entäs "simmaus" ja tarkkuus?
L-17 versiossa simmaus on työläistä mutta kun on valmista niin on hyvä, toki koolien asennosta ei tiedä että onko suorassa vai ei (lähinnä ulkokehä).
Mutta 6203 versiossa, eikös ne kehät ole tiiviitä ja prässäyksen varassa lohkossa ja kampurassa, mistä tietää ettei mättää suuntaan toiseen, vai silläkö ei merkitystä?
Ja sitten kun pistetään lohkoja lopullisesti toisiinsa kiinni, silloinko tapahtuu tämä "prässäys" ? Silloin ei taida irtoneulat enää pysyä paikoillaan? Löytyyhän jostain kiven alta ne viimeisten vuosimallien "kiinteät" neulalaakerit mutta kellä niitä sitten on?
Eli nämät; torrington DK46197 sekä torrington DK46198
minkä verran yleisimmin menee shimmejä Puchiin (itsellä 2-v, käsivaiht. ja automaatti) L 17 NSK laakereilla ja muilla; entä noilla 6203 10 millisillä; meneekö niillä yhtään?
kummalle puolen simmit tulee; magneeton vai kytkimen puolelle? entinen 0,20 mm oli magneeton puolelle (piti olla orginaali automaatin moottori)? Varaosakuvastosta olen tulkinnut, että olisi kytkimen puolella; kuinka oikein asianlaita on?
tunturi foorumilla oli, että
Re: Kampiakselin shimmaus.
ViestiKirjoittaja MT-2000 » 28 Syys 2009, 20:30
Kytkimen puolelle, paitsi automaattikoneissa magneeton puolelle. Sillä on jotain tekemistä automaatin paksun kytkinlimpun kanssa. Nuo mittaukset ainakin itsellä on olleet pakko unohtaa kun ei ole metrimittaa ja mauseria kummempia välineitä. Hyvinhän nuo ovat kyllä toimineet...