Tervehdys kaikki classic harrastajat ja erityisesti Formula luokan kuskit ja rakentelijat.
Pitkään ja hartaasti harkittuani päätin tarttua tähän paljon polemiikkia aiheuttaneeseen ja villinä vellovaan " formula " keskusteluun vaikkakin mielestäni tämä pulina palsta on täysin väärä foorumi näinkin tärkeiden asioiden käsittelyyn. Koetan seuraavassa hieman oikaista ja täsmentää asioita jotta tilanne saadaan edes osittain rauhoitettua. (pyhäinmiestenpäivän kunniaksi )
- Säännöt ja tekniset määräykset:
Formula 80 / 87 säännöt ovat yhden miehen ( S.E. Johanssen ) aikoinaan laatimat NORJALAISET säännöt jotka sisältävät paljon ristiriitaisuuksia ja kummallisia kieltoja ja erivapauksia. Johtuen varmasti hyvin pitkälti että norjalaisilta puuttuu tyystin TT./ RR hiostoria josta ajatusmaailmaa voisi ammentaa. " paha on nojata perinteisiin jos niitä ei ole ".
Formula ja Formula FIM johon sääntökohdassa 1.0 viitataan päättyi 31.12-87 joka on varsin looginen takaraja kyseiselle luokalle. Kuutioraja vuoteen -83 oli 1000cc ja sen jälkeen 750cc joka taas ei päde Norjalaisessa mallissa. ( esim GSXR 1100 , ei omaa mitään kilpailuhistoriaa)
Niinikään GSXR -88 rungot hyväksytään XR-52 ja XR-55 replicoina

( kaikki alan miehet tietävät että käsityönä Yoshimuran valmistamat XR rungot ovat täysin eri maailmasta niin valmistus tavan kuin geometriankin suhteen ) Ja jos taas oikea replica XR .stä tehdään niin vaadittakoon siihen sitten kuivakytkin ja muut oleelliset erot katupeliin nähden.
Sääntökohdassa 3.0 vaaditaan että runko ja takahaarukka oltava aikakauden mukainen ( eli ennen 31.12 -87 ) Sopii mainiosti myös SVKMK:n tekniselle valiokunnalle ja kumoaa näin Norskien antaman vapauden käyttää uudempia runkoja


Sääntökohdassa 12.0 vaaditaan että lohkot sylinterit ja kannet olleet saatavilla aikakaudella ( 31.12 -87) F1 GP 251-500 GP regulations (täsmää) 401-500 2stroke ja 601-1100 4stroke Formula regulations ?? ( ei täsmää) FIM Formula regulations ei ole koskaan hyväksynyt 1100 cc mootoreita ) Aikamoisia ristiriitoja näissä norskien säännöissä.
Sääntökohta 21.0 vaatii että replica pyörän täytyy olla esikuvansa näköinen. ( ei mitenkään täyty kaikkien mukana olevien pyörien osalta)
Säännöstön loppuosassa on listaus hyväksytyistä ja kielletyistä pyöristä jossa mielestämme ei taaskaan ole mitään logiikkaa.
Esimerkiksi Ducati ajatti F1 versiota Bol De Orissa ja Misanossa -87 mutta se kelpaa norskeille vain ilman kansia

Honda VFR 750R (RC-30) ei kelpaa laisinkaan vaikka sillä ajettiin täysillä kisaa jo -87

?
Suzuki GSXR 750RR ( R750RG) on myös norskien mielestä kielletty ( ajettiin kisaa jo -86 , myös Hati ja Iekki ajoivat ko. peleillä aikakaudella)
Joten jos omistat ehtoja kilpureita oikealta aikakaudelta et niille konekorttia norjasta saa....( mutta suomesta saat )
Kurjositeetina mainittakoon vielä että Alan Oversby ajoi GSX 750RR:llä Pre TT.ssä jonka cut date on -86 josta britit kyllä pitävät tosi tarkasti kiinni. Näihin em. asioihin olen hankkinut paljon taustatietoa konsultoimalla useita entisiä ja nykyisiä kiskuskeja sekä alan vannoutuneita harrastajia joita ilman tämä työ olisi liki mahdotonta.
Formula 80/87 sääntöjen laadinnassa on tapahtunut ilmeinen työtapaturma , tuorein luokka , väljimmät säännöt , historia hyvin muistissa, eniten ristiriitoja. Kaikkien tuntema ja kunnioittama Janne Leiman kirjoitti minulle kokonaan oman versionsa kyseisistä säännöistä mukaan kun lähdin Islannin kokoukseen ja ilmoitin ko. artikkelin liitteineen agendalle ja siitähän nousikin kokouksen hittituote , siitä keskusteltiin ja väännettiin kättä yömyöhään , jää nähtäväksi mitä tuleman pitää.
Tässä raapastiin vain hieman pintaa jotta keskustelu siirtyisi oikeille urille, meidän oma tekninen valiokunta ( Hakamäki , Tiilikka ,Elo ) on tehnyt linjapäätöksen olla hyväksymättä väärin perustein Formula 80 / 87 konekortteja toisin kuin norskit. Keskustelin Islannin kokouksessa pitkään SVEMOn edustajan kanssa näistä asioista ja hekin ovat sitä mieltä että tulevaisuudessa vaaditaan kaikilta classic pyöriltä todennettava "racehistory" ja että aikakauden cut date on oikeesti cut date sekä kielletään " strange frame and engine combinations" Joten muutospaineet näihin em. epäkohtiin ovat kovat. ( sivuvaunusääntöihin nämä muutokset tulivat jo vuosi sitten, kiitokset lujatahtoiselle entiselle MM kuskille Marcus Anderssonille )
SVKMK.n tekniseen valiokuntaan on tullut lukuisia yhteyden ottoja myös ruotsista jossa kuskit ovat huolissaan näistä viimeaikoina varikoille ilmestyneistä oudoista pyöristä jotka eivät tunnu täyttävän oikein mitään säännöksiä , joten emme ole näiden juttujen kanssa yksin.
Syy että päätimme olla hyväksymättä väärin perustein anottuja konekortteja on se että on paljon helpompi olla myöntämättä kuin perua ja pyytää niitä takaisin kiukuttelevilta kuskeilta toden näköisesti varsin pian ja se lisäisi entisestään tätä riitaisuutta.
Toivonkin tästä eteenpäin avointa ja asiallista asioiden käsittelyä tällä foorumilla jotta virkamiehetkin voivat siihen osallistua ( lue: PK.t pysykööt poissa)
Olen henk kohtaisesti saanut paljon meileja ja puhelin soittoja näiden asioiden tiimoilta ja pyrkinyt auttamaan ja opastamaan parhaani mukaan mutta sellaisiin kysymyksiin että saanko kortin jos teen sitä ja tätä ja laitan tota ei kukaan voi vastata näkemättä anomusta ,factoja ja pyörää.
Jos jollekin etukäteen menisi sanomaan että kyllä saat konekortin , hakija voinee rakentaa pyörän joka ei täytäkkään määräyksia vaatien siihen jo luvattua konekorttia.
Kun säännöstö aikanaan tulee täsmentymään , millaisena , sitä ei kukaan tässä nyt voine ennustaa niin väärin perustein myönnetyt kortit tullaan perumaan jonkun siirtymäajan puitteissa. Sen verran voinen luvata että me suomalaiset pääsemme siitä urakasta varmasti kaikkein helpoimmalla koska emme alunalkaenkaan nielleet noita norskien sääntöjä ihan purematta, joten montaa korttia ei tarvitse perua. ( koskee kaikkia luokkia , ei pelkästään Formulaa.
Kommenttia ja kysymyksiä kehiin , mutta samojen asioiden jankuttaminen ei johda mihkään.......
Ystävällisin terveisin Pentti Elo
P.S. Jos olen väärässä tai antanut väärää infoa lyökää avokämmenellä.