauskin on ihmisen tehtävää homma...ainakin, jos "viherpipertäjät" unohdetaan.

Kromaus on lastenleikkiä muuhun galvanotekniikkaan verratuna,tosin kromin alle pitää saada ensin nikkeli ja mielellään myös kupari.
Eli ei kovin helppo prosessi,ja vaatii taitoa.Eikä ne ionit mitään myrkkyä ole,mutta se kuusiarvoinen kromi on syöpää aiheuttava aine pahimmasta päästä. Urbaanilegenda kertoo vanhoista kromaajista joilla ei ole nenän välirustoja enää olemassa :o (kromaushöyryt ovat tehneet tehtävänsä)

Joulukuu 31, 2005, 21:58:41 ip
Vastaus #55

pekka keränen

 • Vieras
Sinkitys- ja mustutusaineet tulivat Caswellilta ja tänään pääsin kokeilemaan niitä. Sinkitysaineet ovat tuttuja koska tilasin ne muutama vuosi sitten. Homma meni vähän harjoitellessa mutta nyt se onnistuu. Mustattuja osia ei vesipyssyssä ole paljon mutta ainakin kaasareissa 12 kpl klemmareita. Ne olivat ruosteisia eikä maalaaminen mielestäni olisi ollut oikea tapa kunnostaa niitä. Uudet klemmarit olisivat maksaneet tuplasti mustutusaineiden verran. Mustutus onnistui hyvin ja laitan kuvia kunhan saan myös osia sinkittyä.
Hyvää uutta vuotta kaikille toivottelee Keräsen Pekka

Tammikuu 06, 2006, 01:27:14 ap
Vastaus #56

Ipi Laaksonen

 • Vieras
Sinkki on suhtkoht helppo mustata ilman kalliita valmiita liemiäkin.Nyt ei tähän hätään muistu reseptit mieleen (dementian ensioireet  :)) Mutta jos jotain kiinnostaa voin kaivella muistia/muistiinpanoja.Sen verran tulee mieleen että typpihappoa ja hopeaoksidia siinä tarvitaan,on olemassa myös ympäristöystävillisempiä konsteja sinkin mustaukseen,mutta niitäkään en muista ??? Jos sinkki mustataan valmiilla kemikaaleilla suosittelen harjoittelemista mustausajan kanssa,sekä jälkikuivauksen kanssa. Mustauksen jälkeinen kuivatus lämmöllä vaikuttaa jonkun verran valmiseen pintaan. (Siis lähinnä väriin)

Tammikuu 06, 2006, 21:15:06 ip
Vastaus #57

asiantuntija

 • Vieras
Tein sinkitys nesteseoksen 5%sitruunahaposta ja ruokasuolaa liotin seokseen 10% virtana käytin5V ja 1A ja kokeilin myös 5A virtana pinnasta tuli karkea mutta messinkiharjauksen jälkeen kiiltävä.Teollisesti sinkityt vastaavat miltei kromia kiiloltaan ilman kiilotustakin ja värisävy on vähän erillainen kuin kellertävään johtuva.Mistähän ero johtuu ja käytetäänkö sinkityksen jälkeen hetkeksi esim keltapassivoinnissa sävyn saamiseksi. Onko sinkitys nesteen koostumuksella merkitystä asiaan?

Tammikuu 07, 2006, 11:16:35 ap
Vastaus #58

Ipi Laaksonen

 • Vieras
Sinkkikylvyn koostumus vaikuttaa kiilton tosi paljon,nykyään puhutaankin kiiltosinkkikylvyistä.Sinkityn kappaleen voi käsitellä laimealla typpihappoliuoksella sinkityksen jälkeen,se parantaa yleensä vähän väriä ja kiiltoa,tietty jos sitä kiiltoa ei ole pitää ensin kiillottaa. Lähtökohta on kylläkin ettei tuommoisilla suolakylvyillä mitään kaunista pintaa yleensä saa,soveltuu paremmin maalin alle ruostesuojaksi.

Tammikuu 09, 2006, 05:58:35 ap
Vastaus #59

pyhimys

 • Vieras
Millä kiillotatte sinkki, kupari yms. pintoja?

Miten onnistuu kromin poisto sähköllä ihan kotikonstein?