Kirjoittaja Aihe: Kiinnostaisiko tämmöinen?  (Luettu 2273 kertaa)

Maaliskuu 22, 2012, 09:43:07 ap
Luettu 2273 kertaa

markkukovasin

  • *
  • Jäsentiedot Paikalla
  • Viestejä: 9849
Moi!

Jokainen varmaan haluaisi tämmöisiä rytkyjä ylleen?
Lainaus aamun lehdestä:

"Älyvaatteet voisivat helpottaa kulunvalvontaa niin työmailla kuin vanhainkodeissakin. Tampereen teknillisessä yliopistossa vaateantenneista väittelevä DI Tiiti Kellomäki uskoo, että pieniä tunnisteantenneja ommellaan tulevaisuudessa sekä työ- että ulkoiluvaatteisiin. Kellomäki on tutkinut, millaiset antennit toimivat ihmiskehon lähellä parhaiten.

- Ihmiskeho vaikuttaa paljon antennin toimintaan,sillä keho imee suurimman osan tehosta. Siksi puettava antenni on suunniteltava hyvin, sanoo Kellomäki.

Kellomäki suunnitteli väitöstyönsä osana pienen tunnisteantennin, jonka voisi kiinnittää esimerkiksi dementiavanhuksen paidankaulukseen.

- Vaateantenni sopisi kulunvalvontaan muun muassa vanhustentaloissa tai dementiakodeissa. Karkaileva vanhus olisi helppo etsiä tunnisteen avulla. Puettava antenni olisi nykyisin käytössä olevia turvarannekkeita kätevämpi, koska sitä on vaikeampi unohtaa tai riisua pois.

Työpaikoilla vaateantenni voisi korvata kulkukortteja, visioi tutkija.

- Kauluksessa voisi olla tunniste, jonka voisi lukea vaikka parin metrin päästä ovesta. Samoin vaateantennia voitaisiin käyttää vaikkapa rakennustyömaiden kulunvalvontaan, arvioi Tiiti Kellomäki.

Älyvaatteita ei vielä saa kaupoista
Älyvaatteita on jo pitkään tutkittu ja kehitelty niin maailmalla kuin Tampereen teknillisessä yliopistossakin, mutta myytävänä niitä ei vielä juuri ole. Itse teknologia on halpaa, mutta haasteita tuovat niin pesunkestävyys kuin antennin toimintavarmuuskin.

- Uskon kyllä, että joskus minullakin on ylläni älyvaate, vaikka en minä mikään teknologiauskovainen olekaan, naurahtaa Kellomäki.

- Minikokoisia tietokoneita on jo olemassa. Mitä keksijät ja propellipäät edellä, sitä kansa jäljessä.

Diplomi-insinööri Tiiti Kellomäen elektroniikan alaan kuuluva väitöskirja "Effects of the human body on single-layer wearable antennas" tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa perjantaina 23.3.2012.

Yle Tampere / Ulla Meriläinen "

t. MK


Maaliskuu 22, 2012, 10:21:40 ap
Vastaus #1

Harri Kauranen

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 4086
  • No joo,on noita touhuja eläkettä varten
Eihä toi mitään uutta ole.Kaveri oli jo varmaan kymmenen vuotta taaksepäin töissä pesulassa.Niillä oli vaan sellanen pieni siru työtakissa ja kun meni "portista" oli kulku kuitattu,eli oli vähän kun kellokortti.Jos niitä portteja olis ollu muuallakin,kuin sos tiloojen ovella,olishan se tiedetty missä kukin hemmo kulloinkin on.
Teen josn huvittaa ja kerkiän

Maaliskuu 22, 2012, 10:35:01 ap
Vastaus #2

Aarne Heino

  • *
  • Jäsentiedot Poissa
  • Viestejä: 1061
Tuo on haastavaa, että vaate kestää pesua ilman, että sirua tai antennia otetaan siksi ajaksi pois.

Voi olla, että kun dementia astuu omaan elämään, niin tuollainen vaate olisi hyväksi.
Aarne Heino
kaikkien alojen amatööri